KAKO JE TO MOGUĆE? / Matei za zlato Hrvatska daje 208 tisuća kuna, a Kosovo judašicicama po 100 tisuća eura

Image

Međunarodni olimpijski odbor neće isplatiti ništa

27.7.2021.
12:09
VOYO logo

Hrvatska taekwondoašica Matea Jelić (23) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u kategoriji do 67 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju, u finalu je uspješnija bila od Britanka Lauren Williams s 25-21.

Zlato Jelić je najveći uspjeh za hrvatski taekwondo na olimpijskim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaradila svaku kunu

Prema Uredbi o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća iz 2017. godine, Matea će za zlatnu medalju dobiti 208 tisuća kuna.

Image
HRVATSKA POBJEDNICA /

Ovako izgleda čudesna Matea Jelić u najsjanijem trenutku karijere, s olimpijskim zlatom oko vrata

Image
HRVATSKA POBJEDNICA /

Ovako izgleda čudesna Matea Jelić u najsjanijem trenutku karijere, s olimpijskim zlatom oko vrata

Za srebrnu medalju država, inače, izdvaja 130.000 kn, dok će brončani taekwondoaš Toni Kanaet dobiti 92.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, tu nagradu dobit će iz hrvatske blagajne, dok joj Međunarodni olimpijski odbor neće isplatiti ništa. MOO inače ne isplaćuje nagrade sportašima s medaljama, već se za to isključivo brinu države iz kojih dolaze sportaši i sportašice.

Kako stoje sportaši iz regije

U usporedbi s regijom smo pri dnu jer srpski sportaši dobivaju 7o tisuća eura za zlato, deset manje za srebro te 50 tisuća eura za broncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnogorci za zlato daju 35 tisuća eura, srebro 30 a broncu 25 tisuća eura, dok Kosovo za zlato daje ogromnih 100 tisuća eura. Tu su nagradu osigurale zlatne judašice Gjakova i Krasniqi.

U prvoj verziji ovog članka objavljeno je kako BiH, koja nikada nije osvojila medalju, za bilo koju medalju daje samo 2300 eura. No, raskrinkavanje.ba javlja kako to nije točno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine su nam, pak, potvrdili da takvu odluku ova institucija nije donijela. Na pitanje kako je regulisano nagrađivanje sportista u slučaju osvajanja nagrada na Olimpijskim igrama, uputili su nas na Pravilnik o kategorizaciji sportista Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik broj 52/16), koji je donijelo Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova.

Prema ovom pravilniku, sportisti/kinje koji su osvajači/ce medalja na Olimpijskim igrama imaju pravo na jednokratnu novčanu nagradu koja se isplaćuje u prvoj narednoj godini nakon ostvarenog rezultata (kategorija - vrhunski sportista međunarodnog razreda). Pored toga, imaju pravo i na jednokratnu novčanu nagradu na godišnjem nivou nakon što ispune uslove za odlazak u penziju (kategorija - zaslužni sportisti). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se navodi, odluku o visini jednokratne novčane nagrade za kategorisane sportiste donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, za svaku godinu. Minimalni iznos nagrade nije propisan, a maksimalan iznos jednokratne novčane naknade koji može ostvariti zaslužni/a ili vrhunski/a sportista/kinja ne može biti veći od 15.000 KM. Maksimalan iznos granta za dodjelu novčanih nagrada za zaslužne i vrhunske sportiste međunarodnog razreda ne može biti veći od 150.000 KM", piše raskrinkavanje.ba.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo