DRAMA U TOKIJU / Bjeloruska sprinterica ostala u Japanu, provela je noć u poljskom veleposlanstvu

Image
Foto: Profimedia

Dužnosnik poljskog ministarstva vanjskih poslova Marcin Przydacz ranije je napisao na Twitteru da je Tsimanoskaji ponuđena 'humanitarna viza i slobodan nastavak sportske karijere u Poljskoj, ako to zatraži'.

2.8.2021.
14:58
Profimedia
VOYO logo

Bjeloruska atletičarka Kristina Tsimanoskaja ušla je u ponedjeljak u poljsko veleposlanstvo u Tokiju nakon što je, poslije jučerašnjeg odbijanja da se protiv vlastite volje ukrca na zrakoplov za Bjelorusiju, noć provela pod paskom japanske policije u hotelu na aerodromu.Suprug bjeloruske atletičarke Arseni Ždanevič ušao je pak u ponedjeljak iz Bjelorusije u Ukrajinu, objavio je izvor iz ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters. 

Image
BJELORUSKA SPRINTERICA IZAZVALA POTRESE /

Pristupila je policajcima na aerodromu i otkrila najgoru priču OI-a: 'Ona je sad zaštićena i sigurna'; Poljska joj nudi utočište

Image
BJELORUSKA SPRINTERICA IZAZVALA POTRESE /

Pristupila je policajcima na aerodromu i otkrila najgoru priču OI-a: 'Ona je sad zaštićena i sigurna'; Poljska joj nudi utočište

Tsimanoskaja (24) će zatražiti azil u Poljskoj, kazao je član lokalne bjeloruske zajednice u Tokiju koji je s njom u kontaktu. Poljski konzularni dužnosnici u Tokiju nisu bili dostupni za komentar, no ranije je dužnosnik poljskog ministarstva vanjskih poslova Marcin Przydacz napisao na Twitteru da je Tsimanoskaji ponuđena "humanitarna viza i slobodan nastavak sportske karijere u Poljskoj, ako to zatraži".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Bjeloruska sprinterica stigla je, kombijem srebrne boje bez registarskih oznaka, u pet sati poslijepodne po lokalnom vremenu pred poljsko veleposlanstvo te se iskrcala s prtljagom s oznakama bjeloruske reprezentacije.

Kritizirala vodstvo reprezentacije


Dvije žene sa zastavicama bijele i crvene boje, koje se smatraju simbolom bjeloruske oporbe, došle su joj pred veleposlanstvo dati potporu. U diplomatskom incidentu koji se od jučer zbiva usporedno s natjecanjima na Olimpijskim igama u Tokiju, Tsimanoskaja je,  odbijanjem da se protiv vlastite volje ukrca u zrakoplov za Bjelorusiju, dovela u žižu pozornosti ovu bivšu sovjetsku republiku kojom autokratski vlada njen predsjednik Aleksandar Lukašenko. Sprinterica, koja je u ponedjeljak trebala nastupiti u atletskoj utrci na 200 metara, rekla je za Reuters da joj je trener u nedjelju došao u sobu i zatražio da se spakira te da "odlukom odozgor" mora natrag u zemlju letom Turkish Airlinesa tijekom dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog su, po njenim riječima, bile neke kritike koje je izrekla na račun trenera i vodstva reprezentacije.

Ostaje na sigurnome


Tsimanoskaja je u zračnoj luci odbila ukrcati se na let te je zatražila pomoć japanske policije, a Reutersu je rekla da "se neće vratiti u Bjelorusiju". Bjeloruski olimpijski odbor priopćio je pak da su treneri odlučili povući sportašicu s igara "zbog njena emocionalnog i psihičkog stanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) rekao je u ponedjeljak da će dužnosnici nastaviti razgovore sa Tsimanoskajom te da je zatraženo kompletno izvješće bjeloruskog olimpijskog odbora. Japanska vlada objavila je da će sportašica biti na sigurnome dok organizatori i Međunarodni olimpijski odbor ne provjere njezine namjere. "Japan je u koordinaciju s relevantnim stranama i nastavlja poduzimati odgovarajuće akcije", kazao je šef kabineta vlade Katsunobu Kato.


Odgovarajući na brojna pitanja novinara o tome hoće li IOC osigurati zaštitu drugim sportašima u olimpijskom selu, glasnogovornik IOC rekao je da još prikupljaju informacije o tome što se zapravo dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češka i Poljska nude vizu


U ponedjeljak je glasnogovornik rekao da je IOC poduzeo neke mjere protiv bjeloruskog olimpijskog odbora uoči igara, slijedeći prosvjede diljem Bjelorusije.


U ožujku je IOC odbio prihvatiti izbor sina bjeloruskog diktatora Lukašenka, Viktora Lukašenka, za čelnika bjeloruskog olimpijskog odbora. I ocu i sinu je zabranjen dolazak na Olimpijske igre. Bjeloruskoj atletičarki vizu su do sada ponudile Češka i Poljska, a francuski ministar za europska pitanja kazao je da bi Francuskoj bila čast ako bi joj Europa odobrila politički azil. U međuvremenu je Njemačka pozvala Bjelorusiju da poštuje osnovna demokratska prava i slobode svojih građana, uključujući i sportašice i sportaše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo