TO TUKA, MAJSTORE / Bosna i Hercegovina je u transu, njihov junak prva je priča najbizarnije utrke; 'On je ponos BiH'

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Amel Tuka u finalu je na 800 metara u Tokiju na OI

1.8.2021.
16:36
Profimedia
VOYO logo

Ludi atletski dan je iza nas na OI. Padali su rekordi, discipline i sportovi su dobili svoje nasljednike. No, na površinu je isplivala i polufinalna utrka na 800 metara u kojoj je Bosna i Hercegovina dobila svog predstavnika u finalu.

Image
MOŽEMO BITI PONOSNI /

Ovako je izgledao hrvatski sport u nedjelju na OI: S novom medaljom, prkosimo velesilama; Svi pričaju o nama

Sudarili se, onda je završio priču

Amel Tuka, aktualni svjetski doprvak, odlično je iskoristio sudaranje između Isaiaha Jewetta i Nijela Amosa, najbržeg na 800 metara ove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih dvojica su pala 200 metara pred ciljem i to je najbolje iskoristio Tuka koji je prestigao u završnici Britanca Elliotta Gilesa i tako prošao u finale s Kenijcem Fergusonom Rotichem.

Bosna i Hercegovina nikad nije osvojila medalju na Olimpijskim igrama, a sada Tuka može to promijeniti. Finale utrke na 800 metara je u srijedu od 14.05.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisanja medija

Bosanskohercegovački mediji oduševljeni su. Dnevni Avaz ističe:

"Tuka je danas fantastično istrčao u polufinalu na 800 metara i zauzeo drugu poziciju koja ga je odvela u veliko finale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš atletičar je utrku završio sa vremenom 1:44.53. Amel je danas ostvario i najbolje vrijeme u tekućoj sezoni i sasvim zasluženo se plasirao među osam najboljih.

'Ponos'

SportSport.ba dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponos Bosne i Hercegovine, Amel Tuka, nakon što se plasirao u polufinale Olimpijskih igara u Tokiju, danas je krenuo u borbu za možda i povijesnu medalju za našu zemlju. Već po imenima svojih rivala bilo je jasno da Tuku čeka težak zadatak da se plasira u finale, bez obzira što je trenutno trećeplasirani na svjetskoj listi.

Naš atletičar je na kraju utrku završio na drugom mjestu, izborivši tako veliko finale. Od početka je Amel krenuo sjajno, držao je prva dva mjesta, na kraju je istrčao 800 metara u vremenu 1:44.53. Kenijac Rotich je pobjednik treće kvalifikacione utrke s vremenom 1:44.04."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite Olimpijske igre na Eurosportu u sklopu PLAY Premium proširenog plana

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo