SARAJEVO LJUBAVI MOJA / Epska priča: Kirka Douglasa opljačkali 1984. u Sarajevu na ZOI-ju; 'Mate iz Rijeke je to napravio. Bolan, što me zadesi...'

Image
Foto: Profimedia

'Umjesto da naplati 5.400 dinara za ćevape, vlasnik je uvećao račun za deset puta - naplatio je ravno 54.000. Restoran je odmah zatvoren'

4.2.2022.
21:00
Profimedia
VOYO logo

Kineski predsjednik Xi Jingping otvorio je u petak na svečanosti održanoj na Nacionalnom stadionu u Pekingu 24. Zimske olimpijske igre, a hrvatsku zastavu nosili su skijašica Zrinka Ljutić i skijaški trkač Marko Skender.

Image
11 HRVATA U LOVU NA MEDALJE /

Evo kada navijamo za naše: Čitav raspored hrvatskih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama

Image
11 HRVATA U LOVU NA MEDALJE /

Evo kada navijamo za naše: Čitav raspored hrvatskih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama

Svečanost otvaranja, koja je nazvana "Priča o pahuljici", režirao je Zhanga Yimoua, čije je djelo i svečanost otvaranja ljetnih olimpijskih igara 2008. godine. No, ove kineske zimske olimpijske igre vraćaju nas u jedan prekrasan grad, grad koji ima dušu, koji ima raju, koji ima ono nešto posebno. U takvom gradu, čije je ime opjevano u mnogim pjesmama, čiji ljudi posjeduju nevjerojatnu hrabrost, gdje klupe i parkovi pjevaju o generacijama, ima i puno priča. Sarajevo je, u biti, jedna velika priča, sama po sebi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kirk Douglas fasovao u Sarajevu

Prije 38 godina, naime, Sarajevo je bilo domaćin zimskih olimpijskih igara, samim time i centar sportskog svijeta. U gradu kojeg su sami ljudi, stanovnici dotjeravali kako bi se što bolje predstavilo gostima, bile su prisutne brojne poznate osobe, a među njima je bio i slavni glumac Kirk Douglas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, postao je "žrtva" restorana koji je htio zaraditi što više na njegovim ćevapima, odnosno žrtva jednog konobara koji je, eto, bio sam vlasnik, ali on pak kaže kako nije on kriv nego, eto, netko drugi. Ta priča postala je epska, pamti se i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča je objavljena 1984. godine u magazinu "Osmica", a u online formatu ga je objavio Yugopapir. Prenosimo tekst u cijelosti, a neki dijelovi su ostavljeni u izvornom obliku, kako bi vam dočarali što više situaciju, kao i čuveni bosanski humor i izraze...

"Sve je u Sarajevu funkcioniralo gotovo savršeno za vrijeme Olimpijade, osim nekoliko privatnih sistema za pražnjenje džepova. Jedan od tih sistema zove se restoran 'Una', privatna ugostiteljska radnja vlasnika Fahrudina Šehića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook/Sarajevo nekad i sad

Kirk Douglas i Vučko 1984. u Sarajevu.

U srijedu, 11. veljače, čulo se da je dva dana ranije u Uni večerao glumac Kirk Douglas sa svojim društvom. Umjesto da naplati 5.400 dinara, vlasnik je uvećao račun za deset puta - naplatio je ravno 54.000. Restoran je odmah zatvoren...

Fahrudinova priča

Restoran "Una", iznad čuvenog baščaršijskog zdanja Morića-hana... Na kucanje nitko ne odgovara. Zavjesa na gornjem katu pomakla se tek kada je vlasnik primijetio da neko fotografira. Časak kasnije, Fahrudin počinje da othukuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Aih, aih, bolan, što me to zadesi?"

Othukuje, ali nikako da kaže šta ga je to, zapravo, zadesilo. Greška je napravljena, a bruka će pasti na njega, nedužna. Radije bi pokazao knjigu utisaka iz restorana, u koju su se ubilježili mnogi poznati gosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjizi su zaista upisana poznata imena: Vidoje Žarković, Dušan Alimpić, Branko Mamula, jedan od direktora MOK-a, Ingemar Stenmark, grupa glumaca Jugoslavenskog dramskog kazališta na gostovanju u Sarajevu... Svi hvale svoj provod u restoranu "Una", nitko ne kaže da vlasnik 'dere' prilikom naplate računa", stoji u tekstu.

Priča ide dalje, kao i intervju...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Eto vidite", kaže Fahrudin, 'A, kako je bilo? Nema tu mnogo što... U podne tog dana došao kod mene neki Mate, kazao mi da je konobar iz Rijeke. Traži on, kao, posao. A u mene posla ovih dana kol'ko hoćeš, pa ga ja uzmem da mi konobari. Nisam ga ni prijavio, mislio sam tako, na dan-dva, dok ova Olimpijada traje..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te večeri je, zaista, Kirk Douglas došao u "Unu" sa svojim društvom, njih osmero. Smješteni su bili u jednu prostoriju na gornjem katu i baš su lijepo jeli i baš su se lijepo proveli. Vlasnik Fahrudin je posluživao dok je posluživao, i dok su se svi zajedno fotografirali (za dugo sjećanje), onda se to dogodilo...

"Onda sam ja znate", objašnjava Fahrudin, "oko pola dva ujutru o'šo da kupim još mesa za sutra, a onaj Mate uzeo račun koji je dolje napravila moja žena na 5.400 dinara, dodao jednu nulu dok se popeo i naplatio pet milijuna i četiri stotine tisuća."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se Fahrudin vratio iz nabavke mesa, nema više gostiju, ali nema ni Mate, priča on novinaru. Opljačkao i goste i Fahrudina. Pobjegao. Gotova priča. Ali, nije tu gotova priča...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspektorova priča

Priča šefa Tržišne inspekcije Petra Vukovića, naime, mnogo je dokumentiranija...

"U utorak, 10. veljače, dobili smo pismenu prijavu iz Organizacijskog komiteta ZOI, s priloženim računom iz restorana 'Una', iz kojeg se vidjelo da je vlasnik restorana neopravdano uvećao cijenu za deset puta i umjesto 540 starih tisuća naplatio 5,4 milijuna", rekao je...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcija je utvrdila opravdanost i općinsko tijelo je odmah donio rješenje da se restoran zatvori do 1. ožujka. A to što Fahrudin Šehić tvrdi da je neki Mate opljačkao i njega i goste?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hostesa koja je te večeri pratila Kirka Douglasa tvrdi, kao i ostali iz društva, da ih je cijele večeri služio Fahrudin Šehić, koji je napravio račun i naplatio - osobno. Što je najteže, naplatio je u dolarima - ukupno 400 američkih dolara.

"Evo spiska nevolja koje su stigle ili treba da stignu Fahrudina: sudac za prekršaje SO Stari grad je vlasniku 'Une' već izrekao zaštitnu mjeru oduzimanja dozvole za rad u trajanju od pet mjeseci; uslijedit će kaznena prijava zbog neosnovanog dobitka većeg od 30.000 dinara i zbog naplate u devizama; prijava općinskom organu za prihode; prijava općinskom organu za rad zbog zapošljavanja radne snage bez ugovora i oduzimanje imovinske dobiti ostvarene neopravdanom naplatom", navodi se u tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za spomenuti kako su zbog sličnog prijestupa bila zatvorena još tri kafića.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo