Play ponuda

OTVORENE 24. ZOI / Zrinka Ljutić i Marko Skender nosili zastavu za Hrvatsku u Pekingu: Kolinda Hrvate bodrila s tribina

Image
Foto: Profimedia

Hrvatsku će u četiri sporta predstavljati 11 sportaša i sportašica

4.2.2022.
14:51
Profimedia
Play ponuda

U Pekingu su danas otvorene 24. Zimske olimpijske igre! Hrvatski sportaši i sportašice izašli su 38. po redu. Zrinka Ljutić i Marko Skender nosili su zastavu, a Hrvatsku će u četiri sporta predstavljati 11 sportaša i sportašica. S tribina ih je pozdravila i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, članica Međunarodnog olimpijskog odbora.

Image
VUČKOVA OLIMPIJADA: /

Na današnji dan prije 35 godina otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu — što je ostalo?

Image
VUČKOVA OLIMPIJADA: /

Na današnji dan prije 35 godina otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu — što je ostalo?

Svečanost otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu počela je u petak u 20 sati po lokalnom vremenu (13 sati po srednjoeuropskom vremenu) na Nacionalnom stadionu.

Svečanosti je nazočio kineski predsjednik Xi Jinping te predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach I drugi viši kineski dužnosnici.

Priča o pahuljici

Svečanost otvaranja, koja je nazvana "Priča o pahuljici", režirao je Zhanga Yimoua, čije je djelo i svečanost otvaranja ljetnih olimpijskih igara 2008. godine.

Svečanost, održana na prvi dan proljeća po kineskom kalendaru, započela je nastupom plesača koji su mahali užarenim zelenim stabljikama s ciljem da prikažu vitalnost tog godišnjeg doba, nakon čega je uslijedila eksplozija bijelog i zelenog vatrometa koji je ispisao riječ "Proljeće".

Potom se pojavila kocka nalik bloku leda na kojoj su laseri urezali slike sa svakih od prethodnih 23 Zimskih igara. Blok su zatim "razbili" hokejaši i omogućili da izniknu olimpijski prstenovi, svi u bijelom.

Mimohod sportaša

Nakon toga je uslijedio mimohod sportaša kojeg su otvorili predstavnici Grčke, a zatvorili kineski sportaši. Hrvatsku delegaciju predvodili su, kao što smo to spomenuli u uvodu teksta, Ljutić i Skender, isto kao i da je s tribina svečanost otvaranja pratila i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, članica Međunarodnog olimpijskog odbora, koja je pozdravila hrvatske sportaše...

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach je u govoru prije nego je Xi proglasio Igre otvorenima izrazio nadu da bi olimpijski duh mogao ugasiti brojne kontroverze koje su pratile pripremu ovog dvotjednog pekinškog natjecanja.

"U sljedeća dva tjedna borit ćete se za najveću nagradu, dok živite zajedno, u miru, pod jednim olimpijskim krovom. Tu neće biti nikakve diskriminacije", rekao je Bach.

Olimpijsku zastavu su na stadion donijeli bivši kineski olimpijski prvaci u brzom klizanju, kratkoj stazi, umjetničkom klizanju i slobodnom skijanju. 

Sedam bakljonoša

Sedam bakljonoša, sedam kineskih zimskih olimpijaca rođenih u različitim desetljećima, nosilo je olimpijski plamen kroz stadion Ptičje gnijezdo, a Zhao Jiawen i Dinigeer Yilamujiang su ga donijeli do snježne pahuljice unutar koje je zapaljen najmanji olimpijski plamen u povijesti nakon čega je uslijedio vatromet.

Na ZOI u Pekingu 2.871 sportaš iz 91 zemlje natjecat će se u sedam sportova u 15 sportskih disciplina i bit će podijeljeno 109 kompleta medalja. Hrvatsku će predstavljati 11 sportaša. 

Ulaznice za otvaranje nisu bile puštene u prodaju nego su podijeljene ciljanim skupinama, a prije Igara odlučeno je da će tribine za vrijeme natjecanja biti popunjene gledateljima do 30 posto kapaciteta.

Peking je prvi grad koji je ugostio i ljetne i zimske olimpijske igre, a Nacionalni stadion ili Ptičje gnijezdo je prvi stadion domaćin svečanosti  otvaranja ljetnih i zimskih olimpijskih igara.

Brojni sportaši

Na ZOI u Pekingu 2871 sportaš iz 91 zemlje natjecat će se u 15 sportskih disciplina, dok će Hrvatsku predstavljati 11 sportaša.

Peking je prvi grad koji je ugostio i ljetne i zimske olimpijske igre, a Nacionalni stadion ili Ptičje gnijezdo je prvi stadion domaćin svečanosti  otvaranja ljetnih i zimskih olimpijskih igara.

Play ponuda
Play ponuda