lakrdija oko putovnice / Oglasila se Shavonte: 'Ovo je sramotno, znali ste koliko imate vremena da sredite stvari'

Strpljivo je čekala, ali nije dočekala. Shavonte Zellous vjerovala je ljudima iz Košarkaškog saveza koji su još jučer tvrdili da će danas dobiti putovnicu

10.6.2015.
22:31
VOYO logo

Skroz lijep skandalčić i međunarodnu blamažu su nam priuštili dužnosnici
Hrvatskog košarkaškog saveza
.

Umjesto da se bore za mjesto koje vodi na Olimpijske igre, gdje su bile prije tri godine, hrvatske košarkašice na Eurobasket u Mađarsku jučer su ispraćene sa šansama - glinenog goluba. Naime, kako bi ojačali reprezentaciju, HKS je prije mjesec dana iz Amerike  dovukao košarkašku zvijezdu Shavonte Zellous, kojoj su obećali hrvatsko državljanstvo. No u HKS-u se tek prije pet dana sjetili da bi za dobivanje putovnice trebali podnijeti i neke papire, a tada je već bilo kasno pa je Amerikanka ogorčena ostala u Zagrebu. Ali to nije sve, a konačni rezultat ovog cirkusa je da ovom trenutku HKS na Eurobasketu ima 11 od dozvoljenih 12 igračica.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strpljivo je čekala, ali nije dočekala. Shavonte Zellous vjerovala je ljudima iz Košarkaškog saveza koji su još jučer tvrdili da će danas dobiti putovnicu. Vesela, mlada Amerikanka ispratila je suigračice uvjerena da će im se ubrzo pridružiti. A onda joj je stigla nevjerojatna vijest.

"Imali su sve moje dokumente početkom svibnja, a sad je sredina lipnja. To je pomalo sramotno, znali ste kad počinje prvenstvo, znali ste koliko imate vremena da sredite stvari", rekla je Shavonte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz košarkaškog saveza nitko se službeno nije očitovao. Još jučer uvjeravali su da se čeka samo još jedan potpis, a onda je ministar Ranko Ostojić riješio misterij.

"Znam za jedan slučaj da je 5.6. upućen jedan zahtjev za priznavanje hrvatskog državljanstva, ali će to biti rađeno po proceduri bez ikakvog pritiska i na način kako se to radi prema svima drugima. Oni koji imaju namjeru pojačati reprezentaciju s državljanima drugih zemalja onda moraju znati da taj postupak mora biti jednak i za američku državljanku", tvrdi ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Zellous dogovorila s HKS-om nastup za Hrvatsku, znalo se još početkom travnja kad je RTL-u dala intervju u Istanbulu. S Hrvatskom je odradila pripreme, čak i igrala na turniru u Podgorici. Zašto je onda njezina procedura pokrenuta tek prije pet dana?

"Pomalo je tužno i jako sam povrijeđena što ne mogu biti s ekipom. Tu sam tri tjedna, to je drugo razočaranje ali to je očito nešto što ja ne mogu kontrolirati", rekla je Zellous.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastup Amerikanke do zadnjeg trenutka je vjerovao i izbornik Turić. Ali od očekivane borbe za mjesta koja vode u Rio - sad nema ništa.

"Mi ipak moramo spuštati malo ljestvicu nižu na način da idemo korak po korak, da probamo proći skupinu, a onda vidjeti što se dalje da napraviti", kazao je Braslav Turić, izbornik ženske košarkaške reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će tako igrati sa samo 11 košarkašica. Umjesto Amerikanke, izbornik je pozvao prethodno otpisanu Mateu Vrdoljak, ai Solinjanka ga je odbila.

"Nikome nisam rekla da sam bolja ni od Ive Borović ni od drugih cura koje su ispred mene, svaka čast svakome. Ali reći mi da je osobni razlog zašto ja ne idem, a ona ide? Ovo je reprezentacija, ovo nije privatni klub", rekla je košarkaška reprezentativka Matea Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako su dvije važne karike hrvatske ženske košarke, umjesto na Euru, ostale u Zagrebu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo