DUGOGODIŠNJA TRADICIJA / Znate li što je Boxing day i zašto se uvijek igra na Štefanje? Za sve je kriv smrznuti teren u Blackpoolu

Image
Foto: Profimedia

Nakon uvođenja nogometne lige 1888. klubovi često zakazivali utakmice i na Božić i na Boxing Day znajući da mogu privući značajnu publiku u ta dva blagdanska dana.

26.12.2023.
20:19
Profimedia
VOYO logo

Kao što u NBA ligi imate nekoliko derbija koji se igraju na Božić, tako su i Englezi imali nekoliko derbija u Premier ligi. No, nakon derbija Lancashirea između Blackpoola i Blackburna 1965., sve se promijenilo.

Image
PREMIER LIGA /

Trešnjice dominirale na Boxing Day, velika nada BIH nogometa zabila u derbiju borbe za opstanak

Image
PREMIER LIGA /

Trešnjice dominirale na Boxing Day, velika nada BIH nogometa zabila u derbiju borbe za opstanak

Sve to datira iz daleke 1871. godine, kada je uveden zakon prema kojem se Boxing Day (26.prosinac) smatra državnim praznikom - s Božićem kao blagdanom običajnog prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga su nakon uvođenja nogometne lige 1888. klubovi često zakazivali utakmice i na Božić i na Boxing Day znajući da mogu privući značajnu publiku u ta dva blagdanska dana.

Te je godine Everton igrao tri utakmice u dva dana, dva puta na Božić i jednom na Boxing day.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kasnih 1950-ih, međutim, klubove je manje privlačilo zakazivanje utakmica 25. prosinca. S uvođenjem reflektora, što je omogućilo da se utakmice igraju navečer, bilo je manje zahtjeva za igranje utakmica na državne praznike.

Prije nego što se odigrao derbi koji je promijenio sve, već punih osam godina nije bio popunjen božićni program prvoligaških utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blackpool i Blackburn su 1965. igrali na Božić te su trebali igrati ponovno na Boxing day. Budući da je Blackpool bio turistički vrlo poželjno mjesto za provesti Božić, prva utakmica je bila rasprodana.

No, druga utakmica se nije mogla odigrati na Boxing day zbog smrznutog terena. Tada su svi shvatili da bi radije proveli Božić kod kuće, a išli na utakmicu na Boxing day, umjesto da bude obrnuto, kao što je bio slučaj ovaj put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je posljednji derbi koji se odigrao na Božić te se od tada utakmice igraju tradicionalno na Boxing day.

Ako još niste, riješite naš kviz i pokažite koliko znate o Vatrenima koji su igrali u Premier ligi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napete i atraktivne utakmice te još jedan pohod Kauboja na novu medalju gledatelji mogu pratiti od 10. siječnja - na glavnom kanalu RTL-a i streaming platformi VOYO.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo