ZNATE LI ŠTO JE ARKAN IZJAVIO NAKON 'ONE' UTAKMICE DINAMA I ZVEZDE? / Engleski stručnjak otkrio do sada malo poznat detalj

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Mills je potanko analizirao desetljeća jugoslavenskih sportskih i političkih zbivanja

17.12.2019.
16:32
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Profesor moderne europske povijesti na Sveučilištu istočne Anglije u engleskom gradu Norwichu RichardMills predstavio je u utorak u Zagrebu svoju knjigu "Nogomet i politika u Jugoslaviji" u kojoj tvrdi da je na prostorima bivše države nogomet uvijek bio puno više od igre te da se preko nogometa najbolje može shvatiti što se u 20. stoljeću događalo na ovim prostorima.

Richard Mills godinama je proučavao nogometne prilike i procese na području bivše Jugoslavije smatrajući da će upravo tako, preko nogometa, najbolje shvatiti što se u 20. stoljeću događalo na tim prostorima. Na temelju desetogodišnjeg terenskog istraživanja, u sklopu kojeg je neko vrijeme i živio u Novom Sadu, te proučavanja arhivske građe u Beogradu, Zagrebu i Splitu pa preko razgovora s brojnim sudionicima događaja napisao je knjigu koja je osvojila prestižnu nagradu Lord Aberdare za najbolju knjigu o povijesti sporta 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od igre

"Na prostorima bivše Jugoslavije nogomet je uvijek bio puno više od igra. Od nastanka jugoslavenske države nakon Prvog svjetskog rata pa sve do njenog raspada 1990-ih nogomet je bio tijesno povezan s politikom, preko njega su se iskazivale socijalne tenzije, autoritativna unitaristička srpska politika pritiskala je druge narode, a i oni su preko nogometa iskazivali svoje nacionalne težnje i samosvijest", kazao je Mils predstavljajući svoju knjigu.

Predstavljanje hrvatskog izdanja knjige vodio je novinar i Aleksandar Holiga koji je naglasio da se u knjizi Richard Mills nije bavio samo reprezentativnim nogometom i utjecajem visoke politike na glavne klubove, nego je proputovao cijelu bivšu Jugoslaviju da shvati što se zbivalo i s manjim klubovima, koji su bili itekako važni u svojim sredinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključni događaji

Mills je potanko analizirao desetljeća jugoslavenskih sportskih i političkih zbivanja, opisavši niz ključnih događaja na nogometnim terenima i oko njih, pa iznosi činjenice i događanja vezenih uz sudjelovanje jugoslavenske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Montevideu 1930. godine, odlazak nogometaša Hajduka u partizane, prelazak najboljih zagrebačkih nogometaša u beogradski Partizan nakon rata pod pritiskom, osnivanje Torcide, kao i dobro znani okršaj Dinama i Crvene zvezde na stadionu Maksimir 13. svibnja 1990. godine.

"Na naslovnoj stranici hrvatskog prijevoda moje knjige nalazi se legendarna fotografija u kojoj ZvonimirBoban nogom napada tadašnjeg milicajca i za mnoge to simbolizira početak rata u Hrvatskoj premda su te godine svi srpski klubovi sudjelovali u tom prvenstvu, Na toj utakmici je bio i vođa navijača Crvene zvezde Arkan koji je kasnije u jednom intervjuu kazao da je tada shvatio da će ustaše početi klati srpske žene i djecu", rekao je Mils i zaključio da nogomet na ovim prostorima često nije bio "ogledalo društva" nego je u mnogim slučajevima i najavljivao događaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo