NI DINAMO NI HAJDUK / Donosimo vam Top 10 najčešćih imena nogometnih klubova u Hrvatskoj! Znate li koje je na vrhu

Image

Vjerojatno svaki, pa makar i površni, ljubitelj loptanja na zelenim travnjacima može pogoditi makar polovicu imena s ove liste, ali vjerujemo da će vas dio podataka iznenaditi

5.2.2023.
10:00
VOYO logo

Hrvatska je zemlja nogometa i u nekim krajevima Lijepe naše svako selo i svaki kvart imaju svoj klub. S toga ne treba čuditi na imamo više od tisuću registriranih aktivnih klubova od kojih je većina, razumije se, amaterska.

Mi smo si dali truda i iskopali iz pomoć HNS-ovog odjela za licenciranje jedan zanimljiv statistički podatak. S obzirom na to da u našim istraživanjima vezanim za amaterske klubove s neobičnim pričama često nailazimo na klubove koji nose ista imena odlučili smo vam donijeti top 10 najčešćih imena hrvatskih nogometnih klubova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno svaki, pa makar i površni, ljubitelj loptanja na zelenim travnjacima može pogoditi makar polovicu imena s ove liste, ali vjerujemo da će vas dio podataka iznenaditi.

Image
IZ ROPOTARNICE POVIJESTI /

Donosimo rijetke fotografije gradnje Poljuda: Iz blata je niknuo jedan od najljepših stadiona Europe

Image
IZ ROPOTARNICE POVIJESTI /

Donosimo rijetke fotografije gradnje Poljuda: Iz blata je niknuo jedan od najljepših stadiona Europe

Mladosti puna Hrvatska

Uvjerljivo najčešće ime kojim Hrvati vole nazivati svoje nogometne klubove jeste Mladost. Čak 76 klubova u Lijepoj našoj nosi to ime, što je znatno više od drugog i trećeg najčešćeg imena kombinirano. Od klubova koji nose to ime Mladost Ždralovi i Mladost Petrinja se natječu u najvišem rangu, a imenjake možemo naći po cijeloj zemlji od Sućurja na Hvaru preko Kloštra Podravskog pa do Zaboka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugom i trećem mjestu se nalaze Sloga s 31 i Dinamo s 30 klubova koji nose to ime. Kad govorimo o Slogama ona iz Nove Gradiške je najstarija s obzirom na to da je osnovana 1910. godine, a i igra u najvišem rangu odnosno u 3. ligi. Imenjake također možemo naći diljem Hrvatske te ni ovo ime nije ograničeno geografijom za razliku od onog koje ga slijedi na listi.

Dinamo je ime koje znaju svi, jer ga uz pauzu od desetak godina trenutno nosi, najtrofejniji hrvatski klub – Dinamo Zagreb. Čak 30 imenjaka uglavnom je raspoređeno diljem kontinentalnog dijela zemlje, a ovakva popularnost ne treba čuditi kada znamo da su ovo ime nosile i nose brojne ekipe iz Ukrajine, Rusije, Istočne Njemačke, Rumunjska i mnogih drugih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nakon Dinama, Croatia

Na četvrtom mjestu nalazimo ime Croatia koje nosi 26 klubova. Jedno vrijeme je ovo ime nosio i najtrofejniji hrvatski klub prije no što je vratio svoje predratno ime Dinamo. Danas je najbolje plasiran klub Croatia iz Zmijavaca koja se već nekoliko godina prilično uspješno natječe u 2. HNL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime Omladinac su izabrala 23 kluba, a imenjake nalazimo od Lastova preko Vranjica pa do Petrijevaca. Jasna je jezična poveznica između prvoplasirane Mladosti i petoplasiranog Omladinca tako da je posve očigledno da 'mlade snage' dominiraju nogometnim nazivljem.

U top 10 još su se ugurali Graničar s 21 klubom, a odmah iza na sedmoj poziciji najpopularnijih imena se nalazi Hajduk. Hajdukom se uz najpopularniji dalmatinski sportski kolektiv naziva još 18 nogometnih klubova uglavnom po Dalmaciji i Slavoniji.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Hajduka osmo najčešće ime aktivnih hrvatskih nogometnih klubova jeste Slavonac. Ukupno 17 klubova nosi to ime te je najčešće korišteni naziv povezan s regijom iz koje ti klubovi dolaze. Pri tom treba naglasiti da ima značajan broj klubova koji se nazivaju Slavonija, ali oni nisu u ovoj računici, a samostalno se nisu probili na listu deset najčešćih.

Na dnu ove naše ljestvice se nalaze Borac i Bratstvo. Ta imena nosi po devet klubova u Hrvatskoj. Boraca ima i u Primorju i u kontinentalnoj Hrvatskoj, a uglavnom je riječ o klubovima iz županijskih liga poput Borca iz Bakra i Borca iz Drenovaca. Sličan je slučaj i s klubovima koji nose ime Bratstvo uz jednu geografsku razliku, a ta je da se ovo ime uglavnom može naći u Osječko-baranjskoj i Međimurskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imena pokazatelj vremena i prostora u kojem su klubovi nastali

Naposljetku valja zaključiti kako listom vladaju imena klubova nazvanih po idealima koji su dominirali u periodu kada su ti klubovi nastajali. S obzirom na to da je većina aktivnih hrvatskih nogometnih klubova osnovana ili ponovno osnovana nakon 1945. to je bilo i za očekivati. Mladost, Omladinac, Borac, Sloga, Bratstvo pa čak i Dinamo imena su koja su popularizirana u tom periodu i sugeriraju snagu i zajedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izuzeci na listi u Slavonac i Graničar koji u sebi nose geografsku odrednicu te su samorazumljivi. Croatia je ime koje ima određenu patriotsku težinu te je popularnost ovog naziva također ne treba objašnjavati. Naposljetku, ostaje Hajduk, ime proslavljeno od strane čuvenog splitskog kluba. Dobar dio momčadi koji danas nose to ime uzele su ga u čast splitskom klubu. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo