POSLJEDNJA ODLUKA / Zlatko Dalić mora odgovoriti na još jedno pitanje prije Katara: Tko je prvi napadač Vatrenih?

Image
27.9.2022.
11:44
VOYO logo

Prije samo nekoliko mjeseci, na početku Lige nacija, Zlatku Daliću se po glavi vrtjelo milijun malih, ali krucijalnih pitanja. Obrana je izgledala nepoznato i maksimalno promijenjeno. Nova imena poput Martina Erlića i Josipa Šutala pojavljivala su se u reprezentaciji i trebalo ih je uklopiti.

Nakon što je Dalić pogodio s obrambeni igračima, krenuo je u rješavanje situacije s prvim golmanom. Prije mjesec dana četiri konkurenta za 'jedinicu' Vatrenih bila su u nezavidnoj formi i bez velikih utakmica. Dominik Livaković jedini je igrao europske utakmice, dok su Ivušić i Kalinić već u kolovozu ostali samo na HNL-u. Grbić je u Atletico Madridu bio bez prave minutaže. Livaković je u posljednjih pokazao da je najkvalitetniji golman hrvatski golman i neupitno prvi vratar reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UVIJEK VJERNI /

Noć u kojoj je pao Beč: Više od 20 tisuća navijača je bodrilo Vatrene na putu prema povijesnom uspjehu

Image
UVIJEK VJERNI /

Noć u kojoj je pao Beč: Više od 20 tisuća navijača je bodrilo Vatrene na putu prema povijesnom uspjehu

Sada je Zlatku Daliću ostalo odgovoriti na još jedno pitanje. Tko je prvi napadač vatrenih? Ponovno ima četiri opcije, od kojih je svaka različita. Niti jedan od četiri napadača koja hrvatska ima na raspolaganju nije sličan onom drugom. Andrej Kramarić, Bruno Petković, Ante Budimir i Marko Livaja imaju različit stil igre, a kada su u pravoj formi, mogu isporučiti puno.

Image

Kramarić u paru s Pašalićem ili Vlašićem

Andrej Kramarić najduže je u reprezentaciji od sve četvorice. Ima iskustvo velikih natjecanja i po klupskoj karijeri je najuspješniji. Godinama se vode rasprave o tome je li Kramarić napadač ili devetka. On je sjajan golgeter koji se najbolje snalazi kada u ofenzivi ima još jednog čovjeka. Kramarić bi trebao na terenu dobro izgledati kada su pored njega Pašalić ili Vlašić koji će se pridruživati napadu. Oni će trčati prema naprijed, a Kramarić tražiti ulazak u međuprostore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Livaja najsigurniji čovjek s loptom

Marko Livaja je igrač koji će stati na loptu, smiriti je i pronaći najbolje rješenje. Bilo to kretanje u solo prodor kao što je napravio protiv Dinama na Maksimiru kada je Atanasov zabio prekrasan pogodak ili će je smiriti i distribuirati dalje. Livaja osim toga ima i "killer" instinkt koji je demonstrirao na utakmici s Austrijom. Odlično se snalazi pred golom i siguran je u realizaciji.

Budimir defanzivac i skakač

Ante Budimir u ciklusu Lige nacije pokazao je možda i najmanje od sve četvorice. Ipak, Budimir nije igrač koji će isporučiti veliku količinu golova i koji će igrati atraktivno. On je taktički najpoželjniji napadač na terenu. Dobro se brani, najbolji je obrambeni igrač od sve četvorice i taktički ga je vrlo lako prilagoditi. Budimir je najbolja opcija ako želimo igrati pressing, a uz to je i najbolji skakač među svim napadačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petković kao najkvalitetniji kada je u formi

Bruno Petković je najčudnija biljka među opcijama koje ima Zlatko Dalić. Petković je po kvaliteti najbolji od sve četvorice. Ono što on može izvući s loptom i kako izgleda kada je u pravoj formi je na razini najvećih svjetskih klubova. Ipak, Petković je pokazao da se ne može osloniti na njega kada nije u pravoj formi i klupska igra će najviše ovisiti o njegovoj situaciji za Katar. Petkovića bi najbolje bilo na terenu uparivati s Oršićem iz svima znanih razloga. To su demonstrirali u utakmici s Danskom kada je nakon kombinacije Oršića, Petkovića i Majera isporučen pogodak.

Dalić je do sada točno odgovorio na sva pitanja i sve zadatke koji su stavljeni pred njega. Pogodio je s obranom i stvorio defenzivnu liniju koja će biti svjetski vrh narednih nekoliko godina. Livaković je opravdavao svoje mjesto na golu i na utakmici protiv Austrije pokazao da imamo vratara svjetske klase. Sva četiri napadača pokazala su koliko znaju i mogu, a njihova će premijera biti u Kataru. Dalić nema još puno vremena i utakmica za odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo