ZAVJERA U LIGI PRVAKA /

Navijači bijesni na UEFA-u! Novi ždrijeb određuje računalo: 'Programirat će što žele'

Image
Foto: Profimedia

Zaboravite na nevine ruke u krupnom planu koje kružnim pokretima biraju tople i hladne kuglice

14.8.2024.
14:22
Profimedia
VOYO logo

Nova Liga prvaka s 36 momčadi i ligaškim formatom bit će revolucija ove sezone i bit će različita od 19 prethodnih na koje smo svi naviknuti.

Image
'BIT ĆE 50-50' /

Jakirović komentirao ždrijeb: 'Naše ambicije se znaju, želimo igrati u Ligi prvaka'

Image
'BIT ĆE 50-50' /

Jakirović komentirao ždrijeb: 'Naše ambicije se znaju, želimo igrati u Ligi prvaka'

Tradicionalna grupna faza ustupit će mjesto proširenom natjecanju u kojem će se klubovi sučeliti s osam suparnika (po dva iz svake zdjele (pota), jedan susret kod kuće i jedan u gostima), iako će na kvalifikacijskoj razini postojati samo jedna tablica koja tih 36 sudionika integrira kao jednu cjelinu, neovisno o protivnicima protiv kojih igraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, još jedna vrlo bitna novost je ona u odvijanju ždrijeba koji će se održati 29. kolovoza u Monaku. Po prvi put, kompjuterski softver će odrediti suparnike svake momčadi. Ovo je izazvalo brojne sumnje među obožavateljima, koji se još uvijek praktički nisu oporavili od teorija hladnih i toplih kuglica kojima su se, kako kažu, namještali ždrijebovi.

Umjesto dosadašnjeg krupnog plana nevine ruke koja miješa kuglice u povećoj zdjeli, obožavatelji će sada morati vjerovati onome što računalo odluči. Dodate li tome i strah od kibernetičkog napada, danas opipljive prijetnje za svaku veliku tvrtku, nema sumnje kako će navijači biti bijesni na ishode ždrijeba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini se kako je kompjuter programiran da radi ono što UEFA želi", "Ovako će se najlakše namještati protivnici", "Ovo je praktički Superliga i oni mogu programirati koje god utakmice žele", neki su od komentara na društvenim mrežama kada je objavljeno da će se ždrijeb obavljati kompjuterski.

Iz UEFA-e su pokušali objasnili proceduru ždrijeba. Kao i do sada, veleposlanik UEFA-e bit će voditelj ceremonije. Bit će četiri bubnja s po devet kuglica. Kada se izvuče loptica iz prve posude, računalo će odmah odlučiti o osam dodijeljenih suparnika. Klubovi iz iste zemlje ne mogu se međusobno natjecati. Kada se završi s jednim klubom, prijeći će na sljedeći i tako dalje. Ždrijeb će zatim postajati ograničeniji jer će neki klubovi već biti dodijeljeni prethodnim protivnicima, a zatim ćemo nastaviti raditi isto s ostalim potovima.

UEFA kaže da bi za korištenje starog ručnog sustava izvlačenja na koji smo svi navikli bilo potrebno gotovo 1000 loptica u više od 36 zdjelica, a zbog dodatne složenosti sve skupa trajalo bi oko četiri sata. Stoga su odlučili prijeći na računalni pristup kako bi ubrzali stvari. Iz krovne europske nogometne organizacije inzistiraju na tome kako su njihovi računalni sustavi 'prva liga' i da ih revidira treća strana kako bi se osigurala pravednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U primjeru koji je predstavila UEFA pojašnjavajući novi koncept ždrijeba, PSG se suočio s Interom, Barcelonom, Arsenalom, Leverkusenom, PSV-om, Sportingom iz Portugala, Celticom i Stuttgartom, što svakako daje veliki broj jakih utakmica i interes koji će ova prva faza turnira izazvati. Raspored utakmica znat će se sutradan, kao što se uvijek događalo, također putem računalnog sustava koji će po snažnim televizijskim kriterijima razlikovati momčadi iz iste zemlje, a i kako bi se osiguralo da nema kalendarskih sukoba s klubovima u drugim europskim natjecanjima koja se igraju u istim gradovima.

Nova Liga prvaka je stigla, no strahovi su čini se ostali stari. Ždrijeb i suđenje. Za ovo prvo pobrinut će se računala, ista ona koja su nam 'pomogla' oko ovog drugog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo