Velika pobjeda Zdravka Mamića: 'On nije dalaj lama'

3.12.2013.
11:50
VOYO logo

Sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Rafael Krešić oslobađajuću presudu obrazložio je riječima da Mamićevo ponašanje nije prihvatljivo, ali da ga se ne može sankcionirati kao govor mržnje.

"Ako je ovo pozivanje na mržnju, što je onda 'ubij Srbina'? Kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju sastoji se u pozivanju nekoga da javno potiče na nasilje i mržnju prema skupini ljudi zbog nacionalne pripadnosti, u konkretnom slučaju to bi značilo da Mamić kao počinitelj slušatelje radijske emisije poziva na mržnju prema pripadniku ili skupini zbog njihove nacionalne pripadnosti", rekao je Krešić naglasivši da za kazneno djelo pozivanja na mržnju nije dovoljno da počinitelj samo kaže svoje stavove, nego da potiče druge osobe da misle kao on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/qPcerQM-KB0

"Pa tko će se ovakvom izjavom naći pozvan da osjeti mržnju prema Jovanoviću? Samo zato što je to rekao Zdravko Mamić? Mamić nije osoba baš tolikog uzora, Mamić nije dalaj lama da bi ga se slijepo slijedilo, nego je riječ o osobnom animozitetu na neprihvatljiv način", izjavio je Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troškovi ovog sudskog postupka bit će plaćeni iz državnog proračuna.

"Sudac je zaključio da je ono što je Mamić rekao, doista s jednog stanovišta, čak i kazneno-pravnog, neprihvatljivo, ali da se ni na koji način ne može raditi o inkriminiranom kaznenom djelu, obzirom da on nikog nije pozivao na mržnju prema Jovanoviću i pripadnicima druge nacionalne skupine", istaknula je Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković, a Zoran Mamić dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam i prije da stojim iza svih Zdravkovih riječi koje možda nisu bile primjerene, ali znam što je osjećao i što je mislio u tom trenutku, odnosno koliko je puta bio izazvan, bez da je reagirao na to. Za mene je to opravdana i očekivana odluka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo