EPSKA UTAKMICA EPIC BROZA: / Brozović majstorijama srušio Island, Perišić u sudačkoj nadoknadi učinio neviđenu glupost

Image
Foto: Pixsell

Nogometna reprezentacija Hrvatske je u subotu u 4. kolu skupine I kvalifikacija za SP u Rusiji na praznom Maksimiru pobijedila Island s 2-0 i učvrstila se na vodećoj poziciji u grupi.

12.11.2016.
19:49
Pixsell
VOYO logo

HRVATSKA - ISLAND 2:0

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Ćorluka (kap), Vida, Pivarić - Kovačić, Badelj - Brozović, Rakitić, Perišić - Mandžukić.

Izbornik: Ante Čačić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ISLAND: Halldórsson - Sævarsson, Sigurdsson, Árnason, Magnússon - Gudmundsson, Sigurdsson, Gunnarsson (kap.), E. Bjarnason - B. Bjarnason, Bödvarsson.

Izbornik: Helmir Hallgrimsson

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelci: 1-0 Brozović (15.), 2-0 Brozović (91.)

Crveni karton: Perišić (90+3)

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Junak pobjede bio je Brozović čija su dva precizna udarca prvo lijevom, a onda desnom nogom odsjela u islandskoj mreži, pa će zahvaljujući njemu ovu godinu Hrvatska okončati kao vodeća u svojoj skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogoci "Epic Broza" koji je odigrao najbolju utakmicu za Hrvatsku, dogodila su se u 15, i 90'+1 minuti, dok je crveni karton u samoj završnici susreta dobio Ivan Perišić koji je grubo startao na Ragnara Sigurdssona.

Perišić je tako zahvaljujući vlastitoj gluposti i nesmotrenosti priuštio izborniku Anti Čačiću probleme. Jer, neće moći igrati protiv Ukrajine u sljedećoj utakmici u ožujku 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MODRIĆ PROGOVORIO O DILEMI KOJA JE MUČILA ČAČIĆA I ČITAVU NACIJU: ‘Tako smo se ranije dogovorili’

Vrlo teški uvjeti na sablasno praznom Maksimiru

Uvjeti su bili vrlo teški. Igralo se po iznimno lošem terenu i pred tribinama bez gledatelja, jer je Hrvatska još pod suspenzijom zbog navijačkih nereda. No, najbitnije od svega da su Vatreni došli do važne pobjede nad Islandom.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

TKO TO TAMO - GLEDA! Islandski izbornik nije se mogao načuditi genijalnosti Marcela Brozovića

Image

TKO TO TAMO - GLEDA! Islandski izbornik nije se mogao načuditi genijalnosti Marcela Brozovića

Velika dilema uoči susreta

Izbornik Čačić nije se usudio postaviti u početnu momčad nedovoljno zaliječenog kapetana Luku Modrića, a umjesto njega je startao Mateo Kovačić.

To je, ujedno, bila najveća dilema za Čičića jer nije znao da li susret protiv Islanda započeti s Modrićem koji nakon oporavka od operacije lijevog koljena još nije u natjecateljskom ritmu (protiv Leganesa odigrao tek pola sata), ili s Kovačićem koji je u ritmu, ali koji vuće jednu kontuziju gležnja zbog koje u četvrtak nije do kraja odradio trening.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, na kraju se Čačić odlučio za mladost i bržu regeneraciju Kovačića, koji je ipak devet godina mlađi od Modrića.

ZAŠTO RAKITIĆ, A NE KRAMARIĆ? Izbornika Čačića jako je iznerviralo Jeličićevo pitanje

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasni Island u početnim minutama

Island se na početku pokazao opasnijim i u 12. minuti Boedvarsson je prošao pokraj Vide, ali je pucao pored vrata u vrlo izglednoj prilici. No, povela je Hrvatska i to iz prve ozbiljnije situacije.

Brozović je odigrao dupli pas s Rakitićem i s 20 metara pogodio sami donji desni kut islandskih vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U 33. minuti Pivarić u zadnji trenutak blokira udarac Gudmunssona iz velike blizine, a u protunapadu Perišićev udarac odlazi nekoliko centimetara pokraj vrata.

Dvojbena situacija u 33. minuti

U 33. minuti lopta pogađa u ruku Arnasona u kaznenom prostoru, no sudac Rocchi nije dosudio kazneni udarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 41. minuti ubačaj Vrsaljka pogađa Perišića koji je sam na šet metara od islandskih vrata, ali njegov volej završava ravno u tijelu vratara Halldorsona.

U 42. minuti prijete Islanđani, a lob E. Bjenarssona vratar Subašić jedva izbacuje u korner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah na početku drugog dijela Čačić ubacuje u igru Modrića, a u svlačionici je ostao Kovačić.

U 62. minuti Island je propustio veliku šansu, nakon precizne akcije lopta je došla do Boedvarssona koji ne pogađa mrežu iz blizine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modrić je 69. minuti pokušao prizemnim udarcem s 20 metara ugroziti Islanđane, a istaknuo se obranom Halldarson. Islandski vratar obranio je i šut glavom Perišića u 72. minuti, a dvije minute kasnije Vida nakon kornera pogađa umjesto mreže Arnasona u glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radost pobjede pokvario Perišić

Pet minuta prije kraja ušao je Kramarić umjesto Rakitića, a upravo je napadač Hoffenheima u 88. minuti proigrao Perišića koji traži Mandžukića, čiji je udarac prema praznoj mreži blokiran.

I konačno u prvoj minuti sudačke nadoknade Brozović se s centra sjurio prema islandskom golu, iskoristio je neodlučnost islandskih braniča i ponovno udarcem u sami kut donio pobjedu Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom susretu iz ove skupine Turska je u Antalyji identičnim rezultatom pobijedila Kosovo. Golove za prvu tursku pobjedu zabili su Burak Yilmaz (51) i Volkan Sen (55).


Tekst se nastavlja ispod oglasa

90 + 4': GOTOVA JE UTAKMICA: USKORO OPŠIRNIJE

93' - CRVENI KARTON PERIŠIĆA! Nema ga protiv Ukrajine. Kakva glupost Ivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - GOOOL - Brozović zabija još jedan eurogol za točku na i. Primio je Epic Brozo loptu na polovici igrališta, povukao napad i s 17 metara neobranjivo matirao Halldórssona.

90' - ČETIRI MINUTE JE SUDAČKA NADOKNADA

89' - Kakva prilika za Hrvatsku! Perišić je s desne strane uputio jednu loptu na peterac gdje je dolazio Mandžukić, ali ova čista šansa, zicer, pala je u vodu zato što je lopta ipak bila poslana Mandži iza leđa.

87 - Sjajna situacija za Vatrene! Manjak igrača u obrani Islanda omogućila je kontru Hrvatske. Lopta je s desne strane došla na lijevu do Perišića u kaznenom prostoru, ali krilni napadač pokušao je uputiti udarac između dva islandska igrača. Bez uspjeha.

85' - Izmjena u Hrvatskoj. Iz igre je izašao Rakitić, umjesto njega je ušao Kramarić.

82' - Rakitić je loše reagirao u dvije, tri šanse kad je trebalo brzo povući loptu prema naprijed. U tranziciji. Nije Ivan na onoj razini na kakvoj smo ga navikli gledati u Barceloninom dresu, ali svoj posao protiv Islanda odrađuje solidno.

76' - Domagoj Vida je morao zaustaviti Kjartanssona jer moglo biti jako opasno za njegovu momčad. Zbog toga je zaradio žuti karton.

73' - Još jedna šansa za Hrvatsku! Treća u posljednjih četiri minute. Nakon kornera je Vida tukao glavom, ali bez uspjeha.

HOĆE LI IM FIFA PROGLEDATI KROZ PRSTE? Pogledajte kakvu su zastavu Turci istaknuli na utakmici s Kosovom

71' - Perišić glavom, opet brani Halldorsson! Hrvatska sve više pritišće. Islanđani su na mukama.

69' - Modrić se lijepio ubacio, ali njegov udarac brani islandski golman Hallgrimsson. Prvi pokušaj kapetana Hrvatske.

62' - NAJBOLJA PRILIKA ZA ISLAND U OVOJ UTAKMICI! Islanđani su sad promašili čisti zicer. Munjevita akcija preko desne strane, Pivarić je loše procijenio loptu, a Bodvarson je bio sam pred Subašićem, ali nije to bila baš tako lagana situacija. I dobro da nije bila. Izvukli smo se.

61' - Nekoliko pogrešaka Vatrenih, Island je pritisnuo Hrvatsku.

Galerija

54' - Ovo je drugačija Hrvatska nego u početnim minutama prvog dijela. Od prve minute imamo loptu, diktramo igru, Islanđani teško dolaze do nje. Bolje to sad izgleda.

48' - Modrić je povukao i dodao do Perišića, no to je bilo samo zagrijavanje za golmana Islanda.

46' - POČELO JE DRUGO POLUVRIJEME: Umjesto Kovačića koji je ostao u svlačionici, u igru je ušao još jedan Kralj, Luka Modrić. Odmah je dobio kapetansku vrpcu od Ćorluke.

45' - GOTOVO JE PRVO POLUVRIJEME: Hrvatska nakon 45 minuta vodi 1-0 protiv Islanda golom Marcela Brozovića iz 15. minute. Island je imao dobre šanse, ali Hrvatska je zabila praktički iz prve prave na utakmici, preokrenula vodu na svoj mlin i ohladila Islanđane koji su bili u naletu. Imali su Vatreni i zicer koji je Perišić pred kraj prvog dijela nekako uspio promašiti. Bio je Ivan na šest metara, ali pogodio je ravno u golmana Halldórssona. Uz to, glavni sudac utakmice Rocchi u 35. minuti nije sudio očitu ruku Islanđana.

45' - MINUTA JE SUDAČKA NADOKNADA

42' - ISLAND EKSPRESNO UZVRAČA NA DRUGUJ STRANI! Bjarnason je odlično okušao udarac, Subašić je to majstorski obranio.

41' - KAKVA ŠANSA ZA HRVATSKU! Vrsaljko je s desne strane sjajno ubacio natrčalom perišiću na pet metara od gola Islanda, Perišić iz prve puca, ali sjajno je to obranio Halldórsson. ne zna se što je u ovom napadu bilo lijepše. Ubačaj Vrsaljka, primanje i pokušaj Perišića ili obrana Halldórssona.

40' - Badelj je dobio prvi žuti karton za Hrvatsku u ovoj utakmici zbog potezanja igrača Islanda.

35' - DVOJBENA SITUACIJA: Raketa je tukao iz prve, Islanđani izbacuju! Naši su tražili ruku, Rocchi nije tako mislio. Pa to bi i Talijani sudili!

38' - Prošetao je kapetan Gunnarsson kroz našu sredinu, naredao trojicu Vatrenih, pucao s 16 metara, ali na svu sreću otišlo je to u blok. Bio je to islamski slalom, a nemaju baš pravih skijaša.

34' - ODLIČNA ŠANSA VATRENIH KOJI UZVRAĆAJU NA DRUGOJ STRANI: Perišić je sjajno potegnuo s lijeve strane iz kosa s nekih 11 metara, otišlo je to uz lijevu vratnicu. Nakon dugo vremena malo uzbuđenja pred Halldórssonom.

Galerija

34' - Kao osice nadiru Islanđani. Sad su potegnuli jednu polukontru po desnoj strani igrališta, ubacili u kazneni prostor, ali blokirali su to naši.

30' - 54 % Hrvatske naprema 46 % Islanda. Posjed lopte u nogama je - Hrvata! Uz to, u pokušajima je tri naprema tri. Za sad nema kornera, a Islanđani su tri puta bili u zaleđu.

27' - Hrvatska je u potpunosti preuzela inicijativu na terenu. Ovaj pogodak dao je našim reprezentativcima krila, samo čekamo kad će se negdje otvoriti Vatrenima.

19' - Bjarnason je dobio karton zbog faula na Brozoviću. Neće ga biti u sljedećoj utakmici.

17' - Perišić je uputio nešto između ubačaja i udarca, otišlo je dosta pored gola Islanda.

15' - GOOOL: Brozović zabija fantastičan gol. Vatreni su na sjajan, onaj najbolji mogući način, odgovorili na pritisak Islanda. Brozović je ušao s desne strane, Rakitić mu je ostavio loptu, a veznjak Intera potegnuo je s nekih 18 metara ljevicom i pogodio u sami kut za vodstvo Hrvatske. Ovo je njegov prvi pogodak u ovim kvalifikacijama.

12' - NOVA PRILIKA ZA ISLAND: Vatreni sad izgledaju izgubljeno na travnjaku! Bodvarsson je pobjegao Vidi i došao iskosa pred Subašića, ali hrvatski vratar mu je skratio kut i udarac odlazi pored vrata. Island je dobio krila, to nije dobro.

11' - Johan Gudmundsson je lijevom nogom s 17 metara pokušao iznenaditi Subašića, ali bez uspjeha. Pivarić je malo kasnio kod izlaska na loptu trenutak prije.

5' - Dobra je to bila kontra Hrvatske. Kovačić je lijepo izbacio brzonogog Perišića po lijevoj strani travnjaka, a Ivan je nakon driblinga ubacio prizemnu loptu koju je obrana Islanda ipak izbacila.

4' - Rakitić uzvraća na drugoj strani. Pokušao je Ivan s 18 metara malo s lijeva, iz kosa. Ali lopta je otišla po travi uz desnu vratnicu islandskog gola. Otvorena je utakmica s obje strane u ovim početnim minutama.

3' - PRVA ŠANSA ZA ISLAND: Sigurdsson je slalomom zaljuljao Ćorluku, pucao, ali Ćorluka je to blokirao. Bila je to neugodna situacija.

2' - Islanđani odmah preuzimaju Vatrene.

1' - Izgubili smo loptu na nekih 20 metara od gola Halldórssona, napad ima Island.

1' - Pokušao je odmah Badelj visoko pronaći Perišića.

1' - POČELA JE UTAKMICA: NAPRIJED VATRENI!


17.59 - Gianluca Rocchi sudi na Maksimiru. Čekamo njegov znak za početak utakmice.

17.56 - Slušamo Lijepu našu.

17.53 - Igrači izlaze na prazan Maksimir. U ovom trenutku nema kiše, na Maksimiru su 3 stupnja i travnjak je u dobrom stanju. No, čitav dan u Zagrebu bilo je padalina. Koliko će to utjecati na prezentaciju igrača, vidjet ćemo kroz nekoliko minuta. Na redu je himna Islanda.

17:00 - Objavljen je službeni sastav. Luka Modrić ipak je na klupi. Čačić se za to odlučio vjerojatno jer je Kovačić devet godina mlađi od Modrića, uz to je u natjecateljskom ritmu jer u posljednje vrijeme u Realu Zinedine Zidane ga stavlja u prvih 11 umjesto Modrića (kad je ovaj bio out zbog ozljede), a Modrić je odigrao tek pola sata protiv Leganesa. Uz to, zbog mladosti Kovačić, kojeg muči kontuzija gležnja, brže se regenerira nego kapetan Vatrenih. Kao što znate, Hrvatskoj u ovoj utakmici nedostaju još Kalinić (ozljeda), Pjaca (ozljeda) i Lovren (molio izbornika za poštedu).

16.38 - Danas bi rođendan proslavio Silvester Sabolčki, veliki talent hrvatskog nogometa da nije bilo kobne prometne nesreće 2003.

15.42 - HNS se na svom Twitter profilu prisjetio posljednje utakmice Hrvatske i Islanda na Maksimiru. Bilo je to u dodatnim kvalifikacijama za SP u Brazilu. U prvoj utakmici u Reykjaviku 15. studenog 2013. godine Hrvatska je remizirala 0-0, da bi četiri dana poslije u Zagrebu Vatreni slavili 2-0 golovima Mandžukića u 27. i Srne u 47. minuti. Nadamo se da će se naši reprezentativci veseliti i nakon večerašnje utakmice.

15:00 - Iako se pretpostavljalo da će tek oporavljeni Luka Modrić utakmicu početi na klupi, da bi ga izbornik Ante Čačić kasnije uveo u igru, detalj iz svlačionice otkriva kako bi veznjak Reala mogao zaigrati od prve minute, jer je HNS objavio fotografiju na kojoj se među dresovima spremnim za utakmicu nalazi i Modrićeva "desetka".

Lukin nastup nije upitan, Čačić je izjavio kako će Modrić sigurno igrati. Iako se pretpostavljalo suprotno, mogao bi krenuti od početka. Mateo Kovačić imao je problema s gležnjem (kontuzija), ali je i on spreman za Island


Vrijeme je za prvi pravi izazov za Vatrene u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Ne želimo podcijenjivati Tursku, Kosovo, Finsku i Ukrajinu, ali Island je trenutno, uz Hrvatsku, ipak najjača reprezentacija skupine I.

RIJEŠENA JE DVOJBA KOJA ZANIMA ČITAVU NACIJU: Dobili smo odgovor na veliko pitanje zahvaljujući – vama!

Islanđani su na proteklom Euru ljetos u Francuskoj bili najveće iznenađenje. Trupe izbornika Heimira Hallgrímssona promarširale su do četvrtfinala turnira i tako čitavu naciju bacili u trans, a jednu Englesku, doduše razočaravajuću Englesku u Francuskoj, na svom putu do osam najboljih Europe izbacili s natjecanja.

Hallgrímsson je u Zagreb doputovao s problemom

No, Hallgrímsson je u Zagreb doputovao s velikim problemom na svojim leđima.

Naime, dvojica najboljih napadača Finnbogason i Sightorsson su ozlijeđeni, pa i još jedan koji je figurirao kao dobra alternativa Sigurdarsson te je sad Bödvarsson, napadač Wolverhamptona jedina sigurna opcija.

Koga će izbornik Hallgrimsson gurnuti u vatru, e, to bi mogla ostati zagonetka do samog susreta.

HRVAT KOJI JE ODUŠEVIO NA ISLANDU OTKRIO: ‘Islanđani imaju posebno oružje s kojim žele iznenaditi Hrvatsku’

Image

Prvi je Vidar Örn Kjartansson, koji je pravi napadač, igra u Maccabiju iz Tel Aviva i uz njega je cjelokupna islandska javnost i navijači.

Sve navedeno dobra je vijest za izbornika Čačića i Hrvatsku. Ali... Da u taboru Vatrenih nije sve idealno, pobrinula se ozljeda trenutno najefikasnijeg hrvatskog napadača Nikole Kalinića koji je u ponedjeljak otpao zbog ozljede bedrenog mišića lijeve noge.

OTKRIVAJU LI MARKERI POČETNU POSTAVU? Čini se da izbornik Čačić ima samo jednu dvojbu uoči Islanda

Ni u taboru Vatrenih nije sve idealno

Uz to, Mateo Kovačić, Josip Pivarić i Vedran Ćorluka trenirali su u utorak po posebnom programu. Kovačić je u četvrtak trening završio prije kraja jer ima kontuziju.

Međutim i s tim problemima Hrvatska je favorit protiv čvrstog Islanda. Najveći Čačićev dobitak za ovu utakmicu je povratak Luke Modrića u reprezentaciju nakon ozljede i operacije koljena.

Image

Kovačić ili Modrić?

Ne zna se hoće li Čačić neće dati priliku kapetanu Modriću od prve minute koji je nakon operacije lijevog koljena za Real odigrao samo pola sata protiv Leganesa, tako da još uvijek nije u punoj natjecateljskoj spremi.

Mogao bi ga stoga na početku utakmice zamijeniti Kovačić koji ga je posljednjih tjedana uspješno mijenjao i u Realu. No, stanje gležnja Kovačića nije dobro.

Kova je dobio udarac i ima oteklinu, zbog čega nije trenirao od četvrtka. Bol je prisutna, ali Kovačić bi mogao igrati i stisnuti zube jer je, za razliku od Modrića, u punom ritmu i devet je godina mlađi te se kao takav brže regenerira.

I to je jedina i najveća dvojba Čačića uoči Islanda. Tako se očekuje da će Hrvatska protiv Islanda zaigrati u veznom redu s trojcem Rakitić - Kovačić - Badelj. Izbornik je u petak na presici najavio kako će Modrić sigurno u jednom trenutku zaigrati protiv Islanda. Kad? To se trenutno ne zna.

I statistika je na strani Hrvatske

Osim kvalitete, još jedna stvar ide na ruku Hrvatskoj. Naime, Vatreni su u dosadašnjih četiri ogleda protiv Islanda ostvarili tri pobjede uz remi.

Prvi susret ove dvije reprezentacije odigran je u kvalifikacijama za SP u Njemačkoj 26. ožujka 2005. godine i u njima je Hrvatska pobijedila Island 4-0 golovima Nike Kovača u 38. i 75. minuti, Šimunića u 70. i Prše u 89. minuti utakmice.

Vatreni su i 3. rujna iste godine deklasirali Island u Reykjaviku s 1-3 pogocima Balabana u 56. i 61. minuti i Srne u 82., dok je jedini pogodak za Island zabio tad zvijezda Chelsea Gudjohnsen u 24. minuti.

Sljedeći puta kad su se Hrvatska i Island sudarili bilo je u dodatnim kvalifikacijama za SP u Brazilu. U prvoj utakmici u Reykjaviku 15. studenog 2013. godine Hrvatska je remizirala 0-0, da bi četiri dana poslije u Zagrebu Vatreni slavili 2-0 golovima Mandžukića u 27. i Srne u 47. minuti.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo