VJEČNI ČOVJEK IZ SJENE KONAČNO DOBIO PRILIKU VODITI DINAMO: / Tko je zapravo Krznar i može li spasiti sezonu Modrima?

Image

Krznar je već jako dobro poznato lice na Maksimiru, ali uglavnom je uvijek djelovao iz sjene i njegovi uspjesi rijetko su kada dolazili u prvi plan

16.3.2021.
11:12
VOYO logo

Hrvatski nogometni prvak Dinamo iz Zagreba objavio je kako je njegov dosadašnji trener i sportski direktor, Zoran Mamić, podnio ostavku na svoje dužnosti nakon što je ranije u ponedjeljak Vrhovni sud donio presudu prema kojoj ga je osudio na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u izvlačenju 116 milijuna kuna iz Dinama.

"Iako se ne osjećam krivim, kako sam već ranije najavio, ako presuda bude pravomoćna ja je prihvaćam kao takvu i podnosim ostavku na mjesto glavnog trenera i sportskog direktora GNK Dinamo. Klubu želim puno sreće i sportskih uspjeha u daljnjem radu", izjavio je Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da Mamić nije sam podnio ostavku, Dinamo bi morao s njim raskinuti ugovor prema Zakonu o sportu koji navodi kako niti jedna osoba koja je pravomoćno osuđena na kaznu dulju od šest mjeseci ne može voditi ni organizirati sportska natjecanja ili obavljati stručne poslove u sportu.

Dinamo će za tri dana igrati uzvratnu utakmicu osmine finala Europske lige protiv Tottenham Hotspura, dok u prvenstvu drži prvo mjesto s dva boda više i utakmicom manje od drugog Osijeka. Dakako, glavno je bilo pitanje tko će sada preuzeti klupu Dinama i pokušati spasiti sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell, Borna Filić
Image
Foto: Pixsell, Borna Filić

Tko je Damir Krznar?

Uprave Dinama prihvatila je Mamićevu ostavku te je na mjesto glavnog trenera i sportskog direktora prve momčadi imenovan, dosadašnji prvi pomoćnik Zorana Mamića, Damir Krznar.

Krznar je već jako dobro poznato lice na Maksimiru, ali uglavnom je uvijek djelovao iz sjene i njegovi uspjesi rijetko su kada dolazili u prvi plan. Krznar je cijelu igračku karijeru proveo u Hrvatskoj. Započeo je u Varteksu gdje je igrao od 1992. do 1995. godine, kao branič, a onda ga je u svoje redove doveo Dinamo za koji je na koncu skupio 122 nastupa i osvojio je pet naslova prvaka Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, 1998. godine Krznar je pretrpio teške ozlijede koje su mu upropastile transfer u Njemačku i nastup za hrvatsku reprezentaciju na SP-u u Francuskoj te godine. Tražili su ga BMG i Schalke, a Ćiro Blažević je na njega računao i u reprezentaciji, ali povreda ključne kosti te kasnije i križnih ligamenata izbacila ga je iz svih planova.

Umjesto njega je u Francusku otišao Anthony Šerić i kasnije je potpisao s tada još dobrostojećom Parmom. Krznar je na koncu ostao u Dinamu sve do 2004. godine kada je preselio odmah u predgrađe, u Zaprešić. Po završetku igračke karijere, 2010. godine, Krznar se odmah baca u trenerske vode i bio je jedan od najboljih u svojoj generaciji na trenerskoj akademiji HNS-a pa je tako 2013. godine primio nagradu najboljeg učenika u povijesti Akademije. Spomenimo kako je u generaciji bio s Nikom Kovačem, Igorom Tudorom, Nenadom Bjelicom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

15.07.2015., stadion u Maksimiru, Zagreb - Kvalifikacije za Ligu prvaka, drugo pretkolo, GNK Dinamo - CF Fola Esch. Damir Krznar. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Čovjek iz sjene

Krznar je godinama bio čovjek iz sjene u klubu i to ne samo u Dinamu... Djelovao je kao asistent Iliji Lončareviću, Borimiru Perkoviću u Interu, zatim kasnije Branku Ivankoviću, Kruni Jurčiću i Anti Čačiću, a kasnije i Zoranu Mamiću s kojim je najdulje surađivao. Ima navodno fantastičan odnos s igračima i na treninzima nerijetko baš on vodi glavnu riječ.

Krznar je svojevremeno, kada je Mamić završio 2016. godine u zatvoru, vodio dvije utakmice, protiv Hajduka i Fole Esch, a vodio je i ranije tri utakmice u sezoni 2013./14. i sve tri vrlo uspješno. No, nakon Mamićeva izlaska iz zatvora ubrzo su napustili klub i otišli graditi karijeru u Aziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ljeto 2019. godine Dinamo, pomalo neočekivano, imenuje Damira Krznara šefom Akademije. Na tom poslu zadržao se sve do travnja 2020. godine kada preuzima ulogu asistenta Igoru Jovićeviću. Epizoda s Jovićevićem kratko je trajala, a onda je stigao, ponovo, Zoran Mamić.

Krznar je s Mamićem napravio velike stvari u ovih malo manje od godinu dana. Dinamo je prvi na ljestvici HNL-a, igra osminu finala Europa lige protiv velikog Tottenhama i de facto igra možda i najbolji nogomet posljednjih godina, a sjećamo se kako je pod Nenadom Bjelicom Dinamo bio zaista jak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

15.07.2015., stadion u Maksimiru, Zagreb - Kvalifikacije za Ligu prvaka, drugo pretkolo, GNK Dinamo - CF Fola Esch. Damir Krznar. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Može li spasiti Dinamo?

Krznar će, vrlo vjerojatno, nastaviti njegovati istu filozofiju koju je Mamić koristio i dvojimo da će previše intervenirati u igri, niti da će uvoditi neke nove mehanizme ili taktike. Međutim, Krznar ima težak posao. Situacija u HNL-u je zamršena i vrlo dobri Osijek i dalje prijeti Modrima te im, ako bude nepažnje, lako može preoteti prvo mjesto. Tu je dakako i utakmica s Tottenhamom, te hrvatski Kup, dakle, dva natjecanja u kojima "modri" još mogu nešto napraviti, a kako se trenutno doista ne nazire niti jedan trener zvučnog imena i provjerenih kvaliteta, Krznar će se morati isprsiti i opravdati dobru reputaciju.

Od Krznara će se očekivati dupla kruna ili minimalno naslov prvaka, a ako to uspije, ne vidimo zašto Krznar ne bi mogao ostati trener i dugoročno. Igrači ga vole, dugo, možda i predugo, je pekao zanat, sistematičan je, iskusan, praktički je jedna od igračkih ikona kluba i čovjek koji poznaje Dinamo kao dlan svoje ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo