VELIKI POVRATAK ENGLEZA: / Mogu li ova petorica genijalaca ove godine vratiti naslov LP-a Otok?

Image
Foto: AFP

Pet je godina prošlo otkako je neki engleski klub posljednji put osvojio naslov u Ligi prvaka.

31.10.2017.
12:04
AFP
VOYO logo

Gotovo blijedi sjećanje na dramatičnu utakmicu u Allianz Areni između Chelseaja i Bayerna iz Münchena. Susret je poslije 90 minuta bio neriješen, a pitanje pobjednika nije odlučeno niti u produžecima. Didier Drogba zabio je tada odlučujući udarac s bijele točke i donio veliki trofej Englezima.

Image
VELIKA VEČER ENGLEZA: /

Liverpool sa sedam golova posramio Slovence, City srušio Napoli

Image
VELIKA VEČER ENGLEZA: /

Liverpool sa sedam golova posramio Slovence, City srušio Napoli

Od tada krenula je dominacija Španjolaca. Real je tri puta podigao trofej, Barcelona jednom dok je Bayern do njega došao godinu dana nakon poraza od Chelseaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti jedan engleski klub od 2012. nije bio niti blizu finala. Podatak koji najbolje govori o padu konkurentnosti premierligaša u Ligi prvaka je taj da su od 2008. do 2012. imali osam predstavnika u polufinalima, dok su od 2013. do 2017. imali samo dva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno u tom natjecanju po prvi put u povijest nastupa pet engleskih klubova - Chelsea, Liverpool, Tottenham, Manchester City i Manchester United, koji je nastup među elitom osigurao osvajanjem Europske lige.

Sudeći po rezultatima u prva tri kola najavili su veliki povratak. Svih pet klubova prvi su u svojim skupinama. Doduše Tottenham s Realom dijeli tu poziciju, ali u srijedu bi se stvari mogle promijeniti jer igraju međusobni susret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se Englezi vraćaju svjedoči podatak da u 15 utakmica nisu upisali niti jedan poraz. Slavili su 11 puta, uz četiri remija i gol razlikom 44:11.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za usporedbu, prošle sezone u ovoj fazi natjecanja City je popio četiri gola od Barcelone, a Tottenham se već mučio.

Kao što se vidi stvari su sada dosta drugačije i napredak je očit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši klubovi proteklih godina bili su očajni u Ligi prvaka jer su se izrazito loše branili. Sada je priča drugačija i primaju puno manje golova", mišljenja je legendarni Gary Neville.

"Itekako je postao vidljiv utjecaj njihovih trenera", dodao je tijekom emisije Sky Sportsa 'Monday night football'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokaz tomu je i činjenica da u posljednjih šest sezona Premeir lige vodeća četiri kluba nikada nisu primili toliko malo golova u deset kola.

Brojke kažu da je su u sezoni 2012-13 primili 46 golova, sezonu kasnije 32, 2014-15 (36), 2015-16 (37), 2016-17 (41), a ove su stali na 27.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pep Guardiola, Jose Mourinho, Maurichio Pochettino, Jurgen Klopp i Antonio Conte najzaslužniji su za napredak Engleza. Riječ je o petorici trenera s dosta različitim pogledima na nogomet i čija međusobna nadmudrivanja izvlače najbolje iz njih što je vidljivo po dramatičnom napretku u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji dokaz bila je pobjeda Chelseaja na stadionu Wanda Metropolitano čime je postao prva engleska momčad koja je slavila na gostovanju kod Atletica.

Poveli su Madriđani u 40. minuti pogotkom Antoinea Griezmanna iz jedanaesterca, ali gosti iz Londona su u nastavku uspjeli preokrenuti. Alvaro Morata je izjednačio u 60. minuti, da bi u četvrtoj minuti sudačke nadoknade Michy Batshuayi bacio domaće navijače u depresiju, a svoga trenera Antonija Contea u trans.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je koliko je teško srušiti momčad Diega Simeonea, možda i najteže u Europi. Chelsea je za pobjedu morao odigrati jednu najboljih utakmica u gostima koju smo vidjeli od engleskih klubova posljednjih godina.

Tri tjedna poslije Tottenham je na Santiago Bernabeu također ostao neporažen, ali mogli su i slaviti da nije Keylor Navas briljirao na vratima Reala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chelsea i Manchester City ovog tjedna igraju uzvrate s Romom i Napolijem dok Spursi dočekuju Real na Wembleyu. Bit će to novi test za premierligaše. Prođu li neokrznuto bit će im to dodatni vjetar u leđa u nastojanju da vrate naslov europskog prvaka na Otok.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo