USUSRET OSMINI FINALA / Vatrenima prijeti najubojitija kontra SP-a, ali Japan ima jednu veliku manu koju moramo iskoristiti

Image
Foto: Profimedia.hr

Odigrali su Japanci i Hrvati i jedan od mnogih zaboravljeni susret davne 1997. godine na Kirin kupu

2.12.2022.
14:46
Profimedia.hr
VOYO logo

Hrvatska je nakon remija protiv Belgije te nevjerojatnog raspleta skupine F doznala svog protivnika u osmini finala. Vatreni s pet bodova u nokaut fazu idu s drugog mjesta skupine E, a suparnik će im biti Japan.

Samuraji su imali nevjerojatan pohod kroz grupu u kojoj su preokretima iznenadili i Njemačku i Španjolsku, a izgubili od Kostarike. Zahvaljujući ostalim rezultatima u skupini izbili su na vrh ljestvice te usprkos očekivanjima idući su protivnik izabranicima Zlatka Dalića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREKRASNE scene /

Ovako slave Vatreni: Pogledajte kako su Modrić i društvo na terenu proslavili prolazak skupine

Image
PREKRASNE scene /

Ovako slave Vatreni: Pogledajte kako su Modrić i društvo na terenu proslavili prolazak skupine

Majstori kontre s Dalekog istoka

Japanci su prilično neobična selekcija koju ni u kojem slučaju ne bi trebalo podcijeniti. Zanimljiv je detalj da su samo dva puta u povijesti svjetskih prvenstava ekipe s više od 700 točnih dodavanja poražene, a riječ je upravo o utakmicama Japana protiv Njemačke i Španjolske.

Koliko su Japanci nekonvencionalna momčad govori činjenica da su protiv Furije došli do pobjede sa samo 18 posto posjeda i bez i ti jednog uspješnog driblinga. 'Majstori kontre' nadimak je koji su im na ovom turniru nadjenuli strani mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o defanzivno organiziranoj i discipliniranoj momčadi sastavljenoj od brojnih igrača koji igraju u uglednim europskim ligama. Najjače oružje im je brza tranzicija i činjenica da trkački ne posustaju svih 90 minuta.

Kreacija i skok igra najveći problem

Utakmica protiv Kostarike je pokazala da se teže snalaze kad su oni ti koji bi trebali kreirati igru na postavljenu obranu, a najveći defanzivni deficit im je branjenje skoka i prekida općenito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo ovaj posljednji segment se pokazao problematičan već u pripremnim utakmicama, a do izražaja je došao u zadnjem prijateljskom susretu pred Mundijal kada su od Kanade izgubili nakon što su primili dva pogotka nakon kornera.

Ti problemi nisu nestali ni na SP-u no fanatizmom i nevjerojatnom borbenošću Japanci su uspjeli proći dalje i to kao prvi u svojoj grupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Agresivni i konkretni

Usporedimo li prezentacije Hrvatske i Japana u grupnoj fazi natjecanja vidimo kako su obje momčadi zabile po četiri pogotka s tim da su naši protivnici zabili po dva puta Španjolcima i Nijemcima, a Dalićevi momci su natrpali Kanađane, ali nisu našli put do belgijske i marokanske mreže.

S druge strane, Hrvatska je primila tek jedan gol i to u trijumfu protiv Kanade, a Japanci ni u jednom susretu nisu uspjeli sačuvati nedirnutu mrežu. Za razliku od Vatrenih, koji teže posjedu (53 posto), Samuraji vole da loptom igra njihov protivnik. Tako su u tri utakmice grupne faze u svojim nogama imali loptu tek trećinu vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv Japanaca nikad nije bilo lako

Vatreni stvaraju i jednu veliku priliku po utakmici više od Japanaca (2.3 – 1.3), a naši idući protivnici čine pet prekršaja više po utakmici u prosjeku te su zaradili čak tri puta više žutih kartona od Hrvata.

Do sada smo se na SP-u s Japancima susretali dva puta. U Francuskoj su Vatreni bili bolji 1:0 pogotkom Davora Šukera, a osam godina kasnije Darijo Srna i ekipa uzeli su tek bod odigravši protiv Samuraja mršavih 0:0. Tom je prilikom Darijo Srna promašio i penal za pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odigrali su Japanci i Hrvati i jedan od mnogih zaboravljeni susret davne 1997. godine na Kirin kupu. Japanci su tada bili bolji s 4:3. Hrvatska je reprezentacija igrala u kombiniranom sastavu u kojem nije bilo Davora Šukera, Igora Štimca, Slavena Bilića, Alena Bokšića, Zvonimira Solde, a svoje mjesto u momčadi su našle legende HNL-a poput Andrije Balajića, Darka Butorovića, Ive Ergovića, Nenad Pralija, Samir Toplak i Tomislav Erceg.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo