DRAMA U KAIRU / Hrvatska nakon lutrije jedanaesteraca prošla u finale, Ivušić heroj Vatrenih

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Polufinalni okršaj na turniru u Kairu između Hrvatske i Tunisa mogli ste pratiti UŽIVO na portalu Net.hr

23.3.2024.
19:07
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija prošle je u finale turnira u Kairu pobjedom nad Tunisom (5:4) nakon raspucavanja jedanaesteraca u kojima je briljirao naš vratar Ivica Ivušić koji je obranio tri udarca s bijele točke. U finalu sljedećeg utorka će Vatreni igrati protiv domaćina, reprezentacije Egipta.

ACUD kup, polufinale

Hrvatska - Tunis 0:0 (5:4)

Hrvatska: Livaković (od 46. Ivušić) - Juranović, Erlić (od 59. Ćaleta-Car), Gvardiol, Sosa - Modrić (od 59. Vlašić), Brozović (od 59. M. Pašalić), Kovačić (od 68. Majer) - Pašalić, Kramarić, Ivanušec (od 68. Petković)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tunis: Ben Said (od 90'+4' Dahmen)- Kechrida, Haddadi, Bronn, Ghram, Abdi - Laidouni, Ben Romdhane, Mahmoud - Achouri (od 88. Jazuri), Rafia (od 73. Ltaief)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izabranicima Zlatka Dalića to je bila prva utakmica nakon studenog prošle godine i pobjede nad Armenijom (1:0) na kraju kvalifikacija za ovogodišnje Europsko prvenstvo. Hrvatskoj su nedostajala dva igrača koja bi gotovo sigurno bila u prvoj postavi - Josip Šutalo i Ante Budimir, a otpao je i Ivan Perišić koji se oporavlja od ozljede. Dalić je, iznenađujuće, u utakmici protiv Tunisa na klupi ostavio Brunu Petkovića, a od prve minute u vrhu napada krenuo je Andrej Kramarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je dobro ušla u susret pred gotovo praznim tribinama stadiona u Kairu, na kojima je bilo oko tisuću navijača, od čega tridesetak hrvatskih. Naši nogometaši su odmah preuzeli kontrolu i stisnuli Tunižane, koji su se povukli, fokusirali na obranu i pokušali prijetiti iz kontri, no njihove pokušaji bili su bezopasni. Prvu ozbiljniju priliku Hrvatska je imala u 13. minuti, kada je pucao Ivanušec nakon povratne lopte Pašalića, no lopta se od bloka odbila do tuniškog golmana Ben Saida. Nakon toga Hrvatska je nastavila napadati, plesti mrežu oko protivničkog gola, no Tunis se uspješno branio.

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U 26. minuti umalo su Tunižani šokirali Vatrene. Abdi je nakon centaršuta bio sam pred Livakovićem i snažno pucao, ali njegov udarac odlazi iznad gola. Minutu nakon toga Hrvatska je zaprijetila, pucao je Kramarić nakon pogreške tuniške obrane no niti njegov udarac s kojih 20 metara odlazi iznad okvira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 31. minuti Tunis je zabio, pogodio je Jelassi glavom nakon ubačaja, no VAR se uključio i pogodak je poništen zbog zaleđa nakon pregleda snimke. Hrvatska je nakon toga ponovno uspostavila dominaciju na terenu, a Tunižani su se dobro branili i odolijevali napadima do kraja prvog poluvremena.

Pod poluvremenom hrvatski izbornik Dalić je napravio jednu promjenu, Livaković je ostao u svlačionici, a na gol je stao Ivušić.Od samog početka drugog dijela gledali smo ono što samo gledali i u prvom poluvremenu - Hrvatska je imala loptu u nogama i pokušavala stvoriti šansu, a u 49. minuti je uputila prvi udarac u okvir Tunižana. Glavom je pucao Kramarić, a golman Tunisa to lagano lovi. Dvije minute nakon toga glavom iz obećavajuće pozicije puca Pašalić, a njegov udarac prolazi blizu vratnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U 56. je Hrvatska, koja je izgledala probuđeno u drugom dijelu, imala vrlo opasnu priliku. Gvardiol je pucao s 18 metara, no nije dobro zahvatio loptu koja je stigla do Kramarića koji glavom puca prema golu, a njegov udarac brani golman Tunisa. Tri minute nakon toga Dalić je napravio trostruku zamjenu - umjesto ozlijeđenog Erlića ušao je Ćaleta-Car, a izašli su i Modrić i Brozović, koje su zamijenili Marco Pašalić i Nikola Vlašić.

Hrvatska je nakon toga nastavila prijetiti, a sljedeću priliku imala je u 62. minuti kada je s ruba šesnaesterca pucao Ivanušec, ali njegov udarac prolazi malo pored vratnice. Desetak minuta nakon toga opasno je pucao glavom Gvardiol nakon kornera, ali niti on ne pogađa okvir gola. U 78. minuti su Tunižani imali još jednu sjajnu šansu. Nečuvani Ltaief je pucao glavom s pet metara nakon ubačaja, no, srećom za Hrvatsku, to je otišlo iznad gola. Hrvatska je u završnici utakmice jurnula po pobjedu i nizala šanse, a opasno je zaprijetila u drugoj minuti sudačke nadoknade kada je s 18 metara odlično pucao Marco Pašalić, ali to je zaustavio Ben Said, a utakmica je završena ubrzo nakon toga i pristupilo se izvođenju udaraca s bijele točke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Prvi je s bijele točke pucao Vlašić, no njegov udarac obranio je tuniški golman. Tunižani su nakon toga iskoristili svoj prvi penal, a nakon toga prvi pol za hrvatsku zabio je Kramarić koji bio je siguran s bijele točke. Tunižani su se u drugoj seriji vratili u vodstvo, pogodio je Laidouni, a odmah nakon toga Petković izjednačuje.

Treću seriju Tunižani počinju golom, siguran je bio Ali Abda za 3:2. Majer odmah izjednačuje na 3:3, a nakon toga Ivušić skida udarac Jelassiju i vratili smo se u igru. Pašalić nakon toga sigurno zabija i donosi nam prvu prednost (4:3), no nakon toga Ltaif poravnava i otišli smo u drugu rundu jedanaesteraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je pucao Juranović, no njegov udarac brani tuniški golman, a nakon toga brani i Ivušić udarac Tunižanina. Pašalić u sljedećoj seriji dovodi Hrvatsku u vodstvo, nakon čega Ivušić brani i odvodi Hrvatsku u finale.

U petak je finale izborio domaćin Egipat koji je s minimalnih 1-0 pobijedio Novi Zeland. Tako će u utorak finalnu utakmicu odigrati Hrvatska i Egipat, dok će se za treće mjesto boriti Novi Zeland i Tunis. Oba susreta počinju u 21 sat po srednjeeuropskom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo