HRVATSKA - FRANCUSKA 2-4: / HRABRI VATRENI OSVOJILI POVIJESNO SREBRO NA SP-U; Tricolori prvaci svijeta!

Image
Foto: AFP / PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je finalnu utakmicu SP-a od Francuske 4-2, Tricolori su prvaci svijeta, Vatreni su osvojili povijesno srebro

15.7.2018.
18:53
AFP / PIXSELL
VOYO logo

FINALE SP-A, MOSKVA, STADION LUŽNJIKI, SUDAC: NESTOR PITANA (ARGENTINA)

HRVATSKA - FRANCUSKA 2-4

HRVATSKA: Subašić, Strinić, Vida, Lovren, Vrsaljko, Brozović, Rakitić, Modrić, Perišić, Rebić, Mandžukić

FRANCUSKA: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez, Pogba, Kante, Matuidi, Mbappe, Griezmann, Giroud

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelci: 0-1 Mandžukić autogol (18'), 1-1 Perišić (29'), 1-2 Griezmann (37'), 1-3 Pogba (59'), 1-4 Mbappe (65'), 2-4 Mandžukić (69')

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju poslijepodne izgubila je u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Moskvi od Francuske sa 2-4 (1-2).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je povela autogolom Marija Mandžukića u 18. minuti, na 1-1 poravnao je Ivan Perišić u 28., novo vodstvo Francuskoj osigurao je Antoine Griezmann u 38. iz 11-erca, da bi u nastavku "galski pijetlovi" preko Paula Pogbe u 59. i Kyliana Mbappea u 65. minuti stigli do vodstva od 4-1. Na konačnih 4-2 smanjio je Mandžukić u 69. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatreni bolje otvorile utakmicu, ali...

Iako je Hrvatska bolje otvorila utakmicu, Francuska je stigla do vodstva nakon što je ubačaj Griezmanna iz slobodnog udarca s desne strane Mandžukić u skoku pred svojim golom tjemenom proslijedio iza leđa Subašića. Bio je to prvi autogol u finalu u povijesti svjetskih prvenstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

KOLINDA UKRALA SHOW I NA POBJEDNIČKOM POSTOLJU: Grlila je sve oko sebe, a kad je prišao Modrić čak je i zaplakala

Image

KOLINDA UKRALA SHOW I NA POBJEDNIČKOM POSTOLJU: Grlila je sve oko sebe, a kad je prišao Modrić čak je i zaplakala

Perišić je poravnao sjajnim udarcem ljevicom sa 16 metara nakon što su redom Vrsaljko, Mandžukić i Vida dobijali svoje dvoboje u kaznenom prostoru nakon ubacivanja Modrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda i ključni trenutak dogodio se u 38. minuti kada je argentinski sudac Pitana nakon pregleda snimke procijenio kako je Perišić igrao rukom u svom kaznenom prostoru i dosudio kazneni udarac za Francusku. U spornoj situaciji Matuidi je promašio loptu glavom, ona je pala na ruku Perišiću koji se nalazio pola metra od Matuidija. Pitana je inicijalno pokazao da se igra nastavi, no nakon više od dvije minute i pregleda snimke ipak je odlučio pokazati na bijelu točku, a siguran izvođač bio je Griezmann.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Pogba zabio za 3-1

U 59. minuti Francuska je stigla do trećeg gola, Mbappe je prošao po desnom krilu, Griezmannov pokušaj bio je blokiran, lopta je stigla do Pogbe, a i njegov prvi pokušaj sa 20 metara blokirao je Lovren. Nažalost, Modrić se na odbijenu loptu nije najbolje snašao pa je Pogba dobio novu šansu koju je iskoristio. Samo šest minuta potom Mbappe je povisio na 4-1, na njegov prizemni udarac sa 25 metara Subašić je prekasno reagirao i lopta je završila u mreži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Mandžukić je 69. minuti vratio kakvu-takvu nadu Hrvatskoj kada je iskoristio poigravanje francuskog vratara Llorisa koji ga je želio driblati u vlastitom petercu i smanjio na 4-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Drugo mjesto u Rusiji na najveći je uspjeh hrvatskog nogometa u povijesti, nadmašeno je treće mjesto iz Francuske 1998.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je pak po drugi puta osvojila naslov svjetskog prvaka, prvi je proslavila upravo te 1998. na domaćem terenu kada je svladala Hrvatsku u polufinalu sa 2-1, a Brazil u finalu sa 3-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Zlatnu loptu za najboljeg igrača SP-a dobio je LukaModrić, dok je najboljim mladim igračem proglašen KylianMbappe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjednačeno drugo najefikasniji finale u povijesti

Ovime je izjednačen drugi najefikasniji finale u povijesti, po četvrti je put završni dvoboj okončan ovim rezultatom. Urugvaj je 1930. svladao Argentinu sa 4-2, 1938. je Italija sa 4- svladala Mađarsku, dok je 1966. Engleska sa 4-2 nadigrala Zapadnu Njemačku. Najefikasniji finale odigrali su brazil i Švedska 1958. u Stockholmu kada je bilo 5-2 za Brazil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, u moskovskom finalu je postignut jednak broj pogodaka kao i na prethodna četiri finala zajedno, 2002. brazil je svladao njemačku sa 2-0, 2006. su Italija i Francuska igrali 1-1, 2010. je Španjolska sa 1-0 bila bolja od Nizozemske, a 2014. Njemačka također sa 1-0 od Argentine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


GOTOVA JE UTAKMICA: VATRENI SU SREBRNI NA SP-U, TRICOLORI ZLATO

Tekst se nastavlja ispod oglasa

92' - Žuti karton za Strinića, rušio je Griezmanna u naletu na lijevoj strani.

90' - Pet minuta je sudačke nadoknade.

88' - Lloris s lakoćom hvata sve lopte ubačene u kazneni prostor, malo je do kraja.

81' - Napadamo, dominiramo, ali gubimo. I to je jedno što vrijedi, što se priznaje. Pjaca u igri, Strinić je izašao. Potpuni rizik samo sad preuzeli u igri, igramo s trojicom iza.

78' - Rakitić je umalo uhvatio Llorisa na krivoj nozi.

69' - GOOOL: Lloris se išao igrati s Mandžom, pa je ostao bez lopte i hrvatski napadač, naš junak, zabio je za tračak nade.

65' - Mbappe je sjajno pogodio u suprotan Subašićev kut za 4-1. Nije tu Subašić ništa mogao...

60' - Nove nevolje pred Subašićem, Hrvatska je u šoku nakon tog trećeg gola, nije dobro.

59' - Pogba je zabio za 3-1 Francuske. Ovo mu je deseti gol za Francusku u šezdesetom nastupu za Tricolore.

Galerija

POGBA ĆE SANJATI BROZOVIĆA: Ovakav ‘tunel’ prodati jednom od najboljih na svijetu i to u finalu SP-a…, ma svaka čast

https://streamable.com/8e4s2

58' - Perišić je s lijeve strane ubacio prema Mandži na drugoj stativi, ali lopta je previsoka za njega.

55' - Igramo dobro i dalje, imamo loptu u nogama, dominiramo. Čekamo taj gol, ma moramo ga zabiti.

54' - Kante izlazi van, ulazi Nzonzi. Deschamps zatvara utakmicu već sad u 54. minuti.

ODLUKA ARGENTINCA RAZBJESNILA LEGENDE: ‘Kako to može biti penal. To je smiješno’.

52' - Mbappe se sjurio po desnoj strani, bio je brži od Vide, tukao je iz kosa, ali sjajno je to skinuo Subašić.

50' - Vrsaljko je probao udarac s nekih 24 metra iz prve, ali daleko je to otišlo od gola.

48' - Hugo Lloris je morao reagirati da spriječi pokušaj Rebića, koji si je oslobodio prostor nakon primanja lopte i uputio udarac pod prečku, ali nije uspio svladati golmana. Hrvatska će izvesti korner. Lloris je to sjajno obranio.

46' - POČELO JE DRUGO POLUVRIJEME

GOTOVO JE PRVO POLUVRIJEME: Ovo je možda najzrelijih 45 minuta Vatrenih na SP-u, igramo sjajno, nezasluženo gubimo od Tricolora. Hrvatska sedam pokušaja na gol Tricolora, Francuska jedan, posjed lopte 60-40 za Hrvatsku. Hrvatska dominira u finalu SP-a, po svim aspektima igre bolji smo od Francuza. Ma moramo ih dobiti, moramo, bolji smo, Francuzi samo čekaju, ovo što igraju je totalna dekadencija nogometa.

Galerija

PERIŠIĆEV GOL ZATRESAO ZEMLJU: Pogledajte kako se slavilo spektakularno izjednačenje

45 + 1: Raketa iz kornera, Vida je pucao ali bez uspjeha, nije dobro zahvatio loptu glavom. Bolji smo od Francuza, puno bolji, pa oni nam nisu šansu stvorili, a vode 2-1. Nevjerojatno. Imamo sedam udaraca na gol, Tricolori jedan.

40' - Tri minute je sudačka nadoknada.

37' - Griezmann je zabio za 2-1 Tricolora.

34' - Uh, kako je to blizu bilo! Francuski korner, lopta je za Subašića! Pitana gleda VAR, čini se kako će biti penal za Tricolore. Perišić je, čini se, igrao rukom. Nije ni vidio loptu Ivan, francuski igrač bio je ispred njega, a lopta se od Perišićeve ruke odbila u nogu pa van. I da, penal za Tricolore. Ajmo Subašić skini to sad.

29' - GOOOL: Ivan Perišić bez milosti je zakucao loptu u mrežu. Kakav udarac, kakav potez Ivana. Raketina duga pametan lopta s očima iz slobodnjaka za Vrsaljka, Mandžo je odigrao ramenom poput majstora, Vida se sjajno snašao i vratio čudesnom Perišiću koji lažnjakom vara jednog francuskog igrača, prebacuje si loptu s desne na lijevu nogu i pogađa za 1-1! Kakva je to bomba Perišića bila! Ma ni dva golmana ovo ne bi obranila, ovo je strašan potez.

20' - Vida uzvraća na drugoj strani! Glavom je tukao preko gola! Nema veze, gubili smo zadnje tri utakmice nokaut faze pa smo pobijedili, neka tako bude i sad, imamo karakter, to smo i pokazali na prvenstvu.

18' - Slobodan udarac za Francusku. Griezmann je kod lopte. Evo nam gola, Varane je zabio glavom za 1-0. Ne, nije Varane nego je Mandžo u skoku skrenuo loptu u mrežu. Ali treba jako dobro pogledati gdje je bio Pogba u toj situaciji. Čini se, u zaleđu, a on je išao na loptu. Ako je tako, gol je morao biti poništen. VAR se nije oglasio. Sumnjivo je ovo...

15' - Zadnja linija Vatrenih je skroz na polovici Francuza.

11' - Kako je malo falilo da Perišić primi ovu Rakitićevu loptu! Francuska je skroz povučena, čeka na kontru, Hrvatska dominira, napadamo, to je jako dobro.

9' - Oštar centaršut Modrića, Francuzi izbacuju: Sjajan početak Vatrenih, pa Francuzima ne damo da prijeđu centar! Izgubljeni su Tricolori...

8' - Strinić je sjajno probio lijevu stranu, ali nije uspio ubaciti. Korner za Hrvatsku, ajmo sad...

7' - Hrvatska je bolje otvorila susret.

5' - S tribina grmi "bježite ljudi, bježite iz grada", hrvatski navijači navijaju jače od Francuza, grmi s tribina Lužnjikija. Pobjedu smo već sad odnijeli na tribinama, ajmo to isto napraviti i na travnjaku.

4' - Veseli ovaj stav Vatrenih, imamo posjed, nudit će nam se Francuzi.

3' - Strinić je iznudio aut.

2' - Modrić ruši Umtitija.

1' - 27 stupnjeva je u Moskvi, počinjemo mirno, od noge do noge.

1' - POČELA JE UTAKMICA: AJMOOO VATRENI, DONOSITE "KANTU" U DOMOVINU, OSTVARITE NAM SNOVE

16.56 - Ustanite dame i gospodo, svira se "Lijepa naša" u finalu SP-a.

16.55 - Prva je na redu Marseilleza.

16.54 - Igrači izlaze na teren. Igrat ćemo u kockastim dresovima, u prvoj garnituri.

16.49 - Igrači su spremni, stoje u hodniku i čekaju izlazak na teren. Luka Modrić stoji na čelu kolone Vatrenih, izgleda mirno, ali itekako u njemu kuha.

16.30 - U tijeku je svečana ceremonija zatvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva.

ZAGREB I PARIZ GORE: Pogledajte kako upravo izgledaju glavni gradovi Hrvatske i Francuske

15.39 - "Kad krene utakmica, vjerujem da će naši biti pravi. Bit će jako sparno, što će biti otežavajuća okolnost za obje momčadi. Ovo je prevelika utakmica da bi se išlo s nekim igračima koji nisu spremni 100 %. Oni su jaka momčad, ali vjerujem da su naši spremni. Njihova filozofija je jasna, naravno da je sve lako organizirati u njihovoj momčadi s takvim igračima. Naša reakcija na izgubljenu loptu bit će ključna ", kazao je Stipe Pletikosa za kamere HTV-a.

Galerija

NAJLUĐA FOTKA O FRANCUZIMA IKAD: Zagrebački dućan briljirao porukom za svoje kupce

15.24 - Objavljeni su sastavi, ipak će Strinić zaigrati na lijevom boku, sastav je isti onaj koji je započeo susret protiv Argentine, Danske i Engleske.

14.59 - Naši junaci izašli su iz hotela i ušli u autobus, koji će ih odvesti na poprište utakmice ove generacije.

https://pbs.twimg.com/media/DiJeQofXcAEgGUH.jpg
https://pbs.twimg.com/media/DiJeQoiXkAEFi4H.jpg
https://pbs.twimg.com/media/DiJeQogWkAAAtkH.jpg

Dame i gospodo, danas u 17 sati apsolutno sve staje u našoj domovini. Vatreni igraju antologijsko finale. Da, ova nedjelja je za povijest, najveći dan hrvatskog sporta, najvažnija utakmica u povijesti Hrvatske. Sve to i još mnogo više znači današnje finale Svjetskog prvenstva Vatrenima i čitanoj naciji koja je 30 dana uživali u najljepšem Mundijalu ikad, u ruskoj bajci koja će se pričati naraštajima...

BRITANSKI NOVINAR HRVATSKOG PORIJEKLA PIŠE O LJUBAVI PREMA

Posljednju utakmicu na turniru Hrvatska igra protiv moćne Francuske. Bit će to "osveta" za ono polufinale iz 1998., u kojem smo bili golom Davora Šukera poveli s 1-0, da bi nas Thuram torpredirao s dva gola i poslao nas u borbu za treće mjesto. Konačno im imamo priliku vratiti za taj poraz. Izbornik Zlatko Dalić ima još samo jednu dilemu, koga staviti na poziciju lijevog beka, Ivana Strinića ili Josipa Pivarića. Za koga kod se Dalić odlučio, vjerujemo da će letjeti po terenu. Jer, ne igra se finale svaki dan.

HOĆE LI KONAČNO PASTI FRANCUSKA:

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo