POVIJESNO SLAVLJE / Fantastična Hrvatska srušila Francusku usred Stade de Francea u dramatičnoj utakmici i došla do epske pobjede

Image
Foto: Profimedia

Hrvatska je pobijedila Francusku u desetoj utakmici ovih dviju reprezentacija. Ovo je prva pobjeda Hrvatske nad Francuzima. Tricolori su posljednji u grupi i prijeti im sad ispadanje iz elitne skupine Lige nacija

13.6.2022.
22:39
Profimedia
VOYO logo

4. kolo Lige nacija

Elitna skupina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto odigravanja utakmice: Stade de France (Pariz)

Početak: 20 i 45

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FRANCUSKA - HRVATSKA 0-1

Strijelci: 0-1 Luka Modrić (5.)

FRANCUSKA: Maignan - Koundé, Konaté, Kimpembe, Digne - Kamara, Guendouzi, Rabiot - Nkunku, Mbappé, Benzema

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKA: Ivušić - Stanišić, Erlić, Šutalo, Juranović - Brozović, Kovačić, Modrić - Pašalić, Brekalo, Budimir

U susretu 4. kola skupine 1 elitnog razreda Lige nacija, reprezentacija Hrvatske je danas pred 77.000 gledatelja na Stade de Franceu pobijedila Francusku sa 1-0 ostvarivši prvu pobjedu u deset međusobnih susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SNAŽNO JE ODJEKNULO /

Vatreni pobjedom šokirali cijelu regiju. Pogledajte što srpski i bosanski mediji pišu o skalpiranju Francuske: 'Modrić je dželat'!

Image
SNAŽNO JE ODJEKNULO /

Vatreni pobjedom šokirali cijelu regiju. Pogledajte što srpski i bosanski mediji pišu o skalpiranju Francuske: 'Modrić je dželat'!

Luka zabio iz penala u 5.

Pogodak odluke zabio je Luka Modrić iz jedanaesterca u 5. minuti.

"Vatreni" su napokon dočekali slavlje protiv "Tricolora". Tek u desetom pokušaju ostvarili su prvu pobjedu nakon što je u dosadašnjih devet susreta Francuska slavila šest puta, dok su tri utakmice završile bez pobjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to četvrti hrvatski ogled u posljednjih 10 dana. Ligu nacija smo otvorili porazom u Osijeku od Austrije (0-3), potom je uslijedio splitski remi (1-1) protiv Francuske, pa pobjeda u Kopenhagenu protiv Danske (1-0). Ovaj mini ciklus je završen fantastičnom pobjedom protiv aktualnih svjetskih prvaka i pobjednika Lige nacija.

Francuska imala napade, ali bez uspjeha

Hrvatska nije mogla poželjeti bolje otvaranje na Stade de Franceu. Već u petoj minuti svjetski doprvak je poveo protiv svjetskog prvaka golom Luke Modrića iz jedanaesterca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ibrahima Konate je nakon ubačaja iz kornera u svome petercu srušio Antu Budimira, a izraelski sudac Orel Grinfeld pokazao na bijelu točku. Situaciju je provjeravao VAR, ali nije bilo promjene odluke.

Mike Maignan je bio na lopti, ali mu je prošla kroz ruke i završila u mreži. Francuska je u nastavku poluvremena dominirala, ali bez velikih prilika. Hrvatska je odigrala vrlo disciplinirano i organizirano u obrani zaustavivši sve pokušaje Francuza, posebno dvojicu najopasnijih Karima Benzemu i Kyliana Mbappea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuzi su u nastavku pojačali pritisak i u 61. minuti Mbappe je imao sjajnu priliku, no Ivica Ivušić je fantastično reagirao. Hrvatska je zaprijetila u 72. minuti, pucao je Lovro Majer, no Maignan je bio siguran. Francuzi su u završnici opasno stisnuli, no nisu uspjeli probiti hrvatsku obranu.

U drugom susretu iz naše skupine Danska je u Kopenhagenu pobijedila Austriju sa 2-0 golovima Jonasa Winda (21) i Andreasa Skova Olsena (37).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danska je prva, Hrvatska druga

Na ljestvici vodi Danska s devet bodova, Hrvatska je druga sa sedam bodova, Austrija ima četiri, a posljednja je Francuska s dva boda.

Nastavak Lige nacija je u rujnu kada su na rasporedu preostala dva kola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će 22. rujna ugostiti Dansku, a u posljednjem kolu tri dana kasnije gostuje u Beču protiv Austrije.

Podsjetimo, pobjednik skupine ide na Final Four, a zadnji seli u niži rang natjecanja, Ligu B.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UEFA Liga nacija A, skupina 1 - 4. kolo
Francuska - Hrvatska 0-1 (Modrić 5-11m)
Danska - Austrija 2-0 (Wind 21, Olsen 37)

LJESTVICA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Danska 4 3 0 1 6-3 9
  2. HRVATSKA 4 2 1 1 3-4 7
  3. Austrija 4 1 1 2 5-5 4
  4. Francuska 4 0 2 2 3-5 2
  5. kolo - 22. rujna
    Hrvatska - Danska
    Francuska - Austrija
  6. kolo - 25. rujna
    Austrija - Hrvatska
    Danska - Francuska

Gotovo je. Hrvatska je pobijedila i sad je druga, iza Danske. Bravo dečki, ponosimo se s vama.

91' - Mateo Kovačić izlazi, Sučić ulazi. Bravo Mateo, kakva utakmica...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - Igrat će se još 4 minute.

88' - Vlašić je probao udarac, ali obranio mu je Maignan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

87' - Smirujemo igru, ritam je na našoj strani. Curi vrijeme...

86' - Oko 1000 navijača Hrvatske pjeva "Večeras je naša fešta, večeras se vino pije." Hoće li biti fešte, moramo ovo dobiti, moramo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

82' - Tricolori pojačavaju po peti put valjda.

81' - Griezzmann je ušao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

76' - Francuzi su sve bacili u napad, sve linije su u ofenzivi. To je prilika za mat Hrvatske u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

74 - Tri izmjene napravio je Dalić ukupno.

72' - Majer tuče, brani to Maignan. Kakva šansa, pa ovo je bilo sjajno, ali što je skinuo Francuz... Imali smo sad priliku da zavijemo u crno Francusku 18 minuta prije isteka 90.

71' - Samo da izdržimo.

68' - VAR je provjeravao jednu situaciju, ali nema ništa, sve je regularno. Hrvatska vrlo uspješno odolijeva svim napadima i pritisku Tricolora.

66' - Nastavlja se utakmica.

65' - I dok se Mbappe tamo valja na travnjaku nakon jednog duela, Pašalić izlazi, a ulazi Lovro Majer.

62' - Pavard je dobio žuti, drugi za Francusku. Kod nas ima žuti Brozović samo.

61' - Brani opet Ivušić, kako brani vratar Osijeka, strašno.

60' - Napeto je, bori se Hrvatska.

58' - Pavard je pogriješio, evo nam šanse, Mario Pašalić je 11 metara,, ali Konate to izbija ispred njega. Evo i Hrvata, nema predaje!

55' - Ipak je lopta za Hrvatsku, nije Izraelac vidio obranu Ivušića.

54' - Benzema je napravio sad pomutnju slalomom, frkovito je bilo, ali obranili smo se. Gusto je, pritisak Francuza. Teško živimo. Evo i udarac Mbappea, brani to Ivušić.

48' - Kakva lopta u dubinu sad, ajme.... Budimir je u naletu sam, iz prve je tukao, ali skida to Maignan. I zaleđe je, bio je Ante u malom zaleđu.

48' - Brani Ivušić jedan pokušaj po podu sa 18 metara, kroz noge Brozoviću.

47' - Odmah napadaju Francuzi preko Mbappea, lomi Francuz Brozovića, ubacuje u peterac, ali čisti to Hrvatska. Pakleno će sad biti.

46' - Početak drugog poluvremena. Nema promjena kod Vatrenih. U francuskoj reprezentaciji izvadio je Didier Deschamps aduta Julesa Koundea i Boubacara Kamaru, ući će Benjamin Pavard i Airelien Tchouameni. Ajmo izdržati Hrvati, idemo po pobjedu!

Hrvatska vodi na poluvremenu 1-0 golom Luke iz penala u 5. minuti, nakon provjere VAR sustava. Vatreni igraju fantastično, kompaktno u obrani, a mirno i pametno u napadu. Mbappe za sad ne može puno, Stanišić, Erlić, Juranović i Šutalo herojski odrađuju svoj posao. Luka, Marcelo, Kova, Pašalić, Brekalo i Budimir izuzetno su opasni i lukavi u napadu i Francuzi za sad ne mogu probiti naše linije. Ma, neka tako i ostane, ne bi imali ništa protiv.

45'+2 - Gotovo je prvo poluvrijeme.

46' - Pritisak Francuza u završnici prvog dijela, Šutalo je spasio fantastičan udarac jednog od igrača Francuske.

45' - Igrat će se još 2 minute u prvom dijelu.

44' - Pletemo mrežu, ali nakon neuspješnih pletenja mreža, Luka je nagazio suparničkog igrača i faul za Tricolore.

42' - Francuska je za sad nemoćna, ali nemojmo da nas to zavarava. Njima treba malo, jako malo. To je njihova igra.

39' - Budimir je iz polukontre izborio korner. Nakon pokušaja, nema ništa. Pritisnuli su Francuzi odmah po ubačenoj lopti u igru.

32' - Igraju hrvatski nogometaši mirno napadaju, bez imalo nervoze. To je dobro, evo sad ubačaja u šesnaest metara, ali ništa od toga. Inče, peti put Hrvatska na ovom stadionu igra utakmicu.

28' - Nkunku tuče s nekih 16 metara, ali odlazi na svu sreću pored gola. Zabio je 35 golova za Leipzig majstor u završenoj sezoni, izuzetno je opasan. Presjeklo nas je kad je Nkonku primio loptu i namjestio se na udarac.

27' - Hrvatska reprezentacija izuzetno je disciplinirana.

24' - Kompaktni smo u obrani, a u napadu držimo posjed kratkim dodavanjima.

18' - Žuti za Francuza. Nezgodno je pao Brekalo. Guendouzi oštro laktom sad udara Josipa Brekala prilikom jednog duela. Bome ga je gadno nokautirao i ukazuje se pomoć krilnom napadaču Vatrenih... Pritom se čudom čudi Francuz što je dobio žuti karton. Inače, na stadionu je oko 77 000 gledatelja.

17' - Budimir terorizira Francuze konstantnim pritiskom.

16' - Nestalo je nakratko svjetla na Stade de Franceu, ali pale se odmah svijetla, čudna situacija sad. Kako bilo, imamo slobodni udarac, ali ova situacija je sumnjiva. Budimir je pao, je li novi penal? Nema penala, ali ima slobodnog udarca za Hrvatsku, za Luku. Kovačić je fenomenalno podvalio za Budimira koji pada u duelu s Maignanom, a u nastavku, jer se Grinfeld nije oglasio, francuski vratar radi grubi start na Brekalu! Ništa od žutoga kartona za francusku jedinicu. Ubačaj u pet metara, ali ravno u ruke Maignana.

14' - Opasno živimo, Tricolori su nas poprilično pritisnuli. Branimo se, Erlić igra kao zmaj, ajmo se istrgnuti iz tog čvrstog zagrljaja Francuza.

10' - Novi korner je za Hrvatsku. Napadamo. Ništa, ali evo Mbappe sad dobio loptu i sjurio se naprijed, ali Mateo ga je zaustavio, kakav potez u defanzivi Kovačića, maestralno. Imamo loptu.

7' - Brani Ivica Ivušić udarac Kylianu Mbappeu, vratar Osijeka hvata živu loptu.

5' - GOOOL - Vodimo 1-0. Luka Modrić zakucao je za šok na Stade de Franceu. Kakav početak za Vatrene, iz snova...

Image
Foto: Profimedia

Luka je u 5. minuti iz penala zabio za 1-0 Hrvatske protiv Francuske na Stade de Franceu.

5' - Penal za Hrvatsku, jao.

3' - Prvi korner za Hrvatsku. Inače, 129 put Deschamps vodi svjetske prvake. Ubačaj, ali nema ništa. Ili ipak ima... Penal? Što je dosudio Izraelac. Provjera penala, mogući prekršaj. Jao, kakva šansa, Budimir je pao, Konate ga je rušio. Publika negoduje.

2' - Mbappe se sad sjurio po lijevoj strani, odlična lopta za gas do daske veličanstvenog Francuza, opasno je, opasno, ali Mateo kralj presijeca napad.

1' - Počela je utakmica, sretno Hrvatska! Francuzi kreću prvi. Igramo u tamnoj garnituri, Tricolori u bijeloj.

20.43 - Na redu je himna Francuska.

20.41 - Ustanite dame i gospodo, na redu su himne. Prva se svira Lijepa naša.

20.22 - Hrvatska će imati dobru potporu na Stade de Franceu, na kojem su Francuzi samo 4 puta izgubili u posljednjih 5 godina. Znači, Tricolori rijetko kad gube na ovom stadionu.

20.19 - Stanišić će imati u ovoj utakmici tendenciju prema naprijed, sigurno će se htjeti dokazati.

19.27 - Evo nam i službenog sastava Francuza. Zastrašujuće izgleda...

19.20 - Stigao je i sastav Hrvatske! Ivušić je na vratima, a na lijevom beku startat će Juranović! Standardnu veznu trojku pak nadopunjuju Brekalo i Pašalić na stranama uz Budimira naprijed.

HRVATSKA: Ivušić - Stanišić, Erlić, Šutalo, Juranović - Brozović, Kovačić, Modrić - Pašalić, Brekalo, Budimir

18.51 - Kako piše pouzdani RMC Sport, Didier Deschamps se opet odlučio za igru s četvoricom odostraga, o čemu je i pričao izbornik Francuske na pressici jučer u Parizu. Naprijed su oporavljeni Mbappe i Benzema, iza njih Rabiot, strijelac s Poljuda. U posljednji trenutak se, kako to javljaju izvori iz Francuske, Deschamps odlučio na promjenu formacije (prvotno je razmišljao s trojicom iza startati), pa je tako ispao pouzdani Clauss, a neće biti niti opasnog Ben Yeddera, koji je bio najavljivan za start utakmice.

Hrvatska nogometna reprezentacija od 20:45 igra utakmicu četvrtog kola Lige nacija na Stade de Franceu protiv Francuske. Nakon prvotnog šoka i teškog poraza (3:0) od Austrije u Osijeku, Hrvatska se uspjela pribrati i ostvariti pozitivne rezultate u dvije utakmice poslije toga. No, sad je na redu Francuska, ranjena Francuska u ovoj Ligi nacija.

Maksimalna mobilizacija Francuza

Didier Deschamps, izbornik Francuske, najavio je stoga maksimalnu mobilizaciju, jer Tricolorima, svjetskim prvacima, prijeti ispadanje iz elitne skupine Lige nacija. Napast će Tricolori svim snagama Vatrene.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska protiv Francuske na Poljudu prije 7 dana

Trenutno u skupini vode Danci koje je Hrvatska dobila u petak (1-0), oni imaju šest bodova, Austrija i Hrvatska imaju po četiri boda, dok su svjetski prvaci Francuzi na začelju s dva boda. Zanimljivo, ali i Hrvatska i Francuska imaju isti broj dobivenih golova, 4. Tricolori su postigli 3 gola u ovih 3 utakmice, Hrvati 2.

Nakon tri utakmice bez pobjede, Francuska, stoga, mora pobijediti ako želi ostati u igri za plasman na Final Four, ali i kako bi se udaljila od pada u drugi jakosni razred.

Kylian Mbappe spreman

Francuske kolege izvukle su podatak kako je Dechamps otkako je 2012. preuzeo reprezentaciju koristio 100 igrača u 129 susreta, od kojih je posljednji, Ibrahima Konate, startao u petak protiv Austrije.

L'Equipe navodi da Didier Deschamps ima problem s umorom svojih igrača, a to znači i ne do kraja jasnu sliku o momčadi koju će suprotstaviti Hrvatskoj večeras u Parizu. Tu odluku tek treba donijeti. Za njega je dobra vijest to što je Kylian Mbappe spreman i on bi trebao biti dio početne momčadi svjetskih prvaka.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Imamo 6 poraza i tri remija s Francuzima

Hrvatska je protiv aktualnog svjetskog prvaka Francuske u devet susreta upisala šest poraza i tri remija i još uvijek čekamo prvo slavlje. No, otišli smo s Poljuda s pozitivnim dojmovima, koji nam daju nadu za večerašnji Clasico, sudar aktualnih svjetskih prvaka i doprvaka.

Francuzi nam jednostavno ne leže i to treba jasno reći. To se dosad tako pokazalo, protiv njih nikako nismo uspijevali, baš su nam crna mačka i u nogometu. Međutim, uvijek svaka priča dođe svome kraju, mnoge tradicije se prekinu prije ili kasnije, a crne mačke kapituliraju.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo