NAJBOLJA UTAKMICA MODRIH U LIGI PRVAKA: / Demolirali Atalantu s četiri prekrasna gola i zasjeli na prvo mjesto skupine

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Bila je to Dinamova večer za pamćenje, sasvim sigurno najbolja predstava otkako je Nenad Bjelica preuzeo klub.

18.9.2019.
20:34
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nogometaši zagrebačkog Dinama otvorili su nastup u C skupini Lige prvaka fantastičnom predstavom pobijedivši pred 28.500 gledatelja na stadionu Maksimir Atalantu sa 4-0, a junak večeri bio je trostruki strijelac Mislav Oršić. Dinamo je poveo u 10. minuti golom Marina Leovac (10), a potom je na scenu stupio Mislav Oršić postigavši tri gola (31, 42, 68).

U drugom susretu iz ove skupine Manchester City je u Harkivu pobijedio Šahtar sa 3-0 golovima Riyada Mahreza (24), Ilkaya Gundogana (38) i Gabriela Jesusa (76). Idući nastup Dinamo će imati 1. listopada kada će gostovati kod Manchester Cityja, dok će u Bergamu snage odmjeriti Atalanta i šahtar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Bila je to Dinamova večer za pamćenje. Sasvim sigurno najbolja predstava otkako je Nenad Bjelica preuzeo klub, ali i najbolja predstava koju su 'modri' prikazali u 37 susreta odigranih u elitnom natjecanju "Starog kontinenta". Dinamo je do ove utakmice ostvario tek četiri pobjede u Ligi prvaka. U zadnjih 11 susreta upisao je 11 poraza, a posljednju pobjedu Dinamo je u Ligi prvaka ostvario 16. rujna 2015. na stadionu Maksimir protiv Arsenala 2-1.

No dolaskom Nenada Bjelice Maksimirom pušu neki novi vjetrovi. Posebno impresivno bilo je prvo poluvrijeme u kojem je hrvatski prvak zabio tri gola i deklasirao trećeplasiranu momčad Serie A, te momčad koja je prošle sezone zabila najviše pogodaka u talijanskom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strateg 'modrih' Nenad Bjelica iznenadio je s početnim sastavom zaigravši od prve minute s trojicom centralnih braniča (Dilaver, Theophile-Catherine, Perić) i bez Gojaka i Hajrovića, dok je Gian Piero Gasperini očekivano otvorio utakmicu u formaciji 3-4-1-2. Zanimljivo, Atalanta je u početnom sastavu imala samo dvojicu talijanskih igrača, vratara Pierluigija Gollinija i braniča Andreu Masiella, a na klupi još jednog, pričuvnog vratara Marca Sportiella.

Bjeličin potez pokazao se sjajnim. Dinamo je prvom dijelu 'razbio' suparnika postigavši tri gola, a potom u nastavku dominirao sve do posljednje minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Posljednju pobjedu Dinamo je u Ligi prvaka ostvario 16. rujna 2015. na stadionu Maksimir protiv Arsenala 2-1. Golove za hrvatskog prvaka zabili su Alex Oxlade-Chamberlain (24-autogol) i Junior Fernandes (58), dok je strijelac za goste, koji su od 40. minute igrali bez isključenog Oliviera Girouda, bio Theo Walcott (79). Nažalost, nakon pobjede protiv 'topnika' uslijedilo je crni niz i čak 11 uzastopnih poraza uz razliku pogodaka 1-28.

Dinamo je fantastično ušao u susret i poveo već u 10. minuti. Stojanović je ubacio s desne strane, a Leovac natrčao i zabio za ludnicu na tribinama. U 32. minuti Gollini je po drugi put morao vaditi loptu iz svoje mreže. Olmo je fantastičnom loptom uposlio Leovca na krilu, a ovaj vratio povratnu loptu do natrčalog Oršića koji je preciznim udarcem pogodio donji lijevi kut. Čudesno poluvrijeme Dinama Oršić je u 42. minuti okrunio svojim drugim pogotkom. Stojanović je ubacio u kazneni prostor, Ademi vratio glavom do Oršića koji je zabio za 3-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šokirani Talijani jedva su dočekali odmor kako bi u nastavku pokušali 'smanjiti štetu'. Međutim, ništa im nije pomoglo. U 68. minuti Oršić je zabio i treći gol na utakmici za nestvarnih 4-0. Gosti su u 73. minuti mogli smanjiti veliki zaostatak, no Livaković je sjajno obranio Zapatin udarac.

Dinamo i Atalanta su se već jednom sastali u europskim natjecanjima. Bilo je to u 1. kolu Kupa UEFA 1990. godine, a Talijani su prošli dalje zbog više golova u gostima. Prva utakmica u Bergamu je završila bez golova, dok je uzvrat u Zagrebu završio 1-1. Dinamo je poveo golom Zvonimira Bobana u 53. minuti, a izjednačio je Brazilac Evair sedam minuta kasnije iz kaznenog udarca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Liga prvaka, prvo kolo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stadion Maksimir, Zagreb, 21:00

DINAMO - ATALANTA 4:0

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo: Livaković, Stojanović, Perić, Dilaver, Theophile, Leovac, Ademi, Moro, Olmo, Oršić, Petković

Atalanta: Gollini, Toloi, Masiello, Gosens, Gomez, Freuler, De Roon, Xhimshiti, Hateboer, Iličić, Zapata

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

90+5' - Kraj, kraaaaaaaaaaaaj! Dinamo je pobijedio Atalantu s 4:0, zasjeo na prvo mjesto skupine ispred Man. Cityja koji je slavio s 3:0 protiv Šahtara. Dinamo ima i najboljeg strijelca Lige prvaka, Mislava Oršića. A kažemo sada i jednog od najboljih trenera, jer Bjelica je danas napravio čudo.

90' - Pet minuta muke za Atalantu još.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

89' - Mijanja još Gasperini, ali kao da će mu to pomoći. Dinamo u sutonu utakmice inzistira na pressingu i dalje guši Talijane.

85' - Leži sada Livaković, nadamo se da se nije ozlijedio. Dugo mu se pružala pomoć, ali sve je na kraju u redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

83' - Gavranović ulazi, Petković izlazi...

82' - Pašalić je sada ostao sam na lijevoj strani kaznenog prostora i išao je plasirati u donji desni, ali bio je neprecizan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

80' - Ne popušta Dinamo, ne odustaje se od zamišljene taktike, Atalanta i dalje ne može ništa. Zapravo, možda može... Primiti još koji gol.

77' - Izašao je junak utakmice Oršić, ušao je Ivanušec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

74' - Zapata je osjetio kako je to pucati Livakoviću. Gotovo s ruba peterca iz sve snage je pucao po golu, a Livaković je obranio. Čudo od obrane!

69' - GOOOOOOL! Oršić zabija hat-trcik. Asistirao mu je Teophile i to slučajno jer je izbijao loptu, a hrvatski je reprezentativac lijepo uzemljio loptu i iskosa pogodio u suprotni kut negdje s desetak metara iskosa. Gol pogledajte

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO JE ORŠIĆ UŠAO U POVIJEST DINAMA I LIGE PRVAKA: /

Junak Modrih slomio Talijane i postao prvi strijelac LP-a

Image
KAKO JE ORŠIĆ UŠAO U POVIJEST DINAMA I LIGE PRVAKA: /

Junak Modrih slomio Talijane i postao prvi strijelac LP-a

67' - Moro dobiva žuti zbog taktičkog prekršaja kojim je spriječio kontru. Fer.

65' - Gotov je odmor, Dinamo opet pritišće visoko i Atalanta se opet gubi, troše lopte bezveze i nerijetko paničare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

63' - Jako lijepa minijatura, pazite sada, stopera Teophilea koji je izbacio dvojicu piruetom. Nakon toga Malinovski ružno krši Olma i prolazi nekažnjeno.

61' - Atalanta sada sve više vremena provodi na polovici Dinama, odmaraju malo Bjeličini vojnici od visokog pritiska, ali još uvijek im Talijani ne mogu ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

58' - Oršić je mogao do hat-tricka, ali obranio mu je Gollini i to zicer.

55' - Malinovski je sada protutnjao desnom stranom i onda centrirao za Pašalića koji je opalio iz voleja, ali je promašio vrata. Opasno je bilo.

50' - Sve je isto kao i prije. Dinamo i dalje pritišće, Atalanta i dalje traži način da se probije do kaznenog prostora, ali ne ide im baš.

48' - Atalanta je prijetila iz prekida, ali na kraju je sve završilo prekršajem nad Livakovićem.

46' - Dinamo izvodi početni udarac. Ušao je Pašalić na poluvremenu i Malinovski kod Atalante.

Galerija


Kraj prvog dijela: Kakvo poluvrijeme! Bjelica je u potpunosti anulirao opasnu igru Atalante i učinio ih nemoćnima, pressingom je razio njihov agresivni pristup, preselio je igru duboko na njihovu polovicu, ekipa je savršeno odrađivala svoje zadatke... Pogoci su padali iz savršeno uigranih akcija, a sami golovi su zaista prekrasni... Eto imamo samo riječi hvale i jedva čekamo nastavak.

45+2' - Gomez je sada pucao s ruba kaznenog prostora, ali Livaković to hvata.

45+1' - Oršić se prošetao sada po lijevoj strani i na kraju pokušao uposliti Petkovića, ali nije uspjelo. Jao, što im rade...

44' - GOOOOOOL, GOOOL, GOOOOL! Dinamo je čudesan. Oršića zabija nakon sjajne akcije. Stojanović je gađao na drugu vratnoicu, tamo je Ademi dao povratnu na peterac gdje je sam bio Oršić koji zakucava iz blizine na prazan gol. Pogodak pogledajte

40' - Ništa od te Atalante. Valjda nećemo "zacoprati", ali zaista Talijani nisu pokazali ništa.

35' - Ljudi dragi, što Dinamo radi... Ovako zrelu i kvalitetnu igru još nismo imali prilike vidjeti. Pazite, govorimo o momčadi koju nazivaju senzacijom talijanskog nogometa o jednoj od najubojitijih ekipa Serie A, koja je prošle sezone zabila najviše golova u prvenstvu.

32' - GOOOOOOOL! Oršić zabija nakon fantastične akcije. Olmo je vrhunski proigrao Leovca, a lijevi bek Dinama sjajno ubacio na 16 metara i potom Oršić naletava i pogađa u malu mrežicu. Pogodak pogledajte

31' - Oršić je čudesno proigrao Ademija koji je bio u jedan na jedan šansi, ali je Atlantin igrač uletio.

30' - Pola sata je za nama. Dinamo igra fantastičan nogomet protiv momčadi koja stvara većini klubova u Serie A velike probleme. Bjelica je sjajno pročitao Gasperinija i na njegovu agresivnu igru odgovorio je još agresivnijom, što se za sada pokazuje dobitnom kombinacijom.

27- De Roon dobiva žuti zbog udaranja Oršića u lice prilikom duela.

25' - Momčad koja inače teži kombinatorici i gradnji napada po tlu, sada je prisiljena uglavnom na preskakanje igre, što opet nije bezopasno kada u napadu imate Zapatu, ali za sada je jalovo.

23' - Težak sudar Petkovića i Masiella. Petković se pridigao, Talijan još malo leži.

19'- Djimsiti je dobio žuti karton zbog nepotrebnog grubog starta na centru.

17' - Ta moćna i favorizirana Atalanta trenutno ne može baš ništa Bjeličinom Dinamu. Svaka pohvala treneru "modrih" za ovu taktičku promjenu.

11' - GOOOOOOOOOL! Dinamo vodi! Olmo je prvo zaljuljao obranu, ali je loše pucao, potom je loptu pokupio Stojanović i oštro zavrnuo na peterac s desnog boka, Leovac je sjajno osjetio akciju iz drugog plana i natrčao te zakucao loptu u mrežu. Pogodak pogledajte

8'- Ademi je sada protutnjao po desnoj strani i došao do peterca te je dao za Petkovića, ali ovaj u padu promašuje vrata.

7' - Atalanta je za sada samo jednom prijetila, bio je to centaršut s desne strane, ali je fijuknuo kroz peterac i nije dotakao nikoga.

6' - Sada zanimljiva šansa iz kornera. Odigrano je dodavanje u sredinu i uslijedio je udarac, ali neprecizan.

5' - Olmo je baš rastrčan i stvarat će puno problema.

2' - Olmo je protutnjao po lijevoj strani i onda oštro ubacio na Petkovića, ovaj je dao petom, ali na kraju je šansu zapucao Oršić.

1' - Počela je utakmica! Početni udarac izvela je Atalanta.


20:50 - Što je Bjelica napravio sa sastavom? Iako će se sve vidjeti kada se igrači rasporede na terenu, za sada se može nagađati kako će istrčati u 4-3-3 sustavu. U ovom slučaju stoper Emir Dilaver bio bi prekomandiran na defenzivnijeg od trojice veznih, dok bi Moro i Ademi igrali malo šire, kako bi valjda mogli lakše ordinirati po bočnim pozicijama odakle Atalanta najviše prijeti. Dilaver će vjerojatno poslužiti kao dodatni osigurač jer može sudjelovati u tranziciji, a može i stvarati dodatni pressing ako će zatrebati, odnosno može se spustiti na trećeg stopera ako Atalanta pritisne. Ovo možda je nepredviđen potez Bjelice, ali je itekako logičan.

20:40 - Atalanta je objavila slike iz svoje svlačionice na Maksimiru.

20:35 - Atmosfera s Maksimira uoči početka utakmice.

19:54 - Stigli su sastavi. Bjelica je napravio jednu značajnu promjenu, u postavi nema niti Hajrovića niti Atiemwena, kako se nagađalo, no na teren je poslao trojicu stopera, Dilavera, Perića i Catherinea. To znači da Bjelica u potpunosti mijenja pristup u ovoj utakmici i odstupa od svoje klasične 4-1-4-1.

Image

19:30 - Uvježbava se himna Lige prvaka.

19:00 - Polako se puni Maksimir.

18:00 - Najbolji i najskuplji Dinamov igrač, poslao je poruku uoči otvorenja Lige prvaka. "Radili smo puno da bi došli do ovdje... Ali ovo je tek početak! Ajmo Dinamo", napisao je Olmo na Twitteru.

17:02 - Juniori Dinama svladali su juniore Atalante s 1:0 u Ligi prvaka za mlade igrače.

17:00 - Talijane čeka pakao na Maksimiru...

16:50 - Kakve su šanse Dinamu? Atalanta nije baš bezazlen protivnik. Pročitajte više u poveznici ispod.

16:30 - Maksimir će biti dupkom pun, dakle očekuje se oko 30 tisuća ljudi i bit će posebna koreografija na Sjeveru, a stiže i oko tri tisuće navijača Atalante. Zbivanja s navijačima pratite na poveznici ispod.

16:00 - Koeficijent na pobjedu Dinama je oko 3.70, a na pobjedu gostiju oko 2.20.

15:50 - BBB je inače dijelom vezan za Atalantu, odnosno Bergamo. Znate li tu priču?


Ako smo nešto za njegovog mandata u Dinamu naučili o Nenadu Bjelici, to je onda činjenica da je kao trener dosljedan. Dolazi do izražaja ta njegova dosljednost i u činjenici da nikad prije utakmice ne otkriva s kakvom će postavom izaći na teren u sljedećoj utakmici.

Nije to otkrio ni u slučaju utakmice protiv Atalante pa nam ostaje samo nagađati tko će se pojaviti od prve minute pred prepunim Maksimirom.

Fali samo Andrić

“Spremni smo za utakmicu, imamo na raspolaganju 25 zdravih igrača. Svi su motivirani i spremni u najboljem stanju i u dobroj formi. Očekujem jednu vrlo kvalitetnu utakmicu i na kraju pobjedu”, rekao je Bjelica.

Kadar je, dakle, skoro pa kompletan (Komnen Andrić je još uvijek izvan stroja), što je pravi luksuz za bilo kojeg trenera. To znači da su rotacije u momčadi pažljivo proračunate, igrači se ne izlažu prevelikim naporima i čuvaju se oni najbolji za udarne utakmice, baš kao što je pokazao prošle sezone.

Image

21.08.2019., stadion Maksimir, Zagreb - Prva utakmica doigravanja UEFA Lige prvaka, GNK Dinamo - Rosenborg BK. Mislav Orsic Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bjeličina “europska postava” ima nekoliko nepoznanica, ali to sigurno nije vratar. Iako nosi broj 40, Dominik Livaković je sigurna Dinamova “jedinica” i tu rasprave nema. Također se znaju i najbolja rješenja ispred njega. Leovac i Stojanović najbolji su bočni igrači.

Obrana ili napad?

Dilaver je standardan, a Dino Perić pokazao je da je dobro rješenje za europske utakmice, no Kevin Theophile-Catherine se oporavio od ozljede. Ipak, Perić bi mogao imati prednost nad Francuzom u pokušaju zaustavljanja strašnog Duvana Zapate na Maksimiru. Pogotovo ako znamo da ga je Bjelica odmarao u utakmici protiv Istre.

Zapata je vrlo opasan tip koji zabija gotovo sve što mu se ponudi, no kreacija Atalante dolazi s oba krila i iz međuprostora gdje ordiniraju Josip Iličić i Papu Gomez. S njima će svi imati posla – I bekovi i vezni red i stoperi. igrači su to koji mogu ući u dribling, asistirati i zabiti, a kad im još dodate Marija Pašalića koji se jako neugodno ubacuje iz drugog plana, stvara kaos u obrani i uvijek je u šansi za gol – imate momčad koju je jako teško braniti.

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

21.08.2019., stadion Maksimir, Zagreb - Prva utakmica doigravanja UEFA Lige prvaka, GNK Dinamo - Rosenborg BK. Izet Hajrovic, Petar Stojanovic, Mislav Orsic, Dani Olmo, Arijan Ademi, Bruno Petkovic Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Ademi i Olmo sigurno upadaju u sastav, a pred Bjelicom je sad velika odluka želi li učvrstiti obranu s Morom ili želi riskirati s Gojakom koji je sličan igrač Pašaliću i više je ofenzivno orijentiran. Pošto je rekao da želi sva tri boda, naš izbor bio bi Gojak koji ipak može zabiti dolaskom iz drugog plana, a ništa ne bi bilo slađe nego poraziti Gasperinija njegovim oružjem.

Napad bi trebao biti jednostavan. Bruno Petković je prva špica reprezentacije, zašto ne bi bio i prva špica Dinama? Mislav Oršić definitino će na jedno krilo, a vjerujemo da će priliku dobiti i Izet Hajrović koji je prošle sezone pokazao da je najbolji u europskim utakmicama kad najviše treba.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo