OVO ĆE VAS OSTAVITI BEZ DAHA: / Uživajte u genijalnosti čovjeka koji je oduševio svijet

Image
Foto: AFP, DANIEL GARCIA

Diego Armando Maradona jedan je od najboljih nogometaša svih vremena, čovjek koji je promijenio nogomet kao takav.

7.4.2016.
20:45
AFP, DANIEL GARCIA
VOYO logo

Od skromnih početaka, Diego je odjednom poletio u nogometne visine, vrlo visoko, postao velika zvijezda Argentinos Juniorsa i Boca Juniorsa i počeo pokazivati svoju nogometnu magiju. Tako je vrlo brzo privukao pažnju moćnih europskih klubova. Spakirao je kofere i odlučio pokoriti-svijet!

Došao u Barcelonu i probao kokain

Prvo odredište bila mu je Barcelona. Tijekom dvogodišnjeg boravka u Barceloni imao je problema s ozljedama i bolesti, ali to kao da ga je motiviralo da bude još bolji i pokaže svoju čaroliju i, nažalost, otvori novo poglavlje, poglavlje koje će ga koštati puno toga u životu, u karijeri. Naime, Maradona je u Barceloni prvi puta probao kokain. To je kasnije obrazložio ovako:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ništa posebno. Želio sam se osjećati živahnijim." U klubu svi su sumnjali, ali su šutjeli jer Maradona je bio prevelika investicija. Čak je nastupao u anti-droga TV reklamama i to dobro plaćenim.

Image

Mali zeleni, kako su mu novinari dali nadimak zbog svojih "izvanzemaljskih" nogometnih vještina, za Barcelonu je ukupno zabio 22 pogotka, da bi u ljeto 1984. godine potpisao za talijanski Napoli s kojim će kasnije osvojiti dva naslova prvaka Italije (1987. i 1990.), a 1989. osvojit će i Kup UEFA - prvi europski naslov Napolija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Napoliju je briljirao

Napoli je platio Kataloncima 19.4 milijuna dolara za malenog Argentinca, a u srpnju 1984. dočekan je na San Paolu pred više od 70.000 gledatelja. U skromnoj bijeloj majici kratkih rukava i donjem dijelu plave trenerke sve je navijače oduševio žongliranjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao da nije s ovoga svijeta

Maradona je iz utakmice u utakmicu pokazivao kao da on nije sa ovoga svijeta. Igrajući za Napoli ili Argentinu. Nakon što je debitirao za Argentinu sa 16 godina 1977., zaigrao je na četiri Svjetska prvenstva, poraz u finalu 1990. ostavio ga je izvan sebe, 1986. ostvario je najbolji pojedinačni učinak u povijesti svjetskih prvenstava. Pamti se i njegova "Božja ruka" protiv Engleza u četvrtfinalu i njegov drugi pogodak u 2:1 pobjedi je najbolji gol ikad viđen na SP-ima.

Karijera završena u suzama i ovisnosti

Nažalost, kokain je kumovao da njegova karijera ne bude još veličanstvenija, jer bi zasigurno bila. Na svoj 37-i rođendan, 30. listopada 1997., telefonom se javio TV postaji America Z. Oni koji su slušali kažu da se gušio u suzama. Rekao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nogometaš u meni stigao je do kraja staze. Sutra će biti najteži, najgori i najtužniji dan u mom životu.". jedna velika karijera bila je gotova. Ali njegovo je naslijeđe ostalo zauvijek. Kako je igrao, stvarno je teško opisati riječima, ali polusatni video kojeg je Maradona objavio na svom službenom Facebooku itekako će vam dočarati tko i što je bio Diego Armando Maradona. U samo 24 sata snimka je na Maradoninom Facebooku pogledana preko 3,3 milijuna puta. I apsolutni je hit.

Gledajte i uživajte!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo