RAZGOVARALI SMO S DOPREDSJEDNIKOM HNS-A: / Njegove riječi ne bi se baš svidjele Maradoni; 'To se više nikad neće dogoditi'

Image
Foto: PIXSELL/AFP

'Učinak VAR-a kao tehnologije je velik i on je potreban zahtjevima današnjeg nogometa'

18.4.2019.
11:45
PIXSELL/AFP
VOYO logo

Ukupno su dvije sudačke odluke u jučerašnjem spektakularnom uzvratnom četvrtfinalnom susretu na Etihadu donesene uz pomoć video tehnologije, te su kao takve praktički izbacile Manchester City i odvele Tottenham u povijesno polufinale Lige prvaka.

Image
POJAVILA SE NOVA SNIMKA SITUACIJE KOJA JE ZALEDILA ČITAV ETIHAD I IZAZVALA NEVIĐENE POLEMIKE: /

'Ovo je istina o golu...'

Image
POJAVILA SE NOVA SNIMKA SITUACIJE KOJA JE ZALEDILA ČITAV ETIHAD I IZAZVALA NEVIĐENE POLEMIKE: /

'Ovo je istina o golu...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva je bila kad je priznat pogodak Llorentea u 73. minuti, iako se na novoj snimci iz drugog kuta jasno vidi da ga je lopta lupila u ruku, o čemu upravo priča i raspravlja čitav nogometni svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cüneyt Çakir poništio gol Sterlingu, priznat pogodak Llorenteu

Glavni sudac utakmice Cüneyt Çakir uz pomoć VAR tehnologije poništio je gol Raheemu Sterlingu u 93. minuti, što je drugi detalj. Cityjev ofenzivac zabio je pogodak za 5-3 i prolazak Građana, no ispostavilo se da gol nije bio regularan zato što je Sergio Aguero bio u zaleđu na početku akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Postoje situacije gdje presuđuje ljudski faktor'

"Učinak VAR-a kao tehnologije je velik i on je potreban zahtjevima današnjeg nogometa. Putem video tehnologije nastojat će se riješiti i ispraviti sve greške sudaca. Međutim, postoje situacije gdje presuđuje ljudski faktor. Vi i ja gledamo jednu utakmicu, jedan konkretni detalj, ja imam jedno mišljenje, vi imate drugo. Bez obzira na VAR", govori nam dopredsjednik HNS-a i menadžer najkompleksnijeg projekta hrvatskog nogometa, uvođenje VAR-a u HNL, Ante Kulušić te nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodno sudačko uvjerenje ostaje i dalje prisutno i bitno

"Nisam gledao utakmicu, nažalost. Bio sam na putu, baš mi je žao što je nisam gledao. Svi mi kažu kako je bila strašna utakmica. Krivo mi je sad... Međutim, uvjeren sam u nešto što masu puta ponavljam: Nikad više nitko neće biti svjetski prvak da rukom postigne gol ili da bilo koja druga evidentna greška suca utječe na konačni rasplet nekog natjecanja. Tih 5 % stvari u kojima odlučuje ljudski faktor, to će i dalje biti prisutno i problematično, ali to je 5 % u odnosu na dosadašnjih 100 %".

Ipak je, dakle, ljudska procjena i dalje ljudska procjena, slobodno sudačko uvjerenje ili procijena neće se mijenjati. Ona će i dalje biti tu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'VAR će riječiti 95 % eklatantnih grešaka, ali u ovih 5 % odlučuje ljudski faktor'

"Gledajte, VAR će riječiti 95 % eklatantnih grešaka koje su vidljive svakome, jer ne odlučuje ljudski faktor, ali u ovih 5 % odlučuje. Bit će utjecaj igrača, utjecaj ruke, ali takvih situacija je 5 %. VAR tehnologija će riješiti 95 % problema. Nogomet je danas biznis, veliki biznis i to je nešto najbolje što se nogometu moglo dogoditi, govorim za VAR", objašnjava nam Ante Kulušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNL se priprema za uvođenje VAR-a

Hrvatski suci pripremaju se za uvođenje VAR-a, koji će se na našim terenima koristiti od proljeća u sezoni 2019./2020. HNS je gledao da za najmanje novca dobije najbolju opremu i u tome su u Savezu uspjeli. Prva smo zemlja u svijetu koja je za ovu namjenu dobila novac iz Fifina programa Forward. Tako ćemo u iduće tri godine za kupnju opreme, održavanje i tehničare na raspolaganju imati oko 1,3 milijuna dolara. Troškove edukacije sudaca snosit će savez. Fifa financira dobar dio projekta, a njoj se moraju podnositi i svi izvještaji o edukaciji...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobili smo od Fife protokol po kojem se svaki Savez mora ponašati. Koliko edukacije, vremenski period, utakmice... Sve to se mora ispoštovati, sve što radimo šaljemo IFAB-u i onda kad završimo taj ciklus protokola, onda IFAB kaže da te, te i te osobe dobivaju licencu za korištenje VAR-a. Svaki Savez mora proći protokol i odraditi sve što je Fifa propisala, a o svemu napravljenom se mora obavijestiti IFAB.

IFAB sve nadzire, zajedno s Fifom

Najvažnija stvar da, kad VAR dođe u Hrvatsku za godinu dana na proljeće, sigurno će tada doći, da svaki detalj koji VAR promijeni na susretu, znači kad se iz VAR sobe zove sudac, svaki taj detalj će se morati poslati IFAB-u, koji donosi sud o ispravnosti odluke. Tako da veliki brat sve kontrolira. To je tako, u koliko hoćemo doći do toga da nikad više netko ne postane svjetski prvak postizanjem gola rukom, onda to moramo prihvatiti", istaknuo je Kulušić koji je na naše šaljivo pitanje "što bi vam Maradona rekao na ovo", kazao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Maradona ne bi bio svjetski prvak da je bio VAR", zaključio je uz smiješak Kulušić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo