POČIVAO U MIRU / Umro je Stjepan Lamza, jedan od najboljih nogometaša u povijesti Dinama

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

S Dinamom je osvojio Kup velesajamskih gradova 1967. godine, a igrao je na poziciji veznog igrača

12.1.2022.
18:29
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Legenda Dinama Stjepan Štef Lamza umro je u 82. godini, objavio je zagrebački klub. Lamza je bio jedan od najboljih igrača u povijesti Dinama. Član je zlatne generacije Modrih koju mnogi smatraju najboljom svih vremena.

S Dinamom je osvojio Kup velesajamskih gradova 1967. godine, a igrao je na poziciji veznog igrača. Prema prvim informacijama, Lamza je preminuo u bolnici nakon duge i teške bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavidna karijera Dinamovog velikana

Stjepan Lamza je bio najbolji Dinamov igrač šesdesetih godina, jedan od najzaslužnijih ljudi u osvajanju Kupa velesajamskih gradova. S loptom je mogao doslovce sve, bio je nepredvidiv dribler pa su ga često uspoređivali s Brazilcima.

Najjači u varki tijelom, nezaustavljiv, ukratko. Prije Dinama je bio u sisačkoj Segesti i Mariboru, a u 281 utakmicu za zagrebačke plave dao je 72 gola. Karijeru je, što smo već naveli na početku ovog vremeplova usporila i pokvarila teška ozljeda nakon pada s balkona Vile Rebar u Zagrebu tijekom proslave jedne od najvećih klupskih pobjeda, nakon 4:0 u Zagreb protiv Eintrachta iz Frankfurta, u polufinaloj utakmici Kupa velesajamskih gradova 1967. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao dječak sam volio čuvati one bolje igrače, ofenzivce koji su pokazivali talent i sklonost zabijanju golova. Imao sam užitak prilijepiti se uz nekog malog 'Bobeka' ili 'Mitića' i onda mu ne dati da dođe do izražaja", govorio je Lamza.

Za tadašnju reprezentaciju Jugoslavije odigrao je sedam utakmica, igrao bi i više da nije bilo te ozljede i diskriminacije Dinamovih nogometaša. No, dobro, Lamza je bio i ostao najveći Dinamov igrač te generacije, a klub mu je organizirao oproštajnu utakmicu s velikom Benficom, gdje je igrao i Eusebio. U toj utakmici 1970. godine Dinamo je pobijedio s 2:0, strijelac je, dakako, bio i Lamza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neka puste tu našu generaciju na miru'

Nakon Dinama igrao je još u francuskom Châteaurouxu, Rijeci, Munchen 1860 i melburnškoj Croatiji, te je silno zaslužan za uspon tog kluba hrvatskih iseljenika u dalekoj Australiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da su ga znali i stadioni i gostionice, njegov je temperament bio i njegov najveći neprijatelj. Mnogi su mu predviđali karijeru svjetskih razmjera, on je to po talentu i zaslužio, po temeprementu očito nije.

Bio je vickast i duhovit, evo jedne njegove izjave za medije: "Zaista jedva čekam da se klub plasira u europsko proljeće, pa da našu genereaciju iz 1967. godine ostave konačno na miru". Ta mu se želja i ostvarila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo