UEFA IZBACUJE MANCHESTER CITY IZ LIGE PRVAKA? / New York Times šokirao nogometni svijet; Građanima se sprema katastrofa

Image
Foto: Profimedia

Manchester City bi mogao biti izbačen iz Lige prvaka

14.5.2019.
7:21
Profimedia
VOYO logo

Samo dan nakon što je Manchester City obranio naslov prvaka Engleske, njihovi su se navijači zabrinuli. Istraga koju UEFA vodi protiv Manchester Cityja zbog kršenja financijskog fair-playa, ali i mnogi drugih za njih spornih radnji, mogla bi uskoro rezultirati isključenjem engleskog prvaka iz Lige prvaka, piše ugledni američki New York Times.

Image
TO JE BILA PRIJELOMNICA: /

Bivši engleski sudac otkrio trenutak koji je odlučio engleskog prvaka

Image
TO JE BILA PRIJELOMNICA: /

Bivši engleski sudac otkrio trenutak koji je odlučio engleskog prvaka

Engleske nogometne vlasti i dužnosnici UEFA-e, upravljačkog tijela europskog nogometa i organizatora Lige prvaka, već mjesecima istražuju Manchester City zbog navoda o kršenju pravila otkrivenih u njihovu poslovanju tijekom većeg dijela prošle godine. Članovi istražnog vijeća UEFA-inog odbora za financijsku kontrolu, skupine koja je organizirala analizu računa klubova osumnjičenih za kršenje strogih propisa o kontroli troškova, sastali su se prije dva tjedna u Nyonu u Švicarskoj, kako bi dovršili svoje zaključke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Yves Leterme imat će konačnu riječ

Čelnik istražnog vijeća, bivši belgijski premijer Yves Leterme, imat će konačnu riječ u podnošenju izvještaja odvojenom sudskom vijeću koje bi se moglo podnijeti već ovog tjedna. Očekuje se da će tijelo tražiti barem jednu sezonsku zabranu, pišu Amerikanci.

Čak bi i prijedlog zabrane bio žestoki ukor za Manchester City i njegove vlasnike, koji su u nedjelju slavili četvrti naslov Premier lige u posljednjih osam sezona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia, Press Association

Manchester City

Sadašnji sastav Manchester Cityja, težak više od milijardu dolara, samo je najnoviji primjer financijske moći vlasnika kluba, šeika Mansoura bin Zayed al-Nahjana, brata vladara Ujedinjenih Arapskih Emirata. Šeik Mansour je u protekla dva desetljeća uložio milijarde - na igrače, trenere, objekte i operacije momčadi i cijelog kluba - kako bi Manchester City pretvorio u jedan od najvećih i najuspješnijih nogometnih brendova na planetu.

Utrka s vremenom

Ostaje nejasno hoće li se zabrana Lige prvaka, ako do nje i dođe, provoditi sljedeće sezone ili u kampanji 2020.-21. Kvalifikacijske utakmice za natjecanje u idućoj sezoni počinju u lipnju, što znači da se UEFA suočava s utrkom s vremenom kako bi finalizirala sankciju, a kako bi City imao pravo žalbe na sportski arbitražni sud, odnosno kako bi sve bilo prema propisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manchester City energično je negirao sve optužbe i insinuacije, a njegovi su dužnosnici upozorili UEFA-u da će reagirati na svaki pokušaj da se klubu zabrani natjecanje.

"Optužbe za financijske nepravilnosti potpuno su netočne", navodi se u priopćenju Građana ranije ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Objavljeni računi kluba su potpuni i točni'

"Objavljeni računi kluba su potpuni i točni te su kao takvi stvar zakonske i regulatorne evidencije", dodaje se u priopćenju.

Ako UEFA nije u mogućnosti uspostaviti slučaj i provesti kaznu, riskira da ugrozi legalnost svog sustava financijskih pravila koji je na snazi ​​od 2011. godine, a osmišljen je tako da nametne mjeru financijske pravednosti unutar europskog nogometa. Nekoliko dužnosnika u tijelima za financijsku kontrolu izjavilo je da bi njihov ugled mogao biti narušen ako se smatra da su pogrešno radili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo