UEFA BIJESNA NA 'IZDAJU DESETLJEĆA': / 'Dosta je bilo, ovaj interes pojedinaca traje već predugo. To je cinično, izbacit ćemo vas iz Europe i domaćih liga'

Image

'To je cinično, izbacit ćemo vas'

18.4.2021.
21:49
VOYO logo

Uefa je u suradnji s engleskim, španjolskim i talijanskim savezom uputila oštro priopćenje u kojima je zaprijetila drastičnim kaznama, nezapamćenim u europskom i svjetskom nogometu, izbacivanje velikana, najboljih, najbogatijih klubova, osim iz Njemačke i Francuske, oni ne sudjeluju u "izdaji desetljeća". Uefa i Premier liga najoštrije su osudili 12 glavnih europskih klubova, uključujući "veliku šestorku" iz Engleske, koji su se prijavili u odvojenu europsku Super ligu, javlja ugledni britanski BBC.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

UEFA President Aleksander Ceferin looks on during a press conference following his re-election, at the 43rd Ordinary UEFA Congress on February 7, 2019 in Rome.,Image: 412513046, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

DOGOVORENA JE SUPERLIGA: Ugovor sklopilo 12 velikana, ali nema njemačkih i francuskih klubova

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOGOVORENA JE SUPERLIGA: /

Ugovor sklopilo 12 velikana, ali nema njemačkih i francuskih klubova

Velikani potpisali, Građani se još čekaju ali su u 'igri'

Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City (još nisu potpisali, ali...), Manchester United i Tottenham dio su skupine. Uključeni su Atletico Madrid iz La Lige, Barcelona i Real Madrid te AC Milan iz Serije A, Inter iz Milana i Juventus. Uefa je rekla da će poduzeti "sve moguće mjere" da zaustavi "cinični projekt". Visokopozicionirane osobe u upravljačkom tijelu europskog nogometa bijesne su zbog prijedloga. Niti jedan od klubova još nije komentirao, ali smatra se da će izjava vjerojatno biti objavljena kasnije u nedjelju.

"Ako bi se to i dogodilo, želimo ponoviti da ćemo - Uefa, engleski FA, španjolski nogometni savez (RFEF) i La Liga, talijanski savez (FIGC) i Serie A, ali i Fifa i sve naše članice, ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo ovaj cinični projekt, projekt koji se temelji na vlastitim interesima nekolicine klubova u trenutku kada društvu više nego ikad treba solidarnost", poručili su iz Uefe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uefa bijesna

BBC Sport prošli je tjedan dobio planove za nekakvu potvrdu o Europskoj super ligi. Prema njihovim tvrdnjama, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Inter, Milan i Juventus odlučili su pokrenuti Super ligu u kojoj bi sudjelovalo 20 elitnih europskih klubova i to je jako razbijesnilo Uefu, koja se nadala da će krenuti u planove s novim formatom, redizajnom Lige prvaka s 36 momčadi koja bi trebala biti potvrđena u ponedjeljak.

Europsko upravno tijelo objavilo je u nedjelju zajedničko priopćenje s Engleskim nogometnim savezom, Premier ligom, Španjolskim nogometnim savezom (RFEF), La Ligom i Talijanskim nogometnim savezom (FIGC), kao i Serie A.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekli su da će "ostati jedinstveni" u pokušaju da zaustave bijeg, koristeći i pravosudne i sportske mjere ako je potrebno.

Također su ponovili Fifin stav da će igračima koji sudjeluju u Super ligi biti zabranjeno sudjelovanje u svim ostalim natjecanjima na domaćoj, europskoj ili svjetskoj razini te da im se onemogući predstavljanje svojih reprezentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odvojenoj izjavi, Premier liga je rekla da osuđuje prijedlog jer "napada načela otvorenog natjecanja i sportskih zasluga koji su u središtu" domaćeg i europskog nogometa.

Vlada Velike Britanije također je kritizirala planove, a ministar kulture Oliver Dowden rekao je u izjavi "zabrinuti smo da bi ovaj plan mogao stvoriti zatvorenu trgovinu igračima u samom vrhu naše nacionalne igre, našeg nogometa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je:

"Imamo nogometnu piramidu u kojoj se sredstva iz globalno uspješne Premier lige spuštaju niz liga i ulaze u lokalne zajednice. Bio bih gorko razočaran kad bih vidio bilo kakvu akciju koja to uništava."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fifa poručila: 'Nećemo priznati to natjecanje'

Vlasnik Juventusa Andrea Agnelli, izvršni potpredsjednik Manchester Uniteda Ed Woodward i izvršni direktor AC Milana Ivan Gazidis, svi su u petak imali značajan doprinos raspravama o Ligi prvaka i po tom su pitanju vrlo aktivni, najistureniji trenutno što se tiče klubova. Međutim, ti su klubovi među onima koji su probili redove, na bijes Uefe, čiji je predsjednik Aleksander Čeferin želio odbiti prijetnju Superligi. I što sad...

Premijer liga rekla je da će europska Super liga "uništiti" san navijača da se "njihova momčad može popeti na vrh i igrati protiv najboljih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će takva liga "potkopati privlačnost cijele nogometne igre" i da će surađivati ​​sa FA, Engleskom nogometnom ligom, Udrugom profesionalnih nogometaša (PFA), Udrugom menadžera liga (LMA) i navijačima kako bi "branili integritet i buduće izglede, odnosno budućnost engleskog nogometa ".

FA je rekala da "neće dopustiti i dati dopuštenje za bilo koje natjecanje koje bi štetilo engleskom nogometu" i da će "poduzeti sve potrebne zakonske i / ili regulatorne radnje" da bi se to zaustavilo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bundesligaške strane protive se planovima jer njemački model znači da komercijalni ulagači ne mogu imati više od 49% udjela u klubovima, pa navijači imaju većinu svojih glasačkih prava.

Image
Image

Cristiano Ronaldo of Juventus FC disappointment during the Serie A football match between Juventus and Genoa CFC. Sporting stadiums around Italy remain under strict restrictions due to the Coronavirus Pandemic as Government social distancing laws prohibit fans inside venues resulting in games being played behind closed doors. Juventus won 3-1 over Genoa Juventus vs Genoa - Serie A, Turin, Piedmont, Italy - 11 Apr 2021,Image: 604867677, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

'Ovaj ustrajni osobni interes nekolicine traje predugo. Dosta je bilo'

Razumije se da francuska Ligue 1 sa strane Paris St-Germain nije dio skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uefa je rekla da zahvaljuje "onim klubovima u drugim zemljama, posebno francuskim i njemačkim klubovima, koji su se odbili prijaviti" u otrgnutu ligu.

"Pozivamo sve ljubitelje nogometa, navijače i političare da nam se pridruže u borbi protiv takvog projekta ako bi bio najavljen", dodali su i oštro naglasili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj ustrajni osobni interes nekolicine traje predugo. Dosta je bilo."

Nejasno je i još se ne zna kada bi započela europska Superliga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, svjetsko upravno tijelo Fifa već je reklo da neće priznati takvo natjecanje i bilo koji igrači koji su u njemu sudjelovali bit će uskraćeni za priliku da igraju na Svjetskom prvenstvu. Serie A sazvala je hitni sastanak odbora kako bi razgovarala o tom pitanju. Nikome nije svjedno, situacija je vrlo ozbiljna.

Udruga navijača u nogometu izjavila je da se "u potpunosti protivi" planovima za koje kaže da ih "motivira ništa drugo do cinična pohlepa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuli su:

PFA zabrinuta

"Ovo natjecanje stvaraju iza naših leđa vlasnici klubova milijardera koji nula poštuju tradiciju igre i nastavljaju tretirati nogomet kao svoje osobno, kao da je nogomet njihova igra, igra za one bogate, velike, moćne."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PFA je priopćila da su jako zabrinuti zbog prijedloga, dodajući da će "umanjiti snagu i radost domaćeg nogometa i umanjiti igru ​​za veliku većinu navijača diljem kontinenta".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da "pozdravlja stav francuskih klubova da odbijaju sudjelovati" u europskoj super ligi "koja prijeti načelu solidarnosti i sportskih zasluga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo