Nevjerojatna utakmica / Torcida i Funcuti prije 25 godina dogovorili zajedničko navijanje kontra Croatije pa se potukli, a onda je uslijedio show

Image
Foto: Screenshot YouTube

Nije to jedini raritet iz te neobične sezone kada je Croatia obranila titulu. Naime, jedini im je poraz nanijela Mladost 127, klub iz Suhopolja koji je dvije sezone kasnije ispao iz lige, a potom i 2000. godine bankrotirao

14.5.2022.
9:00
Screenshot YouTube
VOYO logo

Hajduk je nakon puno godina u samoj završnici blizu Dinamu te u zadnja dva kola ulaze kao jedini konkurenti Zagrepčanima za titulu. Majstori s mora zaostaju četiri boda, ali se nadaju kako bi Modri mogli prosuti koji bod na gostovanju kod Šibenika te na taj način, ako pobjede Istru na Poljudu, odlučivati o svojoj sudbini u izravnom okršaju protiv vječnih rivala u zadnjem kolu na Maksimiru.

Jedna je to od rijetkih nogometnih epizoda u kojima Hajduk i Split sve svoje nade temelje na Šibeniku. Iole upućeniji ljubitelj HNL-a zna da su upravo Narančasti, dalmatinski klub, koji ima čak i bolje odnose sa Zagrebom nego sa Splitom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedništvo Šibenčana i Splićana kratkog daha

Ipak, jedan sličan nogometni moment se zbio prije 25 godina. Naime, u 16. kolu sezone 1996./1997. su se na Šubićevcu susrelii Šibenik i tadašnja Croatia iz Zagreba. Hajduk je u tom trenutku još nekako držao korak s Modrima te su se navijači Bilih uspjeli dogovoriti s Funcutima da zajedničkim snagama pokušaju zaustaviti izuzetno moćni zagrebački tim.

Image
Kraljevstvo za kartu /

Šibenik objavio cijene ulaznica za Dinamo, navijači bijesni: 'Jel' se uz kartu dobiju i dva kila pečenog'

Image
Kraljevstvo za kartu /

Šibenik objavio cijene ulaznica za Dinamo, navijači bijesni: 'Jel' se uz kartu dobiju i dva kila pečenog'

Šubićevac je bio prepun, a dvoboj je ponio epitet utakmice visokog rizika. Pokazat će se – s pravom. U prijenosu se sugeriralo kako se šibenski i splitski navijači 'baš i ne vole', a oni su novinare uvjeravali kako su našli zajednički jezik.
"Dalmacija je uvijek gravitirala Hajduku i Šibeniku. Šibenik prvi, Hajduk drugi pa onda svi ostali hrvatski klubovi", kazao je u kamere jedan od domaćih navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak i prije početka dvoboja se pokazalo da Funcuti i Torcida i nisu našli zajednički jezik. Nažalost, došlo je do oštrog obračuna na tribini s koje su trebali zajednički bodriti Šibenik.

Image

Navijač Croatije uletio u teren noseći Dinamov šal

Nervoza se prenijela i na teren te je postalo posve jasno da će ovo biti sve, samo ne normalna utakmica. Malo se toga moglo vidjeti od nogometa, ali se zato vidjelo svega drugoga. Prvo je susret prekinut velikom bakljadom, a tek što se dim razišao prekinut je još jednom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovog puta 'zaslužan' je bio jedan od navijača Croatije ili u ovom slučaju bolje rečeno Dinama. Naime, jedan od pripadnika BBB-a je s Dinamovim šalom u rukama pretrčao cijeli teren. No kako bi se ono reklo – ni to nije bilo sve. Nekoliko minuta kasnije zamalo je došlo do masovne tučnjave na rubu travnjaka, ali ovog puta između igrača i stručnih stožera.

Šibenik Croatia.jpg

Šibenik otkinuo bod, a Croatia lakoćom uzela naslov

U cijelom ovom kaosu nogomet je pao u drugi plan, ali spomenimo kako je susret naposljetku završen bez golova. Taj Croatijin kiks na kraju sezone nije previše pomogao Hajduku, jer su im Zagrepčani premoćno osvojili titulu s čak 21 bodom viška i nevjerojatnom gol razlikom 90:23. Šibenik je na kraju zauzeo sedmo mjesto, a zanimljivo je spomenuti kako je to bila i najbolja sezona u povijesti ovogodišnjeg prvenstvenog fenjeraša Hrvatskog dragovoljca koji je te godine završio treći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije to jedini raritet iz te neobične sezone kada je Croatia obranila titulu. Naime, jedini im je poraz nanijela Mladost 127, klub iz Suhopolja koji je dvije sezone kasnije ispao iz lige, a potom i 2000. godine bankrotirao. No to je tema za jednu posve drugu HNL priču.

Sažetak ove utakmice od prije 25 godina pogledajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo