TKO JE MLADI TRENER ZA KOJEG JE BAYERN DAO NEVIĐEN NOVAC? / Od Vatrenog je napravio zvijezdu, a mora paziti da ne završi kao Kovač

Image
Foto: Profimedia

Nagelsmann ima dva problema zbog kojih će vjerojatno nešto teže u startu uspostaviti autoritet.

27.4.2021.
12:16
Profimedia
VOYO logo

Njemački i europski nogometni prvak Bayern potvrdio je u utorak da će 33-godišnji Julian Nagelsmann, koji ove sezone vodi Leipzig, biti glavni trener momčadi sljedeće sezone. Nagelsmann će momčad preuzeti 1. srpnja, a ugovor je potpisan na pet godina, do lipnja 2026., objavio je na svojim službenim stranicama bavarski klub.

Istovremeno je Bayern objavio i da je udovoljio zahtjevu sadašnjeg trenera Hansija Flicka za ranijim završetkom suradnje. Ugovor, koji ga je na klupi minhenskog kluba držao još dvije godine, bit će raskinut 30. lipnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nije bila tajna da me privlačila uloga glavnog trenera u Bayernu. Ovo je za mene jedinstvena prilika. Prerano je da bih se opraštao jer još uvijek nisam gotov u Leipzigu. Moja misija tamo traje do ljeta, ali dotad ću dati sve od sebe“, rekao je Nagelsmann nakon što je Bayern službeno objavio da će mladi trener na ljeto preuzeti kormilo kluba.

Image
JULIAN NAGELSMANN NOVI JE TRENER BAYERNA: /

Upravo je postao najskuplje plaćeni nogometni trener svih vremena

Image
JULIAN NAGELSMANN NOVI JE TRENER BAYERNA: /

Upravo je postao najskuplje plaćeni nogometni trener svih vremena

Nagelsmann bi ovim transferom u Bayern trebao srušiti trenerski rekord. Naime, Bayern će za njega, prema mnogim izvorima, platiti čak 25 milijuna eura, što je najveća svota koju je neki klub ikad platio za trenera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bayern je ovom kupovinom Nagelsmanna napravio ono što već godinama radi u njemačkom nogometu - sve ili gotovo sve ljude koji mu mogu zaprijetiti uzima k sebi i pretvara ih u svoje oružje. Sjetite se samo kako je Niko Kovač stigao u Bayern, bilo je to nakon što ga je porazio u finalu njemačkog kupa.

Nagelsmann mu je također ove sezone zaprijetio sa svojim Leipzigom, dugo se hrvao Bayern s Bikovima, da bi na kraju ipak bavarski klub stigao u dovoljno veliku prednost da osvoji prvenstvo po tko zna koji put zaredom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kratka, ali impresivna karijera

Nagelsmann je mlad, ima tek 33 godine, no ne znači to da nije iskusan. Godinama već uspješno vodi klubove na najvišoj razini. Iako mu profesionalna igračka karijera nije vrijedna spomena (igrao je kratko za druge momčadi Münchena i Augsburga), trenerska je zasad dosta uspješna.

S Hoffenheimom je uspio ostvariti velik uspjeh. Od momčadi koja je početkom 2010-ih izgledala kao nepozvan gost u Bundesligi napravio je u kratkom vremenu momčad koja se natjecala najprije u Europskoj ligi, a zatim i u Ligi prvaka. Ključeve svoje momčadi dao je hrvatskom reprezentativcu Andreju Kramariću koji je postao prava zvijezda Bundeslige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon odlaska iz Hoffenheima i u Leipzigu je napravio dobar posao. Treba uzeti u obzir da je u procesu ostao bez svog najboljeg napadača Tima Wernera, ali je još uvijek uspio veći dio sezone biti trn u oku moćnom Bayernu.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Hoffenheim's Croatian forward Andrej Kramaric (R) celebrates scoring his third goal during the German first division Bundesliga football match BVB Borussia Dortmund v TSG 1899 Hoffenheim on June 27, 2020 in Dortmund, western Germany.,Image: 536419109, License: Rights-managed, Restrictions: DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO, Model Release: no

Pitanje autoriteta

Objavljene su mnoge priče o Nagelsmannu kao fascinantnom mladom treneru, a sve tvrde da se radi o ne baš pretjerano simpatičnoj i toploj osobi. On sigurno neće davati bombastične izjave niti će zabavljati novinare i publiku svojom pojavom. Radi se o čovjeku koji je sto posto predan svom poslu, koji je vrlo analitičan i priprema utakmice do najsitnijih detalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovi igrači ga poštuju, ali s njima nema posebno prisan odnos, uglavnom se sav razgovor u svlačionici svodi na taktiku i zadatke u igri. Kako je izašlo u velikom članku na stranici Bundeslige, Nagelsmann nikad ne otkriva svojim igračima tko će biti u prvom sastavu jer se onda oni drugačije ponašaju, a rezerve se često dan prije utakmice opuste.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Novi trener Bayerna imao je dosad uglavnom posla s mladim i relativno nepoznatim igračima, no Bayern je potpuno druga priča. Ne treba ni naglašavati da se tu radi o zvijezdama i njihova ega najčešće su zapreka trenerima da provedu svoje ideje. Kako je Niku Kovača Bayern prožvakao i ispljunuo, najbolji je primjer toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagelsmann ima dva problema zbog kojih će vjerojatno nešto teže u startu uspostaviti autoritet. Činjenica je da nikad nije igrao nogomet na višoj razini, ali i da nije još osvojio značajan trofej u svojoj karijeri. No Bayern je za njega iskeširao rekordnu svotu i to će igračima, za početak, trebati biti dovoljan razlog da daju povjerenje mladom treneru.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo