TKO JE ČOVJEK KOJI JE PORTUGALU DONIO EUROPSKI NASLOV: / Došao iz siromašne afričke države i 17 godina poslije oduševio svijet

Image
Foto: AFP, MIGUEL MEDINA

Éderzito António Macedo Lopes (28) ili skraćeno Eder portugalski je junak kojeg slavi cijela nacija.

11.7.2016.
8:44
AFP, MIGUEL MEDINA
VOYO logo

Eder je nakon jučerašnjeg pogotka u fokusu cijelog nogometnog svijeta. Rođen je u afričkoj državici Gvineja-Bissau prije 28 godina, a u Portugal je doselio kad je imao 11 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenada napustio Portugal

Nogomet je počeo trenirati u klubu imena Oliveira Hospital, a karijeru je nastavio u Tourizenseom i Coimbri za koje je igrao kao senior.

Eder je svojim nastupima na travnjaku u spomenutim klubovima na sebe privukao pozornost skauta s Otoka i odjednom, nakon godina mukotrpnog rada i igranja i u trećoj portugalskoj ligi, ukazala mu se mogućnost transfera u Englesku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je za njega bio zainteresiran West Ham, a Eder je iznenada napustio Coimbru.

Prelazak u Bragu

Svi su mislili da je otišao u West Ham, ali iz kluba su demantirali sastanak. Nije ga bilo dan-dva, predsjednik Coimbre je pozvao i policiju, a Eder se na kraju vratio u klub. Nakon toga, točnije 2012. godine, Eder je potpisao za Bragu. Bilo je to 2012. godine. Portugalac je u Bragi ostavio trag zabivši 26 golova u 60 nastupa i nakon toga završio je u Swanseu u transferu vrijednom sedam milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostvarila mu se želja

Tako se Ederu ostvarila želja i napokon je zaigrao u Premiershipu. Debi u dresu Swansea imao je 8. kolovoza, igrajući posljednjih 11 minuta susreta protiv tadašnjeg aktualnog prvaka Chelsea koji je završio 2-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je debitirao za reprezentaciju 11. rujna 2012. u kvalifikacijskoj utakmici za SP protiv Azerbajdžana u pobjedi Portugala 3:0, a prvi gol za nacionalnu momčad dao je Italiji u prijateljskom susretu 15. lipnja prošle godine. Ukupno ima tri gola u 28 utakmica za nacionalnu selekciju.

Prelazak u Lille

Međutim, kako je Eder imao veliku golgetersku krizu, ne zabivši pogodak u 15 službenih susreta za Swansea, klub ga je odlučio poslati na posudbu i portugalski ofenzivac pridružio se francuskom sastavu Lilleu. Debi za Lille imao je 3. veljače 2016. godine kad je na poluvremenu utakmice protiv Caena na travnjaku zamijenio Yassinea Benziau.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogodak vrijedan europskog trona

Nakon toga, točnije 23. travnja, Eder je za Lille igrao svih 90. minuta u finalu francuskog Kupa izgubivši od PSG-a 1-2. Dana 24. svibnja, Eder je pomogao svojoj momčadi da završi na petoj poziciji i kvalificira se u Uefinu Europsku ligu. Čelnici Lillea odlučili su nakon toga potpisati privremeni četverogodišnji ugovor. Lille je prije nekoliko dana otkupio njegov ugovor za 4,5 milijuna eura. Za Lille je zabio šest pogodaka u prošloj polusezoni i nagovijestio Fernandu Santosu da je vrijedan poziva na Euro. Na kraju se svom izborniku odužio na najbolji mogući način zabivši gol vrijedan europskog trona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo