SVE PO STAROM / Tek je počela sezona, a već se vuku repovi. Osijek prozvao suce i Marića, Istra tvrdi: 'Laž je da VAR nije radio zbog struje'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Okončano je prvo kolo nove sezone HNL-a, a glavna tema ponovno su - suci

18.7.2022.
20:44
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Nogometaši Hajduka u posljednjoj su utakmici prvog kola nove sezone HNL-a pobijedili Istru 1961 s 2-0 (1-0) pred oko 4500 gledatelja na pulskom stadionu Aldo Drosina i zasjeli na čelo prvenstvene ljestvice.

Image
SVI SE PITAJU KAKO TO IZVODE /

Do jučer nisu imali 'za papar', a sada troše kao pijani milijarderi: Odakle Barceloni novac za velika pojačanja?

Image
SVI SE PITAJU KAKO TO IZVODE /

Do jučer nisu imali 'za papar', a sada troše kao pijani milijarderi: Odakle Barceloni novac za velika pojačanja?

Hajduk je poveo u 43. minuti pogotkom Darija Melnjaka. Konačnih 2-0 postavio je Marko Livaja u 61. minuti. Utakmicu je obilježila i bizarna situacija s VAR-om, koji ovom prilikom nije radio, ali dogodio se i skandal nakon utakmice. Naime, glavni sudac utakmice Tihomir Pejin, napadnut je fizički nakon utakmice i to ga je dohvatio rehabilitacijski trener Istre, kako navodi u svom zapisniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon završetka utakmice rehabilitacijski trener NK Istra 1961 Borja Zabala je dobio crveni karton iz razloga jer se unio u lice glavnom sucu i ujedno ga rukom lagano odgurnuo u predjelu glave. Navedeni incident desio se pri ulazu u tunel", piše u zapisniku Pejin.

Reakcije sa svih strana

Nakon utakmice trener Iste, Gonzalo Garcia, na konferenciji je rigao vatru zbog Pejinova suđenja. Zasmetalo mu je što je Pejin dao četiri žuta kartona njegovim igračima i poručio mu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To pokazuje sučev manjak respekta prema našem klubu", veli trener Istre. Oglasili su se i iz kluba, priopćenje Istre 1961 prenosimo u cijelosti.

"Potaknuti tendencioznim napisima pojedinih medija u kojima se pokušavaju konstruirati nepostojeći događaji i iskriviti činjenice koje su nastale prije početka, za vrijeme i nakon utakmice NK Istra 1961 - HNK Hajduk 17.7.2022. Ovim putem Nogometni klub Istra 1961 s.d.d. najoštrije osuđuje i odbacuje medijske članke u kojima se navodi "Nakon završetka utakmice rehabilitacijski trener NK Istra 1961 Borja Zabala je dobio crveni karton iz razloga jer se unio u lice glavnom sucu i ujedno ga rukom lagano odgurnuo u predjelu glave. Navedeni incident dogodio se pri ulazu u tunel.", te kako to navodi Index.hr, kao službeni unos u zapisnik s utakmice NK Istra 1961 - HNK Hajduk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Takav navod je čista laž jer takvog unosa u službenom zapisniku nema niti se u bilo kojem službenom dokumentu navodi fizički kontakt između suca i članova stručnog stožera NK Istre 1961. Iz istog razloga ćemo protiv navedenog medija i svih drugih medija koji iskrivljuju činjenice na štetu NK Istre 1961 zatražiti pravnu zaštitu i naknadu štete.

U stvarnosti su činjenice potpuno suprotne te je NK Istra 1961 Hrvatskom nogometnom savezu uputila službeni dopis o stvarnim događajima, ponašanju službenih osoba (tj. glavnog suca) te priložila slikovne dokaze koji navedene događaje prikazuju u potpuno drugom kontekstu i prikazuju ponašanje i radnje glavnog suca prema navedenom članu stručnog stožera. Dio navedenog ponašanja je bio vidljiv i za vrijeme TV prijenosa, tijekom kojeg je bilo vidljivo agresivno ponašanje i kretnje glavnog suca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, najoštrije odbacujemo tvrdnje da je odigravanje utakmice NK Istra 1961 - HNK Hajduk bez VAR tehnologije posljedica nestanka električne energije na stadionu Aldo Drosina. Iako je u jednom trenutku u VAR prostoriji došlo do kratkog nestanka električne energije (kao posljedice preopterećenja jedne električne utičnice priključenjem prevelikog broja različitih elektroničkih uređaja u istu od strane VAR sudaca), električna energija je vraćena u najkraćem mogućem roku podizanjem električnog osigurača koji je iz sigurnosnih razloga privremeno izbacio napon radi preopterećenja, te je prije, za vrijeme i nakon utakmice u VAR prostoriji električna energija bila u funkciji.

Nažalost, isto ne možemo reći za UPS uređaj (oprema VAR sudaca, a ne NK Istre 1961 ili Pula Sport d.o.o.) koji je trebao osigurati VAR opremu od takvih događaja nestanka električne energije. Također, nije nam poznat razlog zašto VAR oprema nije ponovno uspješno pokrenuta od strane VAR sudaca prije početka utakmice, a za što je bilo i više nego dovoljno vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, upravo je NK Istra 1961 oštećena izostankom VAR tehnologije jer su postojale sumnjive situacije koje bi bile pregledane VAR tehnologijom prije oba postignuta pogotka HNK Hajduk."

Javili se i Osječani

Osijek je pak slavio protiv Gorice 2:1 u prvom kolu HNL-a. Slavonski klub se također oglasio putem službenog priopćenja. Njima je zasmetao jedan detalj iz prvog kola te su na sučeljavanje pozvali predstavnike Komisije nogometnih sudaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim putem još jednom pozivamo povjerenika za suce gospodina Brunu Marića i Komisiju nogometnih sudaca HNS-a na ravnopravan tretman prema svim akterima hrvatskog nogometa i ponašanje koje će pratiti kvalitetu koju igrači/klubovi pokazuju na travnjaku.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Nogometni klub Osijek ovim putem izražava nezadovoljstvo tumačenjem i interpretacijom Komisije nogometnih sudaca HNS-a koja je za situaciju iz 71. minute utakmice između NK Osijek i HNK Gorica zaključila: "Incident u kaznenom prostoru NK Gorice nije prekršaj prema pravilima nogometne igre (PNI). Vrlo dobro pozicionirani sudac u terenu za igru ispravno je procijenio da ne postoji prekršaj braniča Gorice. Nažalost, nakon intervencije VAR suca i OFR pregleda snimke promijenio je svoju odluku i neispravno dodijelio kazneni udarac. Analizom incidenta, slijedeći smjernice PNI-e, razvidno je da napadač rukama "nedozvoljeno" drži braniča, okreće se za igranom loptom i zapinje za ispruženu nogu braniča. Razmatrajući da je napadač inicirao kontakt, da je kontakt jasno laganog intenziteta, KNS HNS-a ovaj izazov ne smatra dostatnim za dodjelu "najstrože kazne". KNS HNS-a intervenciju VAR suca smatra neispravnom, potpuno suprotnom primjeni VAR protokola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesni smo uloge gospodina Bruna Marića i Komisije nogometnih sudaca kao i brojnih pritisaka s kojima su suočeni, ali jasno i nedvosmisleno želimo poručiti da nećemo dozvoliti neravnopravan tretman kojeg prema našem klubu navedeni imaju u javnom prostoru. Ostat ćemo dosljedni pa kao i do sada nećemo na razini kluba komentirati odluke sudaca na terenu, ali ne možemo još jednom prešutjeti ponižavajuća tumačenja i interpretacije prema NK Osijek, a kojima se želi diskreditirati rezultat ostvaren na travnjaku. I prošle sezone smo se nerijetko čudili načinu na koji se u javnom prostoru, od strane Komisije nogometnih sudaca HNS-a, komentiraju i interpretiraju odluke u korist ili na štetu nekog kluba, a isto će se, sudeći po posljednjoj "interpretaciji" očito nastaviti i u aktualnoj sezoni.

Na "interpretaciju" sporne situacije kod dosuđenog kaznenog udarca možemo samo poručiti da nas Komisija nogometnih sudaca HNS-a prestane činiti slijepima pored zdravih očiju, a ovim putem ih pozivamo i na javno sučeljavanje na kojem će hrvatskoj nogometnoj javnosti detaljno obrazložiti i pokazati kako to naš napadač rukama "nedozvoljeno" drži braniča i zapinje za ispruženu nogu suparničkog braniča, kojom nota bene suparnički branič nije igrao loptom već je sapleo našeg napadača (što možete vidjeti na fotografijama u nastavku) u trenutku kada je bio u stopostotnoj prilici za postizanje pogotka, odnosno zašto potpuno ignoriraju povlačenje našeg igrača jasno vidljivog na fotografiji u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, ovim putem još jednom pozivamo povjerenika za suce gospodina Brunu Marića i Komisiju nogometnih sudaca HNS-a na ravnopravan tretman prema svim akterima hrvatskog nogometa i ponašanje koje će pratiti kvalitetu koju igrači/klubovi pokazuju na travnjaku, a ne da jedina konstanta bude njihova slobodna volja u interpretaciji pojedinih događaja na travnjaku", kažu iz Osijeka.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo