SVI SE PITAJU KAKO TO IZVODE / Do jučer nisu imali 'za papar', a sada troše kao pijani milijarderi: Odakle Barceloni novac za velika pojačanja?

Image
Foto: Profimedia

Barcelona je nakon Raphinhe dovela Lewandowskog, mnogi se pitaju - kako?

18.7.2022.
19:06
Profimedia
VOYO logo

Katalonski velikan, klub koji je posljednjih godina uz rivale Real Madrid dominirao Europom i Španjolskom, Barcelona, ovog je ljeta odradio sjajan rok za transfere. Nakon što su prošle godine štedjeli te nisu puno trošili, Barca je na iznenađenje mnogih, dovela nova, velika pojačanja.

Image
RADI SJAJAN POSAO /

Dinamu prijeti Hrvat, tvorac čuda s Ludogorecom koji je odbio Hajduk: Rušio je Contea, mučio Chelsea

Image
RADI SJAJAN POSAO /

Dinamu prijeti Hrvat, tvorac čuda s Ludogorecom koji je odbio Hajduk: Rušio je Contea, mučio Chelsea

Nakon što je na Camp Nou doveden Brazilac Raphinha iz Leedsa ujedno je i produljena suradnja s francuskim nogometašem Ousmanom Dembeleom te iz Bayerna stiže jedan od najboljih napadača svijeta - Robert Lewandowski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su 'pljunuli' 58 milijuna eura za Raphinhu, Barcelona je hladno isplatila 45 milijuna eura za usluge Poljaka, kojem je već 33 godina. Mnogima je teško dati toliko za 33-godišnjaka, zato se mnogi pitaju kako si to može priuštiti Barcelona, koja se već nekoliko sezona grca u opakim dugovima? Pobogu, pa zbog toga ih je napustio i njihov Lionel Messi.

Image
Foto: Profimedia

Lionel Messi

Troši li se troši

A prije nego što su otvorili novčaniku, Barcelona je besplatno dovela Francka Kessiéa iz Milana te Andreasa Christensena iz Chelseaja. E sada, jedno od pitanja koje si svi bolje upućeni pratitelji nogometa postavljaju jest - odakle Barceloni novac za ove poslove? Opće je poznato kako je Barcelona u golemim dugovima i vrlo teškoj financijskoj situaciji. Svijet je doznao za to prošle godine kada se Barcelona javno sramotila iznošenjem detalje iz pregovora s Lionelom Messijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazalo se da Barcelona ima goleme dugove prema Argentincu, dakako uz još preostali dug od raznih kredita, a zbog rasturenog budžeta nisu mogli niti registrirati Messija, zbog čega je on morao otići u PSG. Navodno, prema ESPN-u, Barcelona je dužna oko 1.3 milijarde eura, i do sada je bilo govora o tome da mogu dovoditi igrače jedino kao "free agente", dakle bez odštete, da moraju drastično rezati primanja igračima i da mogu plaćati i registrirati igrače jedino ako nekoga prodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Frenkie de Jong

Očito zato svom silom žele prodati Frenkieja de Jonga, iako je Nizozemac u nekoliko navrata istaknuo kako želi ostati na Nou Campu. Očito im je dolazak Lewandowskog važniji od razvijanja mladog igrača. Čak je i Fabrizio Romano, dobro upućeni ekspert za transfere, izjavio kako "ne zna odakle Barceloni novac".

Laporta čarobira

A evo kako je Barcelona došla do silnih novaca za nova pojačanja. Kako bi klub nastavio funkcionirati, predsjednik Laporta je prodao deset posto prihoda od TV prava za idućih 25 godina te je dogovorio 15 posto vrijednosti 310 milijuna eura od 1. rujna. TV prava je kupila agencija Sixth Street, u vrijednosti od 230 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Barcelona od 540 milijuna eura žrtvovala 470 milijuna eura koje bi dobila u budućnosti. Ujedno je Barcelona ovog ljeta reklamni prostor prodala popularnom streaming servisu Spotifyu, po kojem će se i zvati njihov stadion. Od tog posla, Barcelona bi trebala zaraditi 435 milijuna eura kroz sljedećih osam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo