POVIJESNA ODLUKA / Evo što je odlučeno na sastanku između HNS-a i Hajduka

U Splitu je u utorak održan sastanak izaslanstva HNS-a i predstavnika Hajduka.

7.4.2015.
12:29
VOYO logo

Oči nogometne javnosti u Hrvatskoj danas su bile uperene prema Splitu, gdje je održan sastanak između izaslanstva HNS-a i predstavnika Hajduka. Predsjednik Davor Šuker u Split je poslao jake snage izaslanstva u sastavu izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović, Zorislav Srebrić, te Zoran Cvrk, čovjek zadužen za sigurnost u HNS-u. Malo prije 14 sati HNS i Hajduk poslali su zajedničko priopćenje nakon sastanka na Poljudu, a prenosimo ga u cjelosti:

U utorak je u Splitu održan sastanak čelnika Hrvatskog nogometnog saveza i HNK Hajduk vezano uz organizaciju kvalifikacijske utakmice za Euro 2016. između Hrvatske i Italije 12. lipnja na Poljudu. Obje strane označile su ovaj sastanak kao prvi korak prema rješavanju otvorenih pitanja, a sve s ciljem normalizacije odnosa između dviju nogometnih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa strane HNS-a sastanku su nazočili izvršni predsjednik Damir Vrbanović, savjetnik predsjednika Zorislav Srebrić i povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk dok su HNK Hajduk predstavljali predsjednik Uprave Marin Brbić, predsjednica NO Branka Ramljak i zamjenik predsjednice NO Nikola Koceić Bilan.

Zajednički je stav i prijedlog da se izmijeni domaćinstvo kvalifikacijske utakmice za Euro 2016. između Hrvatske i Italije koja bi se 12. lipnja 2015. godine umjesto u Zagrebu trebala odigrati u Splitu, a sve u interesu hrvatskog nogmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je predloženo da se utakmica Hrvatska - Bugarska, koja je na rasporedu 10. listopada 2015., odigra u Splitu.

HNS će sa svoje strane napraviti sve što je potrebno prema UEFA-i da se realizira odluka o promjeni domaćinstva utakmice Hrvatska - Italija za koju je već bilo prijavljeno domaćinstvo u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajednički je prijedlog da Split bude domaćin još dviju utakmica reprezentacije Hrvatske u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu za SP 2018. godine.

Uvažavajući razlike i sva otvorena pitanja koja postoje između HNS-a i HNK Hajduk, obje strane izražavaju zadovoljstvo ovim prvim razgovorom koji je protekao u pozitivnoj atmosferi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim je otvoren proces razgovora koji će se nastaviti u najskorije vrijeme.

Iako je tema sastanka bio dogovor oko organizacije nadolazećeg kvalifikacijskog sraza za EP 2016. protiv Italije u lipnju ove godine, kao i o ostalim nadolazećim eurokvalifikacijskim susretima poput sraza Hrvatske i Bugarske, njihovo sjedanje za stol gleda se kroz prizmu normalizacije odnosa na relaciji HNS - Poljud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku se dosta toga moglo dogovoriti, a u nekoj mašti pojedinih medija, nogometnih djelatnika i pratitelja domaćeg nogometa smatralo se kako bi moglo doći i do velikog obrata u kojem bi predsjednik Hajduka Marin Brbić bio amnestiran od svoje kazne. No, to se ipak nije dogodilo.

Kako bilo, ovo sjedanje za stol dviju zaraćenih strana je veliki obrat jer odavno narušeni odnosi HNS-a i Hajduka u posljednjih pola godine bili su gotovo upropašteni rigoroznim kaznama vodstvu splitskih Bijelih nakon odluke da Hajduk u studenom ne odigra derbi na Maksimiru zbog diskriminacije pripadnika Torcide koji su se, poput Bad Blue Boysa, našli na tkz. "crnim listama", upitnim zbog svoje postojanosti i zakonitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon skandala u derbiju, Šuker se prije mjesec dana nije htio sastati sa hajdukovcima jer je njihov predsjednik kažnjen, a Splićani inzistiraju da i on aktivno sudjeluje na sastanku. Što se tiče same utakmice, iako je Šuker, navodno, neformalno obećao Splitu kako će Italija igrati na Poljudu, to je naglo promijenjeno te se domaćinstvo dalo ponovno Zagrebu.

Zbog toga se podigla velika prašina, svi su popljuvali takvu odluku saveza, a nakon pritiska Šukeru i društvu konačno je došlo iz guzice u glavu, te su donijeli senzacionalnu odluku i odlučili domaćinstvo nadolazećim eurokvalifikacijskim utakmicama s Azzurima i Bugarskom ipak dati Poljudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, unatoč toj odluci, Šuker je ipak napravio grešku u koracima, jer se osobno nije on pojavio u Splitu, nego je poslao delegaciju. To itekako kompromitira navodnu iskrenost HNS-a i ne rastjerava "crne oblake sumnje" Šukera i društva, koji su itekako prisutni ne samo nad Dalmacijom već i nad čitavom Hrvatskom.

Vrijedi istaknuti kako je veliki broj novinara na Poljudu čekalo ishod sastanka predstavnika HNS-a s čelnicima Hajduka, među kojima je bio i kažnjeni predsjednik Hajduka Brbić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo