ZANIMLJIV KUT GLEDANJA / Stručnjak pokušao objasniti fenomen Torcide i zašto su izazvali nerede: 'To je njima jako važno, time komuniciraju s igračima'

Image
Foto: Pixsell/PIXSELL

Prema pisanju medija, istražitelji kao motiv izgreda navode nezadovoljstvo pripadnika Torcide kojima uprava Dinama nije dopustila ulazak na stadion

24.5.2022.
22:42
Pixsell/PIXSELL
VOYO logo

Suci istrage velikogoričkog Županijskog suda odredili su jednomjesečni istražni zatvor za 42 navijača Hajduka koji su prijavljeni zbog subotnjeg izazivanja nereda i sukoba s policijom na odmorištu Desinec na autocesti A1. Svim pritvorenim pripadnicima Torcide određen je pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, precizirano je na Županijskom sudu u Velikoj Gorici.

Riječ je o 31 punoljetnom muškarcu i 11 mlađih punoljetnika koji su u skupini od oko 250 do 300 pripadnika Torcide, nakon subotnje utakmice u Zagrebu, zaustavili promet na autocesti A1 te potom trčeći krenuli prema benzinskoj postaji gdje su nasrnuli na policajce. Pritom su na policajce bacali razna aktivirana pirotehnička sredstva, staklene boce, kamenje, iščupane prometne znakove, požarne aparate, kante za smeće i druge predmete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sukobu je ozlijeđeno 20 policajaca te 14 osumnjičenika, a četiri navijača su propucana kada je policija upotrijebila vatreno oružje. Oštećena su i četiri službena policijska vozila te inventar benzinske postaje.

Image
ODLUKA U VELIKOJ GORICI /

Torcidaši skrivenih lica izvedeni pred sud: DORH traži istražni zatvor za 44 navijača

Image
ODLUKA U VELIKOJ GORICI /

Torcidaši skrivenih lica izvedeni pred sud: DORH traži istražni zatvor za 44 navijača

'Dalmacija živi za Hajduk'

Prema pisanju medija, istražitelji kao motiv izgreda navode nezadovoljstvo pripadnika Torcide kojima uprava Dinama nije dopustila ulazak na stadion. Zbog toga su se pripadnici Torcide dogovorili da će izazvati incident na odmorištu autoceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih se dana mnogi trude objasniti zašto je došlo do ovakvih nereda, a među njima je i Marin Galić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, koji prati fenomen navijačkih skupina.

"Jednostavno cijeli grad, Dalmacija živi u principu za Hajduk. To ne znači da u Zagrebu ima manji broj navijača, ali možda je veća sredina, disperzija. Ne možete osjetiti takvu fanatičku povezanost koja postoji u Splitu", rekao je Galić za Novu TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je došlo do nereda

Tvrdi kako se malo tko usudi komentirati kritizirati Torcidu... "Jeste li vidjeli u posljednjih 15 godina da se netko usudio kritizirati Torcidu, a da je bio na čelu grada? To se i sada primjenjuje", rekao je Galić, koji tvrdi da sljedeći susret Dinama i Hajduka "neće završiti dobro".

"Sigurno će imati reperkusije na sljedećim derbijima. Nakon ovih tenzija nemoguće je da derbi protekne u normalnom tonu", rekao je Galić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veli i da nema nikakvog opravdanja agresiju. "Nema nikakvog opravdanja za agresiju. Oni unutar sebe znaju točno što se dogodilo. Prava istina nikada neće u potpunosti izaći van. Nitko nije crn ni bijel. Postoji organizacija, Torcida je jako dobro organizirana", smatra Galić i naglašava kako su i Torcida i BBB uvijek imali političke i sportske protivnike.

Galić je dao svoje mišljenje o tome zašto su izbili neredi na A1 i odakle nezadovoljstvo Torcide. "Navijač kada dođe na utakmicu ima svoj ritual. Dio rituala je i vizualna i verbalna ekspresija. To je njima jako važno, oni time komuniciraju s igračima, navijačima, protivničkim navijačima. Zabranili su im čak i dio verbalne komunikacije", rekao je Galić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, isti uvjeti nisu primijenjeni s druge strane. "Posljednjih pet godina nije bilo takve bakljade, transparenata", rekao je Galić između ostalog.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo