ŠTO ZAPRAVO ZNAČI I KOLIKO JE UISTINU OTROVNA MAMIĆEVA PORUKA? / Bjelica je bivši. A jednu ironičnu stvar morate zapamtiti

Image
Foto: Pixsell

Tko se još nije pomirio, ili tko je dvojio, sada više ne mora. Bjelica je gotovo sigurno bivši trener Dinama

31.3.2020.
11:51
Pixsell
VOYO logo

Godinama je Zdravko Mamić molio, nagovarao i pokušavao pridobiti Nenada Bjelicu da preuzme Dinamo, barem je sam tako rekao, ali trener je birao neke druge poslove i izazove u Italiji, Poljskoj, sve dok konačno nije odlučio doći.

S Dinamom je napravio čuda, i to nekoliko. Ispisao je povijest prezimivši u Europi i igravši osminu finala Europa lige prošle sezone, u Ligi prvaka polučio je najbolje rezultate u povijesti kluba, povisio je vrijednost cijeloj momčadi i nekima čak i za više od sto posto, stvorio je djelotvoran sustav, stvorio je Danija Olma, Brunu Petkovića, Mislava Oršića... Vratio je navijače na tribine, natjerao ih je da zavole i njega i dečke, napravio ih je herojima i to čak iako je u više navrata direktno govorio kako je na "vrućoj liniji" sa Zdravkom Mamićem nekoliko puta tjedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

09.02.2020.,Zagreb - Stadion Maksimir, 21. kolo Hrvatski telekom Prve HNL: Dinamo - Gorica.Nenad Bjelica

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Napad na Bjelicu

No, onda se preko noći sve promijenilo. Mamiću je Bjelica očito počeo silno smetati, možda zbog činjenice da ga navijači i ljudi vole, možda zbog toga što želi autonomiju i što želi menadžersku ulogu, možda zbog toga što ne želi dovoditi igrače koje Mamić želi, možda zbog toga što se ne boji reći što mu je na umu, možda samo zato što je snažnog karaktera i što je izgrađena persona koja ne savija kičmu ni pod kim, možda jer se zbog Bjelice, samo prividno, stvorila slika o Mamićevu slabljenju utjecaja. Razloga je napretek...

Mamić je, stoga, odlučio pribjeći vrlo ružnoj taktici i zadao je Bjelici podosta nizak udarac. U svojoj posljednjoj objavi Mamić je prvo igračima spočitnuo kako su se nogometaši Barcelone mogli odreći 70 posto plaće, a zatim je javnosti otkrio kolika je Bjeličina plaća i to doslovce u zadnju lipu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Messi i suigrači su se odrekli 70% primanja, belgijski nogometaši će mjesečno preživljavati s 13.000 kuna, Žilina koja je sedmerostruki prvak Slovačke, je proglasila bankrot, Cristiano Ronaldo, Juventus, Bayern München i mnogi drugi su se solidarizirali, te pokazali da se na muci poznaju junaci. Dinamo se priprema za vremena ispred nas i svi moramo nositi dio tereta. Sve uspjehe klub je honorirao, nikome nije ostao dužan, te je omogućio uvjete rada kakve nema nitko u ovom dijelu Europe, a to će raditi i ubuduće. Game over", napisao je Mamić.

Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

07.08.2019., Grude, Bosna i Hercegovina - Sprovod Blagice Bandic, majke gradonacelnika Grada Zagreba, Milana Bandica, na mjesnom groblju u Grudama. Zdravko Mamic.

Odjednom transparentnost

Ispod provokativne poruke otkrio je kako je Dinamo Bjelici u posljednih 20 mjeseci isplatio 24 milijuna 385 tisuća 673 kune i jednu lipu. Treba ovdje par stvari naglasiti i posebno zapamtiti. Prvo, napravio je nešto što se nikada ne radi, javnosti je otkrio koliko trener zarađuje, i to ne bilo koji trener već onaj koji je "njegovu" Dinamu donio, samo ove sezone, 30 milijuna eura čistog novca plus još 20-ak od Olmova transfera i još osam milijuna ljetos od Šunjića. Napravio je to treneru koji je ispisao povijesti i najboljem strategu u novijoj povijesti kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo, Mamić je valjda prvi put u povijesti svoje vladavine odlučio u javnosti biti u potpunosti transparentan. To je segment koji zaista valja zapamtiti. Šteta samo što je transparentnost primijenio na drugima, a ne na sebi. I šteta što je transparentnost iskoristio kako bi maksimalno diskreditirao trenera koji je, barem na kratko i prividno, uspio Dinamo ponovo učiniti klubom, a ne "prćijom".

Image
Image

11.12.2019., stadion Maksimir, Zagreb - UEFA Liga prvaka, skupina C, 6. kolo, GNK Dinamo - Manchester City. Pep Guardiola , Nenad Bjelica Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

'Game over'

Sramotno je, naglasit ćemo još jednom, da se čovjeku koji je revitalizirao Dinamo u svakom pogledu, javno spočitavaju visoka primanja, koja je, ma koliko ona visoka bila, pošteno zaradio. Još je gore to što ga se pokušava prikazati pohlepnim i bezobzirnim, a svakako je ironično u cijeloj priči da to radi Zdravko Mamić, bjegunac od hrvatskog pravosuđa nepravomoćno osuđen za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama i čovjek koji ima još dvije optužnice, jednu tešku 199 milijuna kuna i drugu od 16,7 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko se još nije pomirio, ili tko je dvojio, sada više ne mora. Bjelica je gotovo sigurno bivši trener Dinama, ako do sada nije bilo jasno, Mamić je to rekao doslovce u dvije riječi: "Game over".

Imamo za kraj samo jedno, ha, retoričko pitanje. Ako je već uveo praksu transparentnosti, hoće li je možda početi primjenjivati i na sebi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo