BOMBA IZ GORICE /

Srpski bogataš ulazi u Goricu? Veliko bogatstvo stekao u SAD-u, a nema koga ne poznaje

Image
Foto: Saša Despot/Zurnal24/PIXSELL

Klub s juga engleske obale spasio je od stečaja 1999. te ga vratio u Premier ligu. U rujnu 2003. godine, nakon prve pobjede u prvoj utakmici Premier lige, veliko slavlje je priređeno na ulicama Portsmoutha. Uprava grada je Mandarića dočekala s najvećim počastima dostojnima kraljevske obitelji

18.10.2024.
14:36
Saša Despot/Zurnal24/PIXSELL
VOYO logo

Prije dva dana predsjednik HNK Gorica, Nenad Črnko najavio je da u klub dolazi novi investitor koji će postati i većinski vlasnik kluba. Črnko nije htio reći o kome se radi, a slovenski portal Nogomania doznaje da se radi o Milanu Mandariću.

Image
LUDNICA /

Tri kola prije kraja prvenstva 60% lige u borbi za naslov

Image
LUDNICA /

Tri kola prije kraja prvenstva 60% lige u borbi za naslov

Ogromno je to ime s ovih prostora. Mandarić je Srbin rođen u Gospiću, a veliko bogatstvo je stekao u Sjedinjenim Američkim Državama kamo se preselio 70-ih godina prošlog stoljeća nakon što je bio pod stalnim pritiscima komunističke vlasti u Jugoslaviji kao privatnik bavio proizvodnjom automobilskih dijelova. Firmu je naslijedio od oca i tako zaradio prvo bogatstvo. U SAD-u je još sedamdesetih vidio perspekitvu IT-a, njegova je firma Lika Corporation surađivala s Appleom, a Mandarić ju je prodao 1980. godine za 10 milijuna dolara i osnovao novu tvrtku, Sanmina. Nova firma Milana Mandarića bila je smještena u San Joséu, a bavila se proizvodnjom visokokvalitetnih uređaja iz područja telekomunikacija. Kako je Sanmina iz godine u godinu postajala sve uspješnija, Mandarić je proglašen poduzetnikom godine u Americi, povodom čega je bio pozvan na večeru s američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doveo Bobbyja Moorea i Peléa

Bogatstvo je počeo ulagati u nogomet pa je osnovao i klub San José Earthquakes. Bio je uključen u dogovore za dovođenje poznatih nogometnih velikana poput Bobbyja Moorea i Peléa na tlo Amerike. U to vrijeme posebno je bio blizak s čuvenim irskim igračem Georgeom Bestom koji je svom sinu dao srednje ime Milan.

Mandarić se nakon SAD-a fokusirao na Europu, bio je vlasnik Charleroia i Nice, a najpoznatiji je kao predsjednik Portsmoutha. Klub s juga engleske obale spasio je od stečaja 1999. te ga vratio u Premier ligu. U rujnu 2003. godine, nakon prve pobjede u prvoj utakmici Premier lige, veliko slavlje je priređeno na ulicama Portsmoutha. Uprava grada je Mandarića dočekala s najvećim počastima dostojnim kraljevske obitelji, navijači su uzvikivali njegovo ime i pjevali pjesme njemu u čast, a te godine stotine djece su u Engleskoj nazvane imenom Milan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandarić je 2006. prodao Portsmouth, a još je bio vlasnik Leicestera i Sheffield Wednesdayja koji je također spasio od stečaja. Odlučio se tada vratiti na ove prostore, od 2015. do 2019. godine bio je vlasnik ljubljanske Olimpije. U klub je uložio dosta novca i doveo ga do prve titule prvaka nakon 21 godine. Pod zadnje je bio dopredsjednik Vojvodine, a čini se da sada stiže još bliže svojem rodnom kraju i da će postati većinski vlasnik Gorice.

POGLEDAJTE VIDEO: Gorica predstavila igrača koji je nestao prošlog mjeseca

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
PFL
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo