PRVI HRVATSKI IZBORNIK / Srbi se prisjetili najboljeg strijelca Dinama u povijesti i njegove kultne izjave: 'Ta mi noga ne treba, nisam s njom zabijao'

Image
Foto: Facebook/Zona Dinamo

Ostavština atraktivnog golgetera ogromna je, što za hrvatske, ali i šire pojmove...

6.8.2023.
10:14
Facebook/Zona Dinamo
VOYO logo

Na današnji dan 1936. godine rodio se Dražan Jerković. ''Nevjerojatan igrač, pravo napadačko savršenstvo'', o Dražanu pišu srpski mediji. Također, navode ga i kao jednog od najboljih jugoslavenskih napadača svih vremena.

Image
ULOG JE OGROMAN /

Dinamo i AEK odigrat će ratničke utakmice, a prevagu nose Maksimirski 'Ibra' i atenski 'CR7': Ključevi uspjeha u njihovim su rukama

Image
ULOG JE OGROMAN /

Dinamo i AEK odigrat će ratničke utakmice, a prevagu nose Maksimirski 'Ibra' i atenski 'CR7': Ključevi uspjeha u njihovim su rukama

Jerković je u Hrvatskoj ipak poznatiji i cijenjeniji zbog nekih drugih stvari. Jedna od njih je činjenica da je upravo on najbolji strijelac Dinama u povijesti, sa svoja 322 gola u 315 utakmica je i najučinkovitiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dresu Plavih osvojio je prvenstvo Jugoslavije 1958. godine, a u tri navrata osvajao je i Kup Maršala Tita sa zagrebačkim klubom.

U dresu Jugoslavije sudjelovao je na prvom Europskom prvenstvu koje se održalo 1960. godine, te je osvojio srebrnu medalju, a posebno su važna bila njegova dva zgoditka u polufinalu. Ono po čemu je još više ostao upamćen je SP u Čileu 1962. godine, na kojem je zabio 4 pogotka i tako dijelio prvo mjesto na listi najboljih strijelaca sa legendama poput Garrinche, Suareza...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najatraktivniji igrač svojeg doba

''Njegove čuvene škarice i dan danas se prepričavaju, a mnogi smatraju da su bile atraktivnije i od Peleovih. Svjedoci su pričali da je cijeli stadion grmio u trenutku kada se Jerković priprema za škarice. To je bila njegova specijalnost, a njegovi golovi bili su vjerovatno najatraktivniji u tom razdoblju'', tvrdi srpski Kurir.

Jerković je preminuo u Zagrebu 2. prosinca 2008. godine, samo sedam dana nakon kultne izjave nakon netom završene amputacije noge: ''Ionako mi lijeva noga ne treba, s njom nisam nikada zabijao''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavština Dražana Jerkovića je ogromna, osim što ga cijene kao jednog od najvećih jugoslavenskih nogometaša, on je oduvijek isticao da je veliki Hrvat i dinamovac, najbolji je strijelac voljenog kluba, a pamtimo ga i po tome što je on prvi izbornik hrvatske nogoBio metne reprezentacije, koja je svoju prvu utakmicu odigrala protiv SAD-a na Maksimiru 1990. godine.

FNC 12 iz pulske Arene ekskluzivno ćete 2. rujna moći gledati na streaming platformi Voyo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo