FOTO: / Split slavi prvu europsku pobjedu na svom stadionu!

Nogometaši RNK Split pobjedom su otvorili prvu službenu utakmicu u novoj sezoni. U prvom pretkolu Europske lige pobijedili su armensku Miku iz Jerevana s 2:0.

3.7.2014.
14:31
VOYO logo

SPLIT: Zagorac, Glavina, Glumac, Rugašević, Galović, Ibriks, Vojnović, Erceg, Vidović, Bilić, Belle

MIKA: Kasparov, Voskanyan, Poghosyan, Petrosyan, Satumyan, Arakelyan, Barseghyan, Movsisyan, Armen, Karapetyan, Beglaryan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelac: 1:0 Glumac (38'), 2:0 Vojnović (87') Za momčad iz Splita je ovo bila prva povijesna europska utakmica u svome Parku mladeži te su je odradili posve zadovoljavajuće. Istina, po prikazanom je Split trebao i s većom razlikom dočekati uzvrat u Armeniji, ali vjerojatno će i ova dva pogotka biti dostatna za prolaz.

Splitovci su pred oko 1500 gledatelja na Parku mladeži opravdali ulogu favorita već nakon prvih 45 minuta, ali imali su i dosta sreće. Naime, utakmica je otvorena velikom šansom gostiju u šestoj minuti. Branič domaćih Galović napravio je veliku grešku u obrani, Satumyan je prihvatio poklonjenu loptu, izašao 'jedan na jedan' pred vratara Zagorca, i na sreću, pucao pored gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravih prilika nije bilo sve do 38. minute kad je Split poveo. Bio je to mat u dva poteza. Dvostruki asistent Erceg je izveo slobodan udarac, a Tomislav Glumac glavom zabio za 1:0.

Mogli su Crveni već u 55. minuti riješiti sve dileme, ali prazan gol je s nekoliko metara promašio Mate Bilić. Povratnik iz Španjolske imao je par minuta poslije još jednu dobru priliku, ali na potvrdu bolje igre domaćih čekalo se sve do 87. minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno je Erceg zakuhao situaciju opasnim ubačajem u kazneni prostor, Vojnović je pucao, gostujući vratar obranio, ali lopta se ipak otkotrljala u mrežu.

Uzvratna je utakmica na rasporedu za sedam dana, a Split u Armeniju putuje s pristojnom prednosti i opravdanom ulogom favorita. Naime, Armenci imaju više europskog iskustva, ali su redom naučili na ispadanja. Ovo im je 12. izlazak na europsku scenu, a dosad su samo jednom uspjeli proći u naredno kolo. Još davne 2007. su izbacili MTK, a posljednjih godina su ispadali od crnogorskog Rudara i makedonskog Rabotničkog, ali i uglednijih Helsingborgsa i Valerenge...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Split je 2011. na europskoj premijeri lakoćom izbacio Domžale, ali onda zapeo protiv Fulhama, uz odličan otpor Englezima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo