ŠPANJOLSKA U FINALU LIGE NACIJA / Veličanstvena Furija srušila prvaka Europe i nanijela Talijanima prvi poraz ikad na neosvojivoj utvrdi

Image
Foto: Profimedia

Furija je u finalu Lige nacija

6.10.2021.
22:47
Profimedia
VOYO logo

Liga nacija

Polufinale

Mjesto: San Siro

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni sudac: Karašev (Rusija)

ITALIJA - ŠPANJOLSKA 1-2

ITALIJA (4-3-3): Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Bastoni, Emerson – Barella, Jorginho, Verratti – Chiesa, Bernardeschi, Insigne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZBORNIK: Roberto Mancini.

ŠPANJOLSKA (4-3-3): Simon – Azpilicueta, Laporte, P. Torres, Alonso – Koke, Busquets, Gavi – Sarabia, F. Torres, Oyarzabal. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZBORNIK: Luis Enrique.

Prvi finalist nogometne Lige nacija je Španjolska koja je u srijedu navečer na San Siru s 2-1 pobijedila Italiju, aktualnog europskog prvaka. U finalu će Španjolci igrati protiv pobjednika dvoboja Francuska - Belgija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzvratili za poraz na Euru

Španjolska je tako uzvratila azzurrima za poraz u polufinalu Eura, ali je ujedno prekinula dugački, rekordni pobjednički niz Italije koja je izgubila nakon čak 37 susreta bez poraza. Isto tako, ovo je Talijanima bio prvi poraz u povijesti na San Siru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na susretu je prvo zaprijetila Italija, u 5. minuti je udarac isprobao Chiesa, no španjolski vratar Unai Simon nije imao problema s tim.

Kao i uvijek kada igra Španjolska tako je i ovaj put „furija“ dominirala posjedom i vrlo brzo počela kontrolirati situaciju na San Siru. Počeli su potom i Španjolci prijetiti. Prvo je u šansi bio Oyarzabal, a onda je isti igrač asistirao, a Ferran Torres majstorski okončao akciju u 17. minuti za 1-0 Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijani imali svoje šanse

Dosta bolji dojam je ostavila Španjolska u uvodnih 20-ak minuta, ali su se tada počeli buditi i europski prvaci koji su u 34. i 35. minuti imali dvije sjajne šanse za izjednačenje. Prvo je Bernardeschi, iskosa, pucao vrlo lukavo u bliži kut bez uspjeha, a u sljedećem napadu je Insigne dobio savršenu loptu na desetak metara te je imao samo španjolskog vratara ispred sebe. No, topovski je pucao - neprecizno.

Image
JESTE LI OVO PRIMIJETILI? /

Navijači talijanske reprezentacije tijekom utakmice vrijeđali vlastitog igrača, jednu stvar mu još uvijek nisu oprostili

Image
JESTE LI OVO PRIMIJETILI? /

Navijači talijanske reprezentacije tijekom utakmice vrijeđali vlastitog igrača, jednu stvar mu još uvijek nisu oprostili

U završnom dijelu prvog poluvremena Italija je dodatno potonula. U 42. minuti je Bonucci, zbog udaranja laktom Busquetsa, dobio drugi žuti karton, a u nadoknadi je opet proradila veza Oyarzabal - Ferran Torres za 2-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S istim brojem igrača Španjolska je znala držati loptu u svojim nogama, a sve je Španjolcima bilo još lakše s igračem više u nastavku susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija u 83. smanjila na 2-1

Nije furija imala velikih potreba zabiti treći gol, već je uspavala igru, makar su Talijani pokazali da i brojčano inferiorni mogu iz kontranapada opasno zaprijetiti. No, i u takvom odnosu snaga Španjolska je imala najbolje šanse. U 63. minuti je Oyarzabal glavom pucao tik pored talijanske vratnice. U 78. je, pak, meč-loptu imao Alonso, ali je fantastično reagirao Donnarumma.

U 83. minuti atmosfera na San Siru je eksplodirala. Sve je potaknuo sjajni Federico Chiesa koji je na sredini travnjaka ukrao loptu, istrčao kompletnu kontru, a dobro ga je pratio Pellegrini koji je završio akciju za 1-2. Do kraja je Italija ipak bila daleko od potencijalnog izjednačenja i produžetaka, a Španjolska je zasluženo izborila finale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak (20:45 sati) u Torinu se igra drugi polufinalni ogled, a sastaju se Francuska i Belgija.

U nedjelju se igra utakmica za treće mjesto (15 sati), kao i finale (20:45 sati).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liga nacija, polufinale: Italija - Španjolska 1-2 (Pellegrini 83 / Ferran Torres 17, 45+2)

GOTOVA JE UTAKMICA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - Igrat će se još 5 minuta. Španjolci imaju posjed.

86' - Kakva završnica. Furija je sad imala šansu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

83' - GOOOL - Italija zabija iz kontre. Nevjerojatno, bili su toliko nemoćni, ali Chiesa je ukrao loptu, povukao napad i onda nesebično dodao Pellegriniju za 2-1. Može li Italija do izjednačenja?

78' - Dommarumma je briljantno obranio Furiji, koja je izigrala Talijane na širokom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

76' - Talijani pokušavaju pritisnuti presingom Španjolce, ali strašno se pritom umaraju.

72' - Italija ne može do lopte, cure minute i Španjolska je sve bliže finalu Lige nacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

68' - 68% na prema 32% u posjedu lopte za Španjolsku. Furija dominira kultnim San Sirom.

67' - Italija i Španjolska u drugom su dijelu imali po jednu dobru priliku. Talijani su pogodili gredu a Furija je promašila čistu priliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

59' - Chiesa izgleda dobro ali ne može sam.

56' - Smirila se utakmica. Španjolci su preuzeli posjed lopte i kontroliraju susret, totalno su umirili susret a Talijani ne mogu ništa s igračem manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

48 - Ostane li ovako do kraja, bit će to prvi poraz Italije na San Siru u povijesti ovog stadiona

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

47' - Gotovo je prvo poluvrijeme.

45+2' - GOOOL: Mat i tri poteza, Španjolci ne mogu prestati s tom produkcijom golova. Alonso - Sarabia - F. Torres - Kako nogomet može biti jednostavan. 11 Torresov gol u posljednjih 15 susreta za Furiju. Španjolcima puna šaka brade. 2-0 za Španjolsku.

43' - Kakav udarac za Italiju, nevjerojatno. Bonucci je od ranije imao žuti karton zbog prigovora, a sada je udario laktom u glavu Busquetsa i dobio drugi žuti, što znači crveni karton. Teška situacija za Talijane.

37' - Oyarzabal je bio u prilici, ali uhvatio je to talijanski golman. Odličnu utakmicu gledamo.

35' - Insigneeeee, jaooooo, ovo je morao biti gol. Kakva šansa, nova. Kao da mu se kroz glavu motalo u kakvoj je šansi. 6-5 za Italiju u pokušajima.

34' - Vratnica Italije, Bernaderschi je sjajno izbacio suparničkog igrača i tukao ali nije ušlo.

28' - Di Lorenzo je umalo uzvratio nakon ubačaja iz kornera.

19' - Kakva opsada talijanskog gola. Umalo je Donnarumma dobio gol. Kako je to bilo blizu, već smo vidjeli loptu u mreži. Španjolska je već u idućem napadu mogla povisiti svoje vodstvo, ali udarac Alonsa je s crte očistio Bonucci.

17' - GOOOOL: Španjolska vodi, F. Torres je zabio i treću za redom. Oyarzabal je ubacio, a Torres nogom zakucao loptu u sami kut... Kakva lopta Oyarzabala, prava ljepotica. Španjolci su napali preko lijeve strane, Mikel Oyarzabal je probio stranu pa onda u petercu vidio Ferrana Torresa koji je to pospremio u mrežu.

13' - Kakva prilika za Španjolsku, strpljivi su bili Španjolci i došli u šansu da s 5 metara poentiraju.

10' - Italija je u prvih 10 minuta opasnija, konkretnija.

6' - Bastoni je sad pokušao. Drugi udarac za Italiju. Niz nepobjedivosti Italije traje 3 godine a na kultnom San Siru nitko nikad nije Italiju dobio.

5' - Chiesa tuče s 17 metara desnom, fantastičan udarac ali Simon to sjajno skida. Chiesa je u odličnoj formi u posljednje vrijeme.

3' - Ubačena lopta s desne strane oštro u kazneni prostor Italije ali ne stižu to igrači Furije.

1' - Počela je utakmica. Španjolci su krenuli prvi.

Europski prvak Italija i Španjolska od 20:45 na kultnom milanskom San Siru igraju prvu utakmicu polufinala Lige nacija. U drugom polufinalu sutra igraju Belgija i Francuska.

Repriza polufinala Eura

Bit će ovo repriza polufinala Eura kad je Italija slavila nakon izvođenja penala. I dok će se ostale nacionalne momčadi ovih dana boriti za bodove koji znače odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru sljedeće godine, četiri ponajbolje europske reprezentacije u Italiji će igrati za novi pehar. Oni će imati svoj turnir.

Ovog tjedna dobit ćemo, naime, novog pobjednika Lige nacija. Portugal će se oprostiti od trona, a novi pobjednik tražit će se između Italije, Španjolske, Belgije i Francuske.

'Italija je zasluženo pobijedila na Euru'

"Nogometni svijet je vrlo kompleksan. Ako imate velike igrače, svejedno vam ništa nije garantirano, a Italija ima sjajne igrače i trenera. Zasluženo su pobijedili na Euru, a sada će također imati sličan stav, kao i stil igre. Počašćen sam što ću igrati protiv igrača svjetske klase kakve posjeduje Italija", rekao je kapetan Furije Sergio Busquets.

Image
Foto: Profimedia

Italija i Španjolska vodili su veliku bitku u polufinalu Eura 2020.

Izbornik Italije Roberto Mancini napravio je fantastičan posao s Azzurrima. Preuzeo je reprezentaciju u svibnju 2018. godine nakon što je ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, te je u miru izgradio momčad za povratak među europsku reprezentativnu elitu. Nanizao je Mancini čak 37 utakmica bez poraza i oduševio nogometnu Europu, a kruna svega bilo je osvajanje naslova prvaka Europe nakon pobjede protiv Engleske na jedanaesterce u finalu odigranom na Wembleyju.

'Osvajanje Eura bilo je sjajno'

"Osvajanje Eura bilo je sjajno, jer smo mnoge ljude učinili sretnima, i mlade i stare. Navijači su bili entuzijastični, ali mi igramo da zabavimo ljude, svi smo uživali i tome. Bilo bi čudesno osvojiti Ligu nacija odmah nakon Europskog prvenstva, te se rano kvalificirati na Svjetsko prvenstvo, ali neće biti nimalo lagan posao", upozorava talijanski izbornik.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo