SKANDALOZNI SUIGRAČ NIKE KRANJČARA: / 'Ako želite konflikt, nema problema, tu sam'

Image
Foto: AFP, PAUL ELLIS

Guardian donosi priču o 'zločestom dečku engleskog nogometa', ludom Joeyu Bartonu (34).

24.9.2016.
9:00
AFP, PAUL ELLIS
VOYO logo

Nakon najvećeg škotskog derbija između Celtica i Rangersa (5-1 za Celtic) jedan je ogorčeni navijač Rangersa nazvao policiju, predstavio se kao Niko Kranjčar i prijavio nestanak zvijezde Rangersa Joeyja Bartona.

Video se pojavio na jednoj navijačkoj stranici na Facebooku, a prikazuje neimenovanog muškarca kako upućuje telefonski poziv policiji. Očito ljutitog što je njegov klub bio deklasiran od mrskog i velikog rivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nestao Barton

“Želio bih prijaviti nestanak osobe”, kazao je muškarac telefonski nakon što mu se javio policijski službenik, a potom se predstavio kao naš Niko Kranjčar i rekao da traži Joeyja Bartona koji u toj utakmici i nije baš oduševio, isto kao što je podbacio i sam Kranjčar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E sad dolazimo do Bartona, glavnog lika priče Guardiana. Naime, Barton je trebao biti najveća zvijezda engleskog nogometa. Trebao!

Veliki talent, ali i velika 'bomba'

Jer talent koji je imao u sebi bio je uistinu velik, no svoju je karijeru bacio u blato jer je ljubav prema skandalima bila jača od one prema nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barton je oduvijek bio vječna bomba u svakoj svlačionici u kojoj se nalazio. Ali isto tako posjedovao je talent kakav se rijetko viđa. I zbog toga su treneri polagali nade u njega i taj njegov poriv za skandalima gurali u stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Najviša stabla uvijek su najviše na udaru vjetra'

"Nakon tjedna u kojem je prijavljen njegov nestanak, suspendiran iz kluba i u kojem je završio ponovno kao glavna skandal priča, Joey Barton bi se trebao osjećati - jadno! Proteklih godina Barton je impresionirao, šokirao i još koješta, u svojoj namjeri da se dokaže da vrijedi", počinje svoju priču Guardian o Bartonu.

"Najviša stabla uvijek su najviše na udaru vjetra", kazat će Barton aludirajući na onu staru "za dobrim konjem, prašina se diže".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divlji i neobuzdan karakter

"To dolazi samnom. Jer, to sam ja".

I upravo zbog tog svojeg divljeg i neobuzdanog karaktera, ovaj "zločesti dečko engleskog nogometa" sam je sebi presudio u Rangersima. Naime, nakon debakla protiv Celtica, Burton se na treningu žestoko posvađao sa suigračem Andyjem Hallidayjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Menadžer Celtica Mark Warburton suspendirao ga je na šest dana, kako bi se malo ohladio. Barton se putem Twittera u svojem priopćenju prvo ispričao za "neprimjerene stvari koje je kazao u afektu", a nakon toga njegov karakter učinio je svoje pa je ubrzo na Twitteru plasirao komentar "kako isprika nekoj osobi ponekad ne znači da je osoba koja se ispričala u krivu, a osoba kojoj je isprika upućena u pravu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOTALNO LUDILO NAKON DERBIJA: ‘Kranjčar’ nazvao policiju i prijavio nestanak suigrača

Komentar na društvenim mrežama koštao ga suspenzije

Ova priča se zakotrljala u tom smjeru da je narednog jutra nazvao redakciju TalkSporta i ekskluzivno kazao kako ne osjeća da se uopće treba ikome ispričavati zbog ičega.

"Možda sam jedino trebao sve to bolje iskomunicirati", dao je do znanja Barton. Naravno, menadžer momčadi Warburton odmah ga je zvao na razgovor. Bio je jako ljut zbog nastavka ponašanja, kao i zbog toga što je dao intervju bez odobrenja kluba i produljio mu je suspenziju na još tri tjedna. Warburton je to objasnio kako "i Bartonu i klubu treba malo vremena i prostora kako bi razmislili o svemu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar BBC John English uvjeren je da Burton više nikad neće obući dres Rangersa.

''Do sada nije pokazao ništa, a svlačionica ga ne podnosi. Mislim da je njegova karijera u Rangersima gotova'', dao je do znanja English.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karijera prepuna skandaloznih ponašanja

Inače, Barton je napisao i autobiografsku knjigu o svojoj karijeri koja je puna kontroverzi i slučajeva koji nemaju baš puno veze s nogomet.

Ali imaju sa skandaloznim ponašanjem i njegovim nekadašnjim divljim karakterom, kako je on to isprezentirao u knjizi u kojoj se spominju skandali poput onog kad je Thiaga Silvu nazvao debelom brazilskom pi*kom", Neymara nogometnim Bieberom, kao i onaj iz 2007. kad je na treningu prebio suigrača u Manchester Cityju Ousmanea Daboa. Da, u knjizi uistinu ima svega o njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potukao se sa Građanima

Jedan od najpoznatijih incidenata ludog Engleza dogodio se u svibnju 2012., kad se u dresu QPR-a na utakmici protiv svog bivšeg kluba Manchester Cityja potukao s Građanima.

Najprije je laktom udario Carlosa Teveza, za što je dobio crveni karton, da bi onda nogom udario Sergija Aguera, pa za kraj glavom pogodio Vincenta Companyja. Sad kad se tog sjeti, daje do znanja kako se ipak smirio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prije bih nalupao nekog'

"Nakon što smo deklasirani u Old Firmu prije bi doslovno nalupao nekog. Ali ovog sam puta sve šokirao i rukovao se sa svima. Jako je bitno imati hrabrosti, pogledati svakog igrača Celtica u oči i kazati: 'Dobro ste odigrali'. Pomeli su nas sa 5-1 u najvećoj utakmici u našoj zemlji i jednostavno ima dana kad moraš kazati: 'Znaš što? Oni su bili bolji od nas danas", kazao je Barton i dodao kako se ne osvrće previše na kritike jer je bio i u težim situacijama u karijeri:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, GRAHAM STUART

'Ne, ja nikad nisam igrao kao Messi'

"Ne, ja nikad nisam igrao kao Messi u svojoj karijeri. S jedne strane u ovoj priči imaš medije koji imaju svoj pogled na neku prezentaciju nogometaša, a na drugoj osobu koja je jaka u glavi poput mene, nekoga koja je svjesna svojih kvaliteta. I ne, ovo nije bila moja najgora partija u karijeri. Nije bila bajna, ali definitivno niti najgora. Možete me kritizirati koliko hoćete, a ja ću vam odgovoriti: 'Koji ku*ac vi znate!', u svojem stilu je dao do znanja i poručio svim svojim neprijateljima i kritičarima.

"Gospodo, ako hoćete konflikt, nema problema. Neću pobjeći od njega. Nikad!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv Bartona pokrenuta i istraga

Međutim, nije tu kraj mukama po Bartonu. Škotski su mediji doznali, a BBC prenosi, da je Burton uplatio novce na pobjedu Barcelone protiv Celtica u prvom kolu Lige prvaka, a klađenje u Škotskoj strogo je zabranjeno za sve igrače, trenere, klupske dužnosnike, odnosno za sve one koji na bilo koji način participiraju u škotskom nogometu.

Kako zabrana klađenja nije ograničena samo na Škotsku, engleski nogometni savez pokrenuo je istragu protiv Bartona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo