Skandal koji će ih koštati milijarde dolara?!

Uoči izbornog kongresa FIFA-u potresa veliki korupcijski skandal.

31.5.2011.
21:43
VOYO logo

U srijedu je na rasporedu 61. izborni kongres FIFA-e na kojem bi dosadašnji predsjednik Joseph Blatter trebao dobiti četvrti mandat, budući da više nema protukandidata.

No, vremešnom Švicarcu su uoči reizbora poprilično naudili naglo suspendirani članovi Izvršnog odbora, Kataranin Mohamed Bin Hammam, koji je sve do prošlog vikenda bio Blatterov protukandidat, te Jack Warner (Trinidad i Tobago).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svjetlo dana izašle su teške optužbe, čak je i glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke priznao kako je u privatnoj prepisci Warneru napisao da je Katar kupio domaćinstvo SP-a 2022. godine, da bi potom ponudio smiješno objašnjenje kako nije baš tako mislio.

Sve je ipak otišlo predaleko, pa tako nitko više ne uzima za ozbiljno FIFA-ino priopćenje da nema dokaza o korupciji. Jack Warner bio je 28 godina član Izvršnog odbora FIFA-e i Blatter mu je, suspendiravši ga, gadno stao na žulj, pa je nogometni djelatnik s Trinidada i Tobaga iznio i optužbe o podmićivanju predstavnika zemalja CONCACAF-a s milijun dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno je da je cijela korupcijska afera uzdrmala i odnos sponzora prema FIFA-i. Coca-Cola i Adidas su u posljednje četiri godine krovnoj organizaciji svjetskog nogometa dali čak 1,6 milijardi dolara.

"Razočarani smo i nadamo se da će FIFA što prije riješiti probleme i otkloniti sumnje u korupciju", poručili su iz Coca-Cole, a i u Adidasu su jako zabrinuti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to dobro ni za koga. Međutim, ostajemo glavni partneri i zasad se nećemo povući iz pokroviteljstva za SP 2014. u Brazilu".

I dok se temelji njegove kuće ozbiljno tresu, a prijeti mu gubitak glavnih spoznora, 75-godišnji Blatter živi u svom svijetu. Uoči kongresa je pred novinarima odbacio tezu da je FIFA u velikoj krizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kriza? Nije FIFA u krizi samo zato što je jedan od vas napisao da jest", bahato je odbrusio novinarima.

specijal-201102150360004-Skandali i strasti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201105290359006 arti-201105120679006

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo