RAZGOVOR ZA RTL.HR / Samir Toplak otkrio detalje o transferu Kalika i rekao: 'Mislio sam da je prvi april kad je Dambrauskas smijenjen'

Image
Foto: Grafika RTL.hr - Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Kaže kako su igrači jako lukavi i treba postupati na određen način

24.9.2022.
9:00
Grafika RTL.hr - Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Samir Toplak je trenutno trener bez angažmana, a zadnji posao imao je u Gorici s kojom se razišao krajem kolovoza. Za naš portal i podcast Izvan Travnjaka već je pričao i otkrio nam kako se planira okrenuti prema inozemstvu te da se zasitio čekati da nekome zagusti.

Image
RAZGOVOR ZA RTL.HR /

Samir Toplak otkrio svoj plan za budućnost: 'Odlazim u inozemstvo, ne mogu uvijek čekati da nekome zagusti'

Image
RAZGOVOR ZA RTL.HR /

Samir Toplak otkrio svoj plan za budućnost: 'Odlazim u inozemstvo, ne mogu uvijek čekati da nekome zagusti'

Pitali smo ga kako je doživio odlazak Valdasa Dambrauskasa i je li to prava odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vidio sam to kao i svi, baš neočekivano. Kad se to dogodilo iskočila mi je obavijest na telefonu, počele su mi pristizati poruke i mislio sam da je šala za prvi april. Tajming nije bio dobar, a nije bila ni situacija da bi se to dogodilo. Svi su bili puni hvale na Valdasov rad. Ne znam zašto, opet ne znam dubinu. Ja uvijek želim čuti razlog, vidjeti što smo napravili i staviti argumente na stol. Mora biti neka analiza, vjerojatno su oni to pripremili i bilo je veliko iznenađenje za sve“.

Tražili smo da nam otkrije nešto više o transferu Kalika budući da se sve to dogodilo kada je on još bio na klupi Gorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam bio u svemu tome i znam da su doveli Kalika kao popunjenje kadra, a ne kao veliko pojačanje. To je 100 posto sigurno zbog svega što se događalo. Vidi se to po novcu kojeg su nudili za njega, a čak i nisu inzistirali na tome. Pustili su da se sve to odvija par dana iako pretpostavljam da su vjerojatno bili u pregovorima s njime. Vjerujem da su oni procijenili da ekipa koja je ostala na okupu uz par prinova koje su sad doveli kasnije. Mislili su ako su osvojili kup i bili dobri u završnici prvenstva da sad mogu biti samo bolji budući da su na okupu. Možda je to bila procjena pa nisu dovedena neka pojačanja".

Smatra kako jedan nesretno primljen pogodak ili promašaj ne smiju biti argument za otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo mi pričati o nekom kiksu protiv Šibenika zbog nesretnog primljenog pogotka. To su takvi detalji koji ne smiju odlučiti o smijeni nekog trenera. Neka vratnica, greda ili dva milimetra govori je li neki trener dobar ili loš. Pa to su takve paušalne ocjene, to je katastrofalno za mene kao stručnjaka i za sve nas trenere. Pa ne mogu ja ovisiti o nekim situacijama, u Gorici smo imali dvije pogođene grede Vojtka koje nisu ušle. Suk nam dva puta s pola metra ne može zabiti gol pa ja ispadam slab trener, a da je to ušlo ja sam fenomenalan. To nema veze s ničim, hajmo biti realni i na zemlji – ima li tu nešto ili nema ništa. Kad nema ništa, onda je to problem".

Ističe kako je trenerski posao je više od slaganja početnih jedanaest, bitno je gledati dubinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako kao trener gledam površinu, ja sam loš trener, ali ja moram vidjeti dubinu. To mene zanima, površinu vide svi pa i onaj portir – on vidi tko ne igra dobro, ali on ne vidi dubinu. Svaki trening, kako netko reagira pod pritiskom, kad se ne naspava, kad je bolestan ili kad mu je cura vani do dva ujutro. To su sve detalji o kojima trener razmišljati, a to je dubina. Ne može meni ocjenjivati moj rad neki paušalac koji je bio oslobođen tjelesnog prva četiri razreda da se ne ozljedi slučajno. Ja kao trener koji već ima iskustva moram gledati dubinu, a ne površinu“.

Kaže kako su igrači jako lukavi i treba postupati na određen način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hajduk se mora odlučiti hoće li Karoglan ostati konačno rješenje jer su igrači lukave lisice, oni će svaku situaciju pokušati okrenuti u svoju korist. Namazani su svi mastima i oni koji ne znaju upravljati tom grupom ljudi svaki dan dođu pred njih biti faca, a gube kormilo. Igrači to odmah iskoriste, a on je privremeno pa mogu što hoću. Nikad neću zaboraviti situaciju u Interu. Imali smo četiri ili pet poraza za redom i Branko Laljak je ušao u svlačionicu i rekao prije ćete svi vi otići nego ovaj trener – on će ostati sa mnom tu do kraja. Sad je odmah drugačiji pogled na situaciju nego kad trenera smjenjuje oružar, javnost i onda igrači gube fokus. O tome se treba baviti struka, a ne neki paušalci u klubu“.

Cijeli razgovor možete pogledati u YouTube videu podcasta Izvan Travnjaka na kanalu 12. IGRAČ

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo