SJAJNA GESTA / Šahtar pomaže ranjenim vojnicima i ratnoj siročadi

Image
Foto: Profimedia

Ukrajinski nogometni prvoligaš Šahtar Donjeck uključio se u pomoć ranjenim ukrajinskim vojnicima, ratnoj siročadi, te brojnim izbjeglicama nakon početka ruske agresije na Ukrajinu

17.4.2023.
12:29
Profimedia
VOYO logo

Prije ruske invazije na Ukrajinu, Šahtar, čiji je vlasnik Rinat Ahmetov, se uglavnom bavio nogometom i borbom za trofeje, međutim posljednjih godinu dana bave se i stvarima daleko izvan nogometnih terena Tako su preuzeli medicinske troškove za ranjene ukrajinske vojnike, pronalaze domove za ratnu siročad, te brinu o brojnim izbjeglicama.

Image
BEZ MILOSTI /

Robert Špehar: 'Osijek je katastrofa, da se ovakve stvari događaju... Treba totalni remont'

Image
BEZ MILOSTI /

Robert Špehar: 'Osijek je katastrofa, da se ovakve stvari događaju... Treba totalni remont'

Ukrajinski klub, koji je osvojio posljednje izdanje Kupa UEFA 2009. prije nego što je preimenovan u Europsku ligu, omogućio je putem svoje zaklade Shakhtar Social, petorici teško ozlijeđenih vojnika liječenje u Izraelu, Sjedinjenim Državama, te Španjolskoj, uz trošak od 100.000 eura po vojniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete zamisliti težinu njihovih ozljeda," rekao je predsjednik kluba Sergej Palkin u telefonskom razgovoru za AFP.

"Dvoje je paralizirano, a ostali su pretrpjeli katastrofalne ozljede nakon eksplozije projektila. Vrlo je teško kontrolirati svoje emocije kad ih vidite i želimo im ponuditi priliku da vode normalan život zahvaljujući vrlo sofisticiranoj njezi koju nude te bolnice," kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palkin je dodao kako klub u kojem je sportski direktor bivši "Vatreni" Darijo Srna, a trener prve momčadi Igor Jovičević, brine i o ratnoj siročadi.

"Zbrinuli smo 31 dijete koje je zbog sukoba izgubilo roditelje i smjestili smo ih u 17 domova," rekao je Palkin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi im plaćamo dnevne troškove i liječenje, dajemo im iPade i pokušavamo normalizirati situaciju na psihičkoj razini, jer su ta djeca traumatizirana gubitkom roditelja," objašnjava.

Šahtar, koji nije igrao u Donjecku od rata u Donbasu 2014. i koji sada utakmice igra u Lavovu nakon što je napustio Kijev prošle godine, također brine o "više od 2000 izbjeglica s istoka Ukrajine", kaže njegov predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč odlasku mnogih stranih igrača, posebno Brazilaca, od ruske invazije, Šahtar je završio kao treći u svojoj skupini Lige prvaka i stigao do nokaut faze Europske lige gdje je eliminiran od Feyenoorda.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo