RUDEŠ JE CRNA MAČKA ZA NAJBOLJE: / Oni su možda zadnja momčad Prve HNL, ali definitivno kamen na kojem se favoriti spotiču

Image
Foto: PIXSELL
27.11.2017.
12:24
PIXSELL
VOYO logo

Najnoviji hrvatski prvoligaš stupio je na veliku scenu nakon osam godina igranja u drugom razredu domaćeg nogometa, u ligi u kojoj je uvijek držao gornji dio ljestvice. Konačan proboj dogodio se u prošloj sezoni kada je pod ravnanjem Igora Bišćana napravljen traženi iskorak nakon kojega je klub stigao u društvo Dinama, Rijeke, Hajduka, Osijeka... I postao momčad koja im redovito trga bodove.

Sakupio ih je Rudeš tek dvanaest iz 17 odigranih utakmica, dvije pobjede i šest remija u njima. Ali onih koji su odjeknuli baš kao i ovaj posljednji, nedjeljni protiv Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokazali da ih se ne smije podcijeniti

Klub iz zapadnog dijela Zagreba domaćin je na stadionu u Kranjčevićoj, ali savršeno jednako (ne)ugodan za mnoge na gostovanjima (šest bodova kod kuće, šest na strani). Za ovu priču i važnije, polovica bodova stigla je kada se to najmanje očekivalo.

Dva ogleda protiv nogometaša Osijeka donijela su Rudešu dva boda, uvjetno rečeno i Osijeku uzela četiri. Samo uvjetno, jer Osijek je bio momčad koja je u oba ogleda koja su završila 1-1 bila ta koja se vraćala iz rezultatskog minusa. Istina je, Rijeka je na njima napucala gol-razliku (4-1, 5-1), doduše u svom šampionskom izdanju i serijama dobrih rezultata, ali je jednako tako istina da je baš Rudeš bio klub koji je zabio, kako se to kaže, posljednji čavao u trenerski lijes nakon te utakmice smijenjenog Hajdukovog trenera Joana Carrilla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogolili Hajduk, ali i sebe

Image
Foto: PIXSELL

20.08.2017., stadion Kranjceviceva, Zagreb - Hrvatski telekom Prva liga, 6. kolo, NK Rudes Zagreb - HNK Hajduk Split. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Pobjeda koja je odjeknula u domaćim okvirima, susret na Poljudu u kojem su nogometaši Rudeša gubili 0-2 i golovima postignutima u posljednjih pola sata utakmice stigli do senzacionalne 3-2 pobjede, definitivno je razotkrila sve manjkavosti splitskog prvoligaša što je otkazivanjem suradnje platio španjolski stručnjak, a navijačkim uvredama i prijetnjama Hajdukovi nogometaši.

Jednako tako, baš nakon najvećeg uspjeha, ogoljen je ostao i sam Rudeš. Igrači su potvrdili da među njima nema kemije, da nema niti komunikacije jer su pojedinci – a riječ je o igračima pristiglima iz španjolskog Alavesa s kojim je potpisana višegodišnja suradnja – distancirani od ostatka momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bezobrazno', 'nepoštivanje kluba', 'veliki problem', 'morali bi se trgnuti', tek je dio onog što je dio svlačionice koji priča hrvatskim jezikom kazao o suigračima s kojima 'se ne druže izvan travnjaka'. Tko zna kako bi Rudeš izgledao da postoji mogućnost komunikacije, da se igrači njene momčadi bolje upoznaju kroz druženja u kojima na sebi imaju neki drugi odjevni predmet osim samog dresa, a na nogama cipele ili tenisice bez čepova...

I Dinamo je strepio

Rudeš, koji niti zabija najmanje niti prima najviše, je natjerao i nogometaše Dinama da strepe tvrdoglavo smanjujući rezultat na 1-2 i 2-3 protiv prvog favorita prvenstva i uvjerljivo vodeće momčadi ljestvice u njihovom prvom ovosezonskom ogledu. U drugom su natjerali jedinu neporaženu momčad Prve HNL na hvatanje rezultatskog minusa i konačnih 1-1 za novo iznenađenje i, ipak onu potvrdu da su 'crna mačka' barem za tri od četiri vodeća hrvatska nogometna kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pridoda li se ovome da je Rudeš među posljednjih osam momčadi Hrvatskog kupa, sve za klub sa zapadnog dijela Zagreba postaje još bolje. A stavi li se u isti kontekst da im je suparnik u borbi za polufinale Lokomotiva s kojom dosad imaju remi (1-1, imali su uvodnu prednost na utakmici) i minimalan poraz (koji je stigao u sudačkom produžetku utakmice), nije pogrešno i nerealno zaključiti da šanse za proboj među četiri postoje.

Image
Foto: PIXSELL

25.09.2017., stadion u Kranjcevicevoj ulici, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 10. kolo, NK Rudes - NK Osijek. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Svoje će mjesto među njima naći i neki iz velike četvorke, dakle klubovi koji su na teži način naučili da se na Rudešu može popiknuti. Svi osim Rijeke, no ona je tada bila nošena šampionskim zanosom koji ju već dulje vrijeme ne trese. A Rudeš voli oglede protiv 'nedodirljivih'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobijedili suparnika za ostanak

Prvenstva se dobivaju i gube na malim utakmicama, običava se reći. U kontekstu Rudeša ovo vrijedi za ostanak u ligi ili ispadanje iz nje. Doduše malih utakmica za najnoviju prvoligašku družine u elitnom razredu hrvatskog nogometa nema, međutim, ona druga ligaška pobjeda stigla je protiv Istre 1961, kluba koji ima samo bod više od njih u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa. Znakovito? Moglo bi biti, ali samo nastavi li 'crna mačka' svoj dobar posao protiv vodećih momčadi lige i krene nizati uvjerljivije rezultate protiv onih sa sredine ljestvice...

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo