RIJEČKA RAPSODIJA U JADRANSKOM DERBIJU: / Čolak i Gorgon razbili Hajduk, Posavec spasio goste od katastrofe

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Rijeka je ovom pobjedom stigla na drugo mjesto Prve HNL, odmah iza nedostižnog Dinama, dok je Hajduk sad s bodom manje od Rijeke na trećem mjestu ljestvice.

8.3.2020.
19:18
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

26. kolo HNL-a; Stadion: Rujevica, Rijeka, 17:30

RIJEKA - HAJDUK

2:0

Rijeka (3-5-2): Pandur - Smolčić, Capan, Galović - Raspopović, Halilović, Štefulj, Lepinjica, Andrijašević- Gorgon, Čolak

Hajduk (3-4-1-2): Posavec - Radić, Dimitrov, Mujakić - Juranović, Tahiraj, Hamza, Jradi- Caktaš - Jairo, Kreković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Jadranski derbi bio je poslastica 26. kola Prve HNL, a završio je uvjerljivom pobjedom Rijeke 2:0. Pogotke su postigli Mirko Čolak (61') i Alexander Gorgon (72'-11m).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Tudor od prve je minute krenuo s dva Hajdukova mladića. Umjesto kažnjenog Ismajilija nastupio je u startnoj postavi Stipe Radić, dok je u špici zajedno sa Jairom zaigrao mladi Leon Kreković.

No Rijeka je krenula u utakmicu puno bolje od Hajduka. Rožman je inzistirao na puno trke, a uspjeli su domaćini nadtrčati čak i ovaj Tudorov Hajduk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su gosti ostali prazne mreže u prvom dijelu zna samo vratar Josip Posavec koji je u nekoliko navrata morao intervenirati. Doduše, ništa nije mogao u 26. minuti kad je Čolak s desne strane ubacio za Gorgona, a kapetan Rijeke svom snagom uzdrmao gredu koja se još vjerojatno trese od njegovog udarca.

Image
TUDOR NAKON PORAZA NA MORAO ODGOVARATI NA ŠKAKLJIVA PITANJA: /

'Jel' ti želiš provocirati ili imaš pitanje?'

Image
TUDOR NAKON PORAZA NA MORAO ODGOVARATI NA ŠKAKLJIVA PITANJA: /

'Jel' ti želiš provocirati ili imaš pitanje?'

Zasluženi golovi

Rijeka je nastavila u istom tonu, a i udarac Franka Andrijaševića završio je na vratnici. Dovoljno je reći samo da je Hajduk svoj prvi udarac na utakmici uputio u 38. minuti kad je Mijo Caktaš tukao se 20-ak metara i tako samo zagrijao vratara Rijeke Pandura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka je u drugo poluvrijeme ušla još jače nego u prvom i to se moglo vidjeti po dvije prilike koje su stvorili odmah na početku. Gorgon je tukao iz daljine, Čolak iz blizine, ali Posavec je bio na visini zadatka.

No na takvu riječku igru morao je doći pogodak. Čolak je dobio u 61. minuti jednu dobru loptu u prostor, uspio je natjerati Posavca da izađe sa svojih vrata, obranio mu je vratar Hajduka prvi pokušaj, a onda se vratio u sredinu i pogodio pored Mujakića koji je pokušao glavom s crte izbiti loptu. Bio je to 11. gol Čolaka ove sezone u Prvoj HNL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka druga

Nismo dugo čekali i na drugi pogodak kojim je Rijeka potvrdila svoju pobjedu. Miju Caktaša pogodila je lopta u ruku u šesnaestercu i nakon pregleda VAR-a sudac Damir Batinić odlučio je pokazati na bijelu točku. Siguran je bio kapetan Gorgon i riječko slavlje je moglo početi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka je ovom pobjedom stigla na drugo mjesto Prve HNL, odmah iza nedostižnog Dinama, dok je Hajduk sad s bodom manje od Rijeke na trećem mjestu ljestvice.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

FT Gotovo je! Rijeka je zasluženo odnijela pobjedu na Rujevici protiv Hajduka koji je jako malo pokazao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' Najbolja prilika za Hajduk na samom kraju. Eduok i Jairo bili su na toj lopti nakon centaršuta, ali brani to Pandur. Još pet minuta će se igrati na Rujevici.

82' Gorgon napušta igru uz ovacije, a ulazi Lončar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

75' Pavičić ulazi u igru za Rijeku, a izlazi Tibor Halilović. Kod Hajduka je ušao Blagaić, a izašao Jradi.

72' Caktaša je lopta pogodila u ruku, a Damir batinić je pomoću VAR-a odlučio da je to penal za Rijeku, a siguran izvođač bio je Gorgon koji diže vodstvo Rijeke na 2:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

66' Ali ne staje Rijeka na tome, Štefulj je ispalio projektil s 25 metara, Posavec se opet bacio i obranio taj udarac. Posavec drži Hajduk na životu na Rujevici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

62' Čolak zabija za Rijeku! Napadač domaće momčadi dobio je dobru loptu u prostor, odvukao Posavca s gola i pogodio za zasluženo vodstvo Riječana. Eduok je upao u igru za Hajduk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

58' Andrijašević je ukrao loptu Radiću i doveo se u jako dobru priliku, no opet je Posavec nogom to nekako ukrotio. U međuvremenu je Jakoliš dobio žuti karton zbog prekršaja.

53' Tudor je posegnuo za prvom zamjenom. U igru je ušao Jakoliš umjesto Tahiraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

49' Opet sjajan šut Gorgona i opet brani Posavec. Pravu bombu opalio je kapetan Rijeke s više od 20 metara, a golman Hajduka opet je na visini zadatka.

48' Odmah na početku je Čolak ušao u hajdučki šesnaesterac i pucao nekako špicom, no obranio je to opet Posavec kojem će hajdukovci morati zahvaliti ako prođu bez poraza na Rujevici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

46' Krećemo u drugih 45 minuta i Rijeka je opet agresivno krenula u utakmicu.

HT Gotovo je prvo poluvrijeme. Vidjeli smo bolju igru Rijeke koja im je donijela i dvije sjajne prilike u kojima su pogodili vratnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

41' Još jedan žuti karton za Rijeku. Capan je ovaj put kažnjen.

38' Caktaš je pucao s 20 metara ravno u vratara Pandura. Bio je to prvi Hajdukov pokušaj na utakmici.

38' Prvi žuti karton u Hajdukovim redovima, Mujakić je požutio.

36' Nova vratnica za Rijeku. Andrijašević je krenuo prema golu, dugo je vagao Dimitrova i na kraju pucao i pogodio vratnicu.

34' Gorgon je tukao iz slobodnog udarca iz dobre pozicije preko gola.

31' Prvi žuti karton na susretu dobio je Raspopović zbog starta na Tahiraju.

26' Najbolja prilika na utakmici. Čolak je ubacio s desne strane, a Gorgon je ušao u sredinu i bio prvi na toj lopti, pucao je silovito, a lopta je završila na gredi. Mogla je Rijeka lako do vodstva nakon ove akcije da je bilo malo sreće.

18' Na tribinama također traje veliki derbi. Armada i Torcida ne štede svoja grla, padaju tu i svakakve uvrede, ali sve je još u sportskim granicama.

15' Rijeka na početku utakmice ostavlja puno bolji dojam na terenu, više su napadački raspoloženi od Hajduka koji se još uvijek traži na Rujevici.

10' Prvi pljesak s tribina Rujevice. Halilović je pucao preko gola. Nije to bilo posebno opasno, ali igra se na Rujevici atomski nogomet uz paklenu podršku s tribina.

1' Počela je utakmica na Rujevici.


16:45 - Stigli su i sastavi Rijeke i Hajduka u kojima nema većih iznenađenja. Tudor je umjesto kažnjenog Ismajilija stavio mladog Stipu Radića. Također, u prvu postavu upao je mladi napadač Leon Kreković

16:30 - Uoči Jadranskog derbija poruku navijačima je poslala policija, a objavljena je na službenim stranicama Rijeke. Evo najvažnijih dijelova:

"Utakmica je od strane MUP-a proglašena utakmicom visokog sigurnosnog rizika i sukladno tome poduzimat će se pojačane sigurnosne mjere za vrijeme dolaska, tijekom boravka i za vrijeme odlaska navijača. S obzirom na navedeno nije dopušteno točenje alkoholnog pića u zoni stadiona."

"HNK „Hajduk“ je preuzeo 412 ulaznica za svoje navijače za prodaju u Splitu, dok na dan utakmice na stadionu HNK „Rijeka“ neće biti prodaje ulaznica za navijače Hajduka."

Neka i ova utakmica prođe bez izgreda stoga pozivamo sve naše navijače na fer i korektno navijanje te Vas molimo da se suzdržite od prekomjerne alkoholiziranosti, posjedovanja i uporabe pirotehničkih sredstava, svih oblika diskriminacijskog ponašanja, bacanja predmeta i neovlaštenog ulaska u natjecateljski prostor i dr.


Današnji "Jadranski derbi" bit će direktni obračun za drugo mjesto koje vodi na ljeto u kvalifikacije za elitnu Ligu prvaka. Bijeli imaju bod više od Rijeke, a dva više od treće Lokomotive, te tri od četvrtog Osijeka, što garantira uzbudljivu utrku za Europu do kraja sezone. Hajduk je samo jednom pobijedio u posljednje četiri utakmice, uz dva poraza i remi, dok je Rijeka u isto toliko utakmica ostvarila dvije pobjede, uz po jedan remi i poraz. No, za Riječane je ohrabrujuće, svakako, i to što sve više igrača u momčadi pokazuje znakove rasta forme.

Image
Image

22.02.2020.., stadion Rujevica, Rijeka - 23. kolo Hrvatski Telekom Prve HNL, HNK Rijeka - NK Osijek. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Rijeka bez Prskala i Andrijaševića

Od igrača Rijeke koji će konkurirati za današnju utakmicu protiv velikog rivala, Alexander Gorgon je igrač je s najdužim stažem u Rijeci. Uz ozlijeđenog prvog vratara Andreja Prskala i jednog od najboljih igrača, bivšeg hajdukovca Franka Andrijaševića, Gorgon je jedini preostali član one šampionske generacije i svakako figura koja već ima ponešto jadranskih derbija u nogama, pa će njegovo iskustvo biti važno...

Gorgon igrao devet 'Jadranskih derbija'

Od svog dolaska na Rujevicu Gorgon je igrao devet Jadranskih derbija i pritom je Rijeka samo jednom izgubila i čak triput pobijedila Splićane. Zabio je Gorgon i dva gola, onaj posljednji uvjerljivoj pobjedi na Poljudu od 4:0 u prosincu 2019. te onaj prvi u listopadu 2018. kad se u Splitu na poljudskoj lipotici igralo pred praznim tribinama. Said je tada bio doveo Hajduk u vodstvo, a Gorgon je izjednačio za konačan remi.

Image
Image

Rijeka: HNK Rijeka i Hajduk u trećem kolu HNL još uvijek 0:0 12.08.2018., Rijeka - Hrvatski Telekom Prva liga, 3. kolo, HNK Rijeka - HNK Hajduk Split. Alexander Gorgon Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Image
Image

01.12.2019., stadion Poljud, Split - Hrvatski Telekom Prva liga, 17. kolo, HNK Hajduk - HNK Rijeka. Alexsander Gorgon. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ismajli propušta utakmicu

Što se tiče momčadi Hajduk, obrambeni igrač Ismajli neće igrati zbog drugog žutog, odnosno crvenog kartona zarađenog u derbiju s Dinamom na Poljudu, kad je sasvim nepotrebno na centru iz kopački izbio i s travnjaka izbacio na tartan stazu Mislava Oršića. Umjesto njega, trener Hajduka Igor Tudor šansu bi trebao dati Radiću, koji će s Mujakićem i Dimitrovim činiti taj obrambeni Bijeli trojac.

Image
Image

15.09.2019., Rijeka - stadion HNK Rijeka, Hrvatski Telekom Prva liga 19/20, 8. kolo. HNK Rijeka - HNK Hajduk S.D.D. Ardijan Ismajli Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ulog je velik

Rijetko kad je Hajduk zadnjih godina na Rujevicu dolazio kao momčad bolje plasirana od Rijeke i rijetko kad nije bilo dodatnog naboja, kako na travnjaku, tako i na tribinama. Ulog je popriličan, te Simon Rožman i Tudor ne bježe od važnosti utakmice. Bit će ovo osamdeset i četvrti ligaški derbi Rijeke i Hajduka u HNL-u i stota službena utakmica na Rujevici.

Jadranski derbi se igra na Dan žena

Rijeka je dosad pobjeđivala 28 puta, Hajduk 31, dok su 24 utakmice završavale bez pobjednika. Zanimljivo, ali sve navedeno pada na 8. mart, "Dan žena". Drugi put Jadranski derbi igra se na jedan dan koji se međunarodno obilježava. Igralo se i 1. svibnja 1988. kad je Rijeka pod stijenama Kantride slavila 3:1. Nadaju se navijači Rijeke kako će se povijest ponoviti.

Image
Image

02.11.2017., stadion HNK Rijeka, Rijeka - UEFA Europska liga, skupina D, 4. kolo, HNK Rijeka - Austrija Bec. Navijaci Rijeke, Armada. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Pojačanje sigurnosne mjere

Inače, utakmica je od strane policije proglašena utakmicom visokog sigurnosnog rizika i sukladno tome poduzimat će se pojačane sigurnosne mjere za vrijeme dolaska, tijekom boravka i za vrijeme odlaska navijača. S obzirom na navedeno nije dopušteno točenje alkoholnog pića u zoni stadiona.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo