RAT JE KRIV ZA SVE: / "Jugoslavija je mogla biti najbolja na svijetu"

Image
Foto: AFP

Prije 28 je godina sjajna mlada generacija nogometaša iz tadašnje Jugoslavije zasjela na tron na Svjetskom U-20 prvenstvu u Čileu.

23.6.2015.
11:22
AFP
VOYO logo

Potaklo je to urednike službene internetske stranice FIFA-e da se zapitaju gdje bi bio kraj generaciji iz Čilea 1987. da nije došlo do raspada države. Odgovor su potražili kod jednog od tadašnjih reprezentativaca i kasnije zvijezde Real Madrida Predraga Mijatovića.

"Bila su to teška vremena"

"Bio je to prvi trofej u mojoj karijeri i svi ga se još uvijek sjećamo. Bili smo skupina mladih nogometaša koja je igrala briljantno. Mnogi od nas su postali profesionalni nogometaši i zaigrali za velike svjetske klubove", rekao je u uvodu 46-godišnji Crnogorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadašnju je reprezentaciju, podsjetimo, vodio hrvatski stručnjak Mirko Jozić, a u njoj su, među ostalima, igrali Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Prosinečki, Igor Štimac, Robert Jarni i Dubravko Pavličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo sve što je bilo potrebno da postanemo jedna od najboljih momčadi na planetu, ali rat je promijenio sve. Reprezentacije s Balkana nisu mogle igrati na velikim natjecanjima četiri godine. Propustili smo razdoblje u kojem smo bili na vrhuncu. Bila su to teška vremena, izbio je rat i to je stvorilo unutarnje probleme. Bilo je napetosti, pritisaka i vrijeme smo provodili misleći na stvari koje nemaju veze s nogometom", prisjetio se Mijatović koji ne sumnja da je ujedinjena Jugoslavija mogla postići puno tijekom devedesetih, ali i danas.

"I danas bi Jugoslavija bila strašna"

"Pogledajte SP 1998. u Francuskoj gdje je Hrvatska došla do polufinala, a tadašnja SR Jugoslavija do drugog kruga. Tada je bilo sjajnih igrača, a ima ih stvarno dobrih i danas. Pogledajte Srbe, Crnogorce i Hrvate koji igraju na najvišoj razini, igrače poput Edina Džeke, Stevana Jovetića, Miralema Pjanića, Darija Srne, Luke Modrića i Ivana Rakitića, i shvatit ćete da bi to bila strašna momčad", zaključio je Mijatović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo