Pola lige u lovu na dva mjesta / Računica uglednog stručnjaka: Hajduku 3 posto šansi za naslov, a evo tko bi mogao do Europe

Image
Foto: Pixsell.hr

Globan je također izračunao da Gorica ima tek deset posto šansi da se spasi od ispadanja, a prava bitka se vodi za preostala dva mjesta koja donose plasman u Europu

20.3.2023.
14:05
Pixsell.hr
VOYO logo

Reprezentativna stanka je pred nama, 26. kolo HNL-a iza nas. Nakon što je odigrano gotovo tri četvrtine prvenstva imamo unikatnu situaciju na tablici. Naime, momčadi od trećeg pa sve do osmog mjesta imaju realne šanse za plasman u Europu, jer ih dijeli svega pet bodova razlike.

Na vrhu je Dinamo uvjerljiv usprkos nešto lošijoj formi sa devet bodova viška u odnosu na Hajduk, a Splićani imaju čak 13 bodova prednosti pred Osijekom. Dno tablice drži Gorica kojoj je teoretski u dometu tek deveti Šibenik koji ima osam bodova prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pola lige u borbi za Europu

Možemo reći da je, osim ako ne bude nekih suludih raspleta, sve poznato. Odnosno da je prilično je izgledno da će Dinamo uzeti titulu, Hajduk drugo mjesto, a Gorica preseliti u niži rang. Ostaje tek s nestrpljenjem promatrati borbu za preostala dva europska mjesta koju vode Osijek, Rijeka, Istra, Varaždin, Lokomotiva i Slaven Belupo.

Time se pozabavio Tomislav Globan, sportski analitičar i profesor sportske ekonomike s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. On je napravio novu Elo simulaciju kojom predviđa ishod HNL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova predviđanja sugeriraju s 97-postotnom sigurnošću da će Dinamo ponovno postati prvak, a projicirana prednost ispred Hajduka bi trebala narasti na 11 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk ima tri posto šansi da uzme titulu, ali istovremeno tek nešto više od 1 posto da završi na trećem ili četvrtom mjestu. Splićani bi po ovom izračunu sezonu završili sa čak 16 odnosno 19 bodova prednosti ispred pratnje.

Različite priče Rijeke i Osijeka

I dalje najviše šansi za osvajanje treće pozicije ima Osijek, a ima i najveće šanse za završi među četiri najbolje (68 posto). Ipak treba imati na umu da se Slavonci opasno kockaju sa svojim plasmanom u Europu nakon što čak sedam prvenstvenih utakmica u nizu ne znaju za pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrnuta je situacija s Rijekom. Na polusezoni su bili otpisani i tavorili su pri dnu ljestvice, da bi ih Jakirovićeva renesansa ispucala sve do četvrte pozicije. S obzirom da igraju vrlo dobar nogomet i skupljaju puno bodova šanse Riječana za europski plasman su dramatično narasle te sada imaju 45 posto šansi da se nađu među prva četiri s tim da imaju podjednake izglede da završe treći i četvrti.

Izjednačena utrka

Istra i Varaždin su najviše profitirali u prošlom kolu od momčadi koje se bore za dvije europske pozicije. Varaždinci su pobjedom protiv Gorice svoje izglede podebljali za deset posto te imaju 26 posto šansi za plasman u Europu. Slično je i sa Istrom koja je remizirala protiv Lokomotive te je skočila na 25 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Rezultati prošlog kola su donekle kompromitirali izglede Slaven Belupa i Lokomotive da dosegnu euro pozicije no i jedni i drugi su na tek nešto manje od 20 posto.

Globan je također izračunao da Gorica ima tek deset posto šansi da se spasi od ispadanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo