PROMJENE U ŠPANJOLSKOJ: / Dva prvoligaša potvrdila dolazak novih trenera, obojicu očekuje težak zadatak

Image
Foto: Rodriguez Alen / Cordon Press / Profimedia

Nova imena na klupama Celte iz Viga i Leganesa

4.11.2019.
21:34
Rodriguez Alen / Cordon Press / Profimedia
VOYO logo

Bivši izbornik nogometnih reprezentacija Meksika, Japana i Egipta 60-godišnji meksički stručnjak Javier Aguirre novi je trener Leganesa, objavio je u ponedjeljak posljednjeplasirani klub španjolske La Lige na svom službenom internetskom portalu.

Aguirre je s čelnicima kluba iz madridskog predgrađa dogovorio suradnju do kraja sezone, a to će mu biti prvi posao nakon što je u srpnju morao napustiti klupu Egipta, s kojim nije dospio dalje od osmine finala na posljednjem Afričkom kupu nacija, na kojem su Egipćani bili smatrani jednim od glavnih favorita za naslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: OZAN KOSE / AFP / Profimedia
Image
Foto: OZAN KOSE / AFP / Profimedia

Javier Aguirre

Cilj je opstanak

Aguirre će na klupi Leganesa naslijediti Argentinca Mauricija Pellegrina koji je dobio otkaz 21. listopada, a privremeno ga je zamijenio trener B momčadi Luis Cembranos. Pred meksičkim trenerom nije nimalo lak zadatak očuvanja prvoligaškog statusa, jer je u prvih 12 kola njegova nova momčad ostvarila jednu pobjedu uz devet poraza i osvojila samo pet bodova.

Leganes je već četvrtu godinu zaredom član elitnog razreda u španjolskom klupskom nogometu, a najbolji rezultat bilo je 13. mjesto u prošloj sezoni, koje se u ovom trenutku čini prilično nedostižnim. Naime, Leganes za Valencijom, koja u ovom trenutku drži 13. poziciju, zaostaje već 12 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aguirre je dobro poznato trenersko ime u španjolskom nogometu, a Leganes će mu biti peti klub na Pirinejskom poluotoku. Prethodno je vodio Osasunu (2002 - 06.), Atletico Madrid (2006 - 09.), Real Zaragozu (2010 - 11.) i Espanyol (2012 - 14.). U 355 utakmica pod njegovim vodstvom u La Ligi te su momčadi ostvarile 134 pobjede, 88 remija i 133 poraza.

Bogata karijera

Posljednji klub u kojem je Aguirre radio bio je Al-Wahda, s kojim je bio pobjednik President Cupa Ujedinjenih Arapskih Emirata 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga je 2018. potpisao četverogodišnji ugovor s Egipatskim nogometnim savezom, ali se na klupi zadržao svega godinu dana.

Najveće uspjehe ostvario je kao izbornik Meksika, s kojim je 2009. osvojio Gold Cup, odnosno prvenstvo Sjeverne i Srednje Amerike. Aguirre je Meksikance vodio na dva svjetska prvenstva i oba puta došao do osmine finala: 2002. Meksiko je bio prvi u skupini s Hrvatskom, Italijom i Ekvadorom, ali je u osmini finala poražen od SAD-a, dok je 2010. prošao skupinu u kojoj su bili Urugvaj, Južnoafrička Republika i Francuska te ispao u osmini finala od Argentine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo ime u Vigu

Također, u ponedjeljak je španjolski nogometni prvoligaš Celta iz Viga za novog trenera imenovala Oscara Garciju nakon što je ranije u ponedjeljak otkaz dobio Fran Escriba.

Image
Foto: ROMAIN LAFABREGUE / AFP / Profimedia
Image
Foto: ROMAIN LAFABREGUE / AFP / Profimedia

Oscar Garcia

Celta je u nedjelju pretrpjela četvrti uzastopni poraz u prvenstvu izgubivši od Getafea te je pala u zonu ispadanja, sada je 18. s devet osvojenih bodova, dva manje od 17. Mallorce koja se nalazi na posljednjoj poziciji koja osigurava ostanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oscar (46), koji je tijekom igračke karijere nosio i dres Barcelone, dosada je radio u nekoliko klubova izvan španjolske poput Brighton and Hove Albiona, Watforda, Red Bull Salzburga i Olympiacosa.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo