BIT ĆE ŠTETE / Promjene koje bi mogle uništiti i male i velike klubove. UEFA se ipak odlučila prikloniti 'bogatašma', Nijemci se već pobunili

Image
Foto: Profimedia

Njemački klubovi tvrde kako će najavljene promjene direktno ugroziti opstanak klubova koji imaju članski model upravljanja

20.9.2021.
15:17
Profimedia
VOYO logo

Čelnici UEFA-e najavili su nove promjene kada je u pitanju jedna od najosjetljivijih tema u svijetu nogometa, financijski fair-play. Nove i drastične promjene mogla bi nastupiti već sljedeće sezone, a njemački klubovi već su izrazili veliko negodovanje.

Njemački klubovi tvrde kako će najavljene promjene direktno ugroziti opstanak klubova koji imaju članski model upravljanja, prenosi Bild. Bundesligaši tvrde da najavljene promjene idu isključivo u korist superbogatim klubovima, poput Manchester City, PSG, Chelsea i ostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom trenutku, ako klubovi žele igrati europska natjecanja, vlasnici klubova moraju pokriti gubitak od maksimalno 30 milijuna eura, ali to se pravilo ukida, što pak znači da daje dodatna sloboda na tržištu. Prema novim bi pravilima, isto tako, klubovi bi mogli potrošiti 70 posto svojih prihoda na transfere. Ta mjera obuhvaća samo 25 igrača koji se registriraju za nastup u europskim natjecanjima svake sezone.

Image
Image

E sada, Bundesligaši traže da se to pravilo primijeni na cijelu momčad i tako kako bi se spriječilo da klubovi stvaraju jednu momčad za europska natjecanja, a jednu za nacionalna natjecanja, a već su sada neki klubovi, poput PSG-a ili Cityja na dobrom putu da to i ostvare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bundesligaši traže i stroži limit na godišnju potrošnju na plaće igrača u klubovima i transfere u jednoj sezoni.

UEFA ima u planu kažnjavati velike potrošače i kršitelje FFP-a takozvanim porezom na luksuz, dakle financijski bi kažnjavali prekršitelje, ali bundesligaši tvrde da će opet biti problem jer će "bogataši" samo platiti penale i nastaviti raditi po svom. Bundesligaši zato predlažu da se umjesto novčanih kazni uvede izbacivanje iz velikih natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvedu li se nova pravila UEFA-e, svi klubovi u privatnom vlasništvu mogli bi procvasti, ali ostali, poput njemačkih klubova ili recimo velikog dijela španjolskih među kojima su Barcelona i Real Madrid, mogli bi biti u problemima jer nemaju dovoljno novca za utrku sa superbogatašima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo