PROGNOZIRALI SU MU KRAJ KARIJERE, A ON JE STIGAO DO VRHA: / Tko je mladić za kojeg se Barcelona borila s pola Europe?

Image
Foto: AFP

Jedan od najvećih francuskih nogometnih talenata karijeru će nastaviti u redovima Blaugrane

11.1.2019.
12:11
AFP
VOYO logo

Završena je utrka za Jeana Clairea Todiboa, a kao pobjednička momčad iz te utrke izašla je Barcelona. Katalonski klub uspio je bez odštete u svoje redove dovesti mladog stopera za čiji su se potpis zanimali mnogi europski velikana, a najozbiljnije konkurente Barcelona je imala u Liverpoolu. Redsi još uvijek traže igrača kojeg bi uparili s Virgilom van Dijkom, a kako nemaju novca za još jednu investiciju kakva je bio Nizozemac, Todibo im je bio primamljiv zbog toga što je mogao doći besplatno. Ipak, Francuz će karijeru nastaviti na Camp Nou u društvu našeg Ivana Rakitića.

Todibo je do ove sezone bio stoper čije ime je samo skautima najvećih klubova imalo ozbiljnije značenje, za širu javnost bio je relativno nepoznat igrač sve dok nije zaigrao za prvu momčad Toulousea. Od tog trenutka skupio je 10 nastupa za 13. momčad francuskog prvenstva u kojima je upisao 2,1 uspješan start, 1,4 presječenih lopti i 6,2 očišćene lopte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svim tim kategorijama bolji je od njegovih kolega s kojima će dijeliti svlačionicu Barcelone. Osim toga, s 2,5 dobivenih zračnih duela može se pohvaliti da je ispred ClementaLengleta i Samuela Umtitija (kojem u ovom slučaju kao olakotnu okolnost treba uzeti da je igrao malo i da to malo nije bio zdrav), a tek iza Gerarda Piquea koji bilježi 3,2 dobivena zračna duela.

Image
Foto: Screenshot (WhoScored)
Image
Foto: Screenshot (WhoScored)

U napadačkom skoku neodoljivo podsjeća na Sergija Ramosa

Kada je u pitanju to kako barata loptom, nešto što je za Barceloninog stopera jako bitno, jasno je kako se radi o igraču koji još uvijek nije na najvišoj razini kada je u pitanju primarna distribucija lopte. Sa svojih 84% uspješnih dodavanja za gotovo deset posto slabiji je od svih stopera Barcelone. Naravno, tu u obzir valja uzeti i to da je Toulouse momčad koja u posjedu lopte provodi oko 49 posto vremena i najčešće se nalazi pod pritiskom kvalitetnijeg protivnika, dok je Barcelona momčad s najvećim posjedom u La Ligi i jednim od najvećih u Europi pa njeni stoperi imaju mnogo lagodniju situaciju za igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako na stranu stavimo statističke kategorije, možda i najjači Todiboov adut je njegov način ponašanja na terenu i zrelost u donošenju odluka. Ovaj 19-godišnjak ima izražene liderske vrline, a njegov kasni gol Rennesu kojim je svojoj momčadi donio važan bod neodoljivo je podsjetio na poteze kakve smo navikli gledati od Sergija Ramosa. Toulouse je imao korner koji su domaći očistili, ali lopta se opet vratila na centaršut, Todibo se krenuo vraćati u obranu i već je bio na dvadesetak metara od protivničkih vrata kada je uočio da je situacija spremna za novi ubačaj. Odmah je pojurio pred gol Rennesa i sjajnim skokom nadvisio trojicu igrača domaće obrane koji su se našli oko njega. Točnije, on se sjajno pozicionirao u povratku i našao između njih kad su oni to najmanje očekivali.

Image
Foto: Screenshot (CIES)
Image
Foto: Screenshot (CIES)

Malo je nedostajalo da nikad ne dobije priliku pokazati koliko je talentiran

S visinom od 189 centimetara i zavidnim fizikalijama nije nimalo čudno da drži prosjek osvojenih zračnih duela od 2,5 po utakmici, a gore opisana situacija svjedoči o tome koliko dobro čita igru. Mnogi bi se složili da ga to čini savršenim stoperom za premierligaški nogomet, vjerojatno je zato i bio velika želja Liverpoola, ali nema razloga ni da se ne uklopi u Barcelonu. Dapače, tamo će ga dočekati Clement Lenglet i Samuel Umtiti, sunarodnjaci s kojima će dijeliti svlačionicu i misiju očuvanja Ter Stegenove mreže uz koje će se vjerojatno lako prilagoditi novoj sredini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladić koji korijene vuče iz Francuske Gvajane prošao je dalek put da bi došao do Barcelone. S devet godina morao je birati sport kojim se misli ozbiljno baviti i izabrao je nogomet ispred džuda. Iste godine, odlazio je od kuće na trening džuda i doživio ozbiljnu nesreću. Udario ga je automobil i zadao mu teške ozljede na obje noge. U to vrijeme bavio se i nogometom, a njegov tadašnji trener Dylan Greneche otkrio je za La Depeche da je situacija bila toliko ozbiljna da su liječnici mislili kako nikad više neće zaigrati nogomet.

Međutim, nešto više od godinu dana nakon nesreće Todibo je prevario liječnike i njihove prognoze vrativši se na teren s kojeg otad nije ni pomislio otići. Iz dječaka, za kojeg se mislilo da više neće udarati loptu, transformirao se u igrača kojeg Barcelona mora oteti Liverpoolu kako bi ga imala u svojoj momčadi. Postao je čovjek kojeg francuski mediji nazivaju novim Varaneom. A ako je vjerovati svemu prije napisanom, to je samo početak jedne velike nogometne karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo