PROCURILE TOČNE BROJKE O POSJEĆENOSTI ENGLESKIH STADIONA: / Bivši Bilićev klub najviše 'prevario' javnost, blizu su i aktualni prvaci

Image
Foto: AFP

Engleski klubovi prijavili su gotovo pa stopostotnu posjećenost tijekom prošle sezone

12.9.2018.
17:10
AFP
VOYO logo

Engleska Premier liga (sa pravom) se reklamira kao jedna od najatraktivnijih i popularnijih nogometnih liga na svijetu. U njenom okrilju igraju neke od najvećih nogometnih zvijezda današnjice, poput Kevina De Bruynea, Mesuta Ozila, Paula Pogbe i Edena Hazarda, a od nedavno je i dom svjetske trenerske elite – na čelu sa Jurgenom Kloppom, Pepom Guardiolom i Mauriciom Pochettinom.

Klubovi lažiraju podatke

Međutim, postoji jedan aspekt gdje su Englezi trenutno debelo iza konkurenata, ponajviše njemačke Bundeslige. Riječ je o posjećenosti stadiona. Ukoliko je za vjerovati posljednjem istraživanju BBC-ja, velika količina klubova umjetno 'frizira' službene brojke posjećenosti, koje ne odgovaraju stvarnom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, BBC piše kako mnogi klubovi, ponajprije West Ham United, Manchester City i Tottenham Hotspur, ali i mnogi drugi, lažno predstavljaju brojke vodeći se sa količinom prodanih karata, a ne stvarnom posjećenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

West Ham tako službeno navodi da je za sezonu 2017./18, službena posjećenost bila 55,309 ljudi (97% ukupnog kapaciteta Londonskog stadiona), a da je ta cifra u stvarnosti bila 42,779 (75% popunjenosti, na temelju reprezentativnog uzorka od 12 utakmica). Drugim riječima, West Ham je u svakoj domaćoj utakmici imao 12,530 praznih sjedala više nego što je prijavio.

Nakon West Hama, najviše vara Manchester City

Odmah iza bivšeg Bilićevog kluba je aktualni prvak Manchester City, koji je prijavio 53,274 posjetitelja (97%), a u stvarnosti je cifra bila 45,792 (83%). Slična situacija desila se i sa Southamptonom (13% manja posjećenost) i Tottenham Hotspurom (4%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog se možda nalazi, BBC spekulira, u činjenici da su cijene karata u Engleskoj sve skuplje i skuplje, kao i u usponima i padovima forme određenih klubova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo