Poseban lik / Prisjetite se kako je nevjerojatnim autogolom Tomislav Piplica prije 20 godina ušao među nogometne ikone Bundeslige

Image
Foto: screenshot YouTube

Popularnom Pipiju je jučer bio 53. rođendan, a danas je dvadeseta godišnjica vjerojatno najbizarnijeg gola kojeg je ikad primio

6.4.2022.
20:02
screenshot YouTube
VOYO logo

Tomislav Piplica je zasigurno jedna od najosebujnijih ličnosti u hrvatskom i europskom nogometu posljednjih 30 godina. Ovaj vratar iz Bugojna zahvaljujući svome osebujnom stilu dobio je status kultnog golmana gdje god da je igrao.

Nogometni put ga je vodio od Iskre iz Bugojna preko Zagreba, Istre, Samobora i Segeste pa sve do Energie Cottbusa. Upravo u tom njemačkom prvoligašu ostavio je najdublji trag branivši njihovu mrežu čak 11 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najluđi autogol Bundeslige

Popularnom Pipiju je jučer bio 53. rođendan, a danas je dvadeseta godišnjica vjerojatno najbizarnijeg gola kojeg je ikad primio. Piplicin Cottbus je tog 6. travnja 2002. godine igrao protiv Borussije iz Monchengladbacha. Njegova je ekipa vodila, a tada je u jeku napada Borussije jedan udarac završio u bloku te se lopta u visokom luku odbila i padala ravno prema Piplici.

Svi su očekivali da će tu loptu Pipi pokupiti bez problema no pogodila ga je u glavu bez da je uopće reagirao i odbila se u gol. Tim golom je postavljen konačni rezultat 3:3, a Piplica je kasnije objašnjavao kako je bio uvjeren da lopta ide preko grede te kako ju je u gol ubacio nalet vjetra. Bez obzira na sve to i danas je omiljeni lik navijača Cottbusa, ali i drugih klubova u kojima je igrao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrenuo leđa Kahnu

Smatran je za vrlo ekscentričnog vratara koji je branio, ali i primao nemoguće. Druga scena koja je zauvijek zapisana u kolektivnom sjećanju ljubitelja nogometa je njegova obrana penala Oliveru Kahnu. Sama obrana penala je lijep detalj, no ono što Piplicu razlikuje od svih ostalih jest način na koji je to napravio. Veliki Kahn je namjestio loptu na bijelu točku, a Piplica mu je okrenuo leđa, a potom i uz pomoć vratnice obranio taj udarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se to dogodilo pri vodstvu Bayerna od 6:0 pri čemu su Bavarci imali dva igrača viška te je Piplica smatrao da se radi o nepotrebnom podcjenjivanju te je Kahnu tim potezom dao do znanja što misli o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je kroz njegovu karijeru još zanimljivih detalja. Znalo se dogoditi da zbuni napadače koji bi išli 1 na 1 s njim tako da pred udarac napravi kolut naprijed. Također, znalo ga se viđati kako ležerno visi s prečke za vrijeme utakmice. O Tomislavu Piplici bi se moglo pisati i pričati danima no vjerujemo da vam je ovo sasvim dovoljno kako biste shvatili o kakvoj se ikoni radi.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo